Çalık-Limak, Kosova'ya elektrik dağıtacak

Çalık-Limak ortak konsorsiyumu Kosova'da elektrik dağıtım şirketi satın almak üzere imza attı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
İSTANBUL - Çalık ve Limak Grupları, kurdukları ortak konsorsiyumla Kosova'nın elektrik dağıtım işini üstlenecek. Kosova Elektrik Korporasyonu'na bağlı Kosova Elektrik Dağıtım ve Tedarik şirketinin özelleştirilme ihalesine en yüksek teklifi veren Çalık- Limak Konsorsiyumu, 26 milyon 300 bin euroluk teklifiyle şirketin hisselerinin yüzde yüzüne sahip olacak. 
 
Konsorsiyumdan yapılan açıklamaya göre Çalık ve Limak gruplarının kurduğu ortak konsorsiyum, Kosova'nın elektrik dağıtım şirketini satın alarak, Kosova'nın elektrik dağıtımını üstlenmelerini sağlayacak satış sözleşmesine imzayı attı. Kosova Elektrik Korporasyonu'na bağlı Kosova Elektrik Dağıtım ve Tedarik şirketinin özelleştirilmesi ihalesine katılan Çalık-Limak Konsorsiyumu verdiği 26 milyon 300 bin euro'luk teklifle ihaleyi kazanarak, şirketin yüzde yüzünü satın alma hakkını elde etti. Satış sözleşmesi imzası için Kosova'da düzenlenen törene Kosovo Çalık Limak Energy Şirketi ve Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Kosovo Çalık Limak Energy Şirketi İcra Kurulu Başkanı Nurettin Türkoğlu ile Kosova Hükümeti ve Kosova Özelleştirme Komisyonu adına Ekonomik Kalkınma Bakanı Besim Beqaj de katıldı. 
 
Konsorsiyum 15 yılda 300 milyon euroluk yatırım yapacak
 
Çalık ve Limak Grupları tarafından yüzde 50-50 ortaklıkla kurulan konsorsiyum, Kosova'da hem elektrik dağıtımında kaliteyi artıracak, hem de kalkınmaya katkı sağlayacak bir model yaratmayı hedefliyor. 15 yılda her yıl 20 milyon euroluk yatırım yapmayı planlayan konsorsiyum, yatırımlarda önceliği orta gerilim ve ana dağıtım merkezlerine vermeyi planlıyor. Şirketin devri ise Mayıs 2013'te gerçekleşecek. 
 
Elektrik kesintilerinin azalması hedefleniyor
 
Çalık ve Limak Grupları'nın konsorsiyumu kapasite artış ve dönüşüm yatırımları yaparak elektrik kesintilerini ve uluslararası standartlara göre yüksek seviyede olan yüzde 18 teknik kayıp oranını makul bir seviyelere indirmeyi hedefliyor. Ayrıca teknoloji yatırımlarıyla şebeke hem teknik hem de ticari olarak uzaktan izlenebilir hale getirilecek. Bu sayede sisteme girilen elektriğin yüzde 20'sini oluşturan usulsüz elektrik kullanımı da aşağı seviyelere düşürülecek.