Danimarka rüzgar enerjisinde rekor kırdı

Danimarka'daki elektrik üretiminin yüzde 54'ü rüzgar türbinlerinden karşılandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KOPENHAG - Danimarka'da, Aralık ayındaki elektrik tüketiminin yüzde 54'ü rüzgar türbinlerindeki üretimle karşılandı. 

Elektrik üretiminin önemli bir kısmını rüzgar enerjisiyle karşılayan ve hem karada hem denizde yoğun bir türbin kurulumu dikkati çeken Danimarka'da geçen yıl tüketimin yüzde 30'u rüzgar türbinlerinden karşılanmıştı. 

Açıklanan 2013 rakamlarına göre, bu yıl rüzgar türbinleri, genel elektrik tüketiminin yüzde 33'ünü karşılarken Aralık ayında ise daha önce ulaşılmayan yüzdelere ulaştı. Rüzgar enerjisi üretimi, Aralık ayı genelinde ülkedeki tüketimin yüzde 54'ünü karşıladı. Ayrıca 21 Aralık, ilk kez tüketimin yüzde 100'ünün karşılandığı gün oldu. 

Bu istatistiklerin dünyada bir ilk olduğunu vurgulayan yetkililer, "Bu gelişme, rüzgar enerjisi sektörü için büyük bir adım. Bir ülkede elektrik tüketiminin yarısından fazlasının rüzgar enerjisiyle elde edilebileceğinin ispatlanması, inanılmaz bir durum" yorumunda bulundular. 

Yeşil enerji olarak nitelendirilen rüzgar enerjisinde kullanılan türbinler ve sistemleri yurt dışına satan Danimarka'da bu rakamların, diğer ülkelerin de bu üretim araçlarına olan ilgiyi artırması umuluyor. Ancak tüketimdeki oranı giderek artan rüzgar türbinlerinin fırtınalı dönemlerde güvenlik nedeniyle kapatılması bu enerjinin bir handikapı olarak görülüyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir