Çamaşır makinelerini gece kullanabilirsiniz

Enerji verimliliği için hazırlanan 'Enerji Hanım' projesi tanıtıldı. Tanıtımda konuşan Enerji Bakanı Yıldız, hanımlara çamaşır makinelerini gece kullanmalarını tavsiye etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
İSTANBUL - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı inisiyatifiyle enerji verimliliğinin sağlanması ve bireylere anlatılması amacıyla hazırlanan "Enerji Hanım" projesi, Çırağan Sarayı'nda düzenlenen toplantıda tanıtıldı.
 
Kampanyaya destek veren tüm kamu ve sivil toplum kuruluşlarına teşekkür eden Yıldız, enerjinin, her ülkenin dışa bağımlı olması nedeniyle önemli bir problem olduğunu söyledi.
 
Yıldız, enerji sektörünün zaman zaman tehdit, zaman zaman da fırsat sunduğunu ifade ederek, nükleer, doğalgaz, petrol ve yenilenebilir enerji kaynakları gibi bütün enerji kaynaklarını kullanmaya gayret ettiklerini aktardı. Yıldız, "Bu enerji türleri kadar hatta onlardan önemli olan ve 6. yakıt olarak kullanılan enerji verimliliği ve tasarrufunu ön plana almamız gerekiyor" dedi.
 
Gece kullanın
 
Yıldız, "Tasarruf için elektriği gece kullanın diyorsunuz ancak bazı apartmanlarda çamaşır makinesini gece kullanmak yasak. Ne diyeceksiniz?" şeklindeki soruya, "Kanunla sistematize edilmiş bir yasak yok. Apartman yöneticileri ve sakinlerinin menfaatleri doğrultusunda refah seviyesini satın almak isteyenler var. Bunun hakkında kanuni bir yaptırım yok. Ancak artık çamaşır makineleri epey sessizleşti. Gece kullanabilirsiniz" karşılığını verdi.
 
Enerji politikalarımızı güçlendirmeliyiz
 
Toplantıda konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin de ülkelerin kalkınma hedeflerine, sürdürülebilir büyümeye, rekabeti nasıl yöneteceğine bakılırken, o ülkenin enerji politikasının gözden geçirilmesi gerektiğini ifade ederek, "2023 hedeflerine ulaşabilmek için bugünden enerji politikalarımızı her bakımdan, bütüncül bir bakış açısı içerisinde güçlendirmemiz gerekiyor. Büyük bir potansiyel var. Küçük adımlarla sanayide yüzde 20, ulaşımda yüzde 15, bina ve hizmet sektöründe yüzde 30 tasarruf beklediğimiz bir potansiyel var" dedi.
 
Bakan Şahin, "Özellikle ev hanımlarımızın bu konuda alacağı tencerenin tabanına bile dikkat etmesi, yemeği buzdolabına sıcak koymaması, buzdolabından çıkardığı yemeği oda sıcaklığına geldikten sonra ısıtması gibi çok basit tedbirlerin bile toplamda çok büyük bir sermayeye ve kazanca dönüşeceğini bilmemiz gerekiyor. Çalışan hanımların evimize bu bilinçle girmesi, ev hanımlarının da bütün gün evin işlerini planlarken kendi kendine 'bir dakika' diyerek söylediklerimizi evin içinde güncellemesi çok önemli"  diye konuştu.
 
5 başlıkta topladılar
 
Projenin İcra Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar da, bireylerin ve ailelerin enerji kullanımına yönelik hazırlanan kampanyada, "evin ekonomisti" olarak değerlendirdikleri kadınların evdeki etkinliğini kullanarak öncelikle kadınları sonra da aile üyelerini bilinçlendirmeyi ve harekete geçirmeyi amaçladıklarını bildirdi. 
 
Çağlar, projeyi dolayısıyla enerji verimliliğini 5 başlıkta topladıklarını belirterek, bunları "bireysel kullanımda", "sanayi kullanımında", "bina yalıtımında", "tarımda" ve "ulaştırmada" olarak sıraladı.