'Doğalgaz ucuz kömür karşısında zorlanıyor'

Shell Hollanda Başkanı Loon: Doğalgazın şu an ve yakın gelecekte enerji alanında varlığını devam ettirmesi gereken bir kaynak olarak olduğuna inanıyoruz

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Shell Hollanda Başkanı Marjan van Loon, dünya genelinde doğalgaz altyapı çalışmalarının hızla geliştiğini belirterek, "Dünya’nın en iyi doğalgaz altyapısı Avrupa’da bulunuyor. Bu bizim için bir değer, külfet değil." dedi.

Loon, Hollanda'nın Lahey kentinde düzenlenen Avrupa Sonbahar Doğalgaz Konsferansı'nda (EAGC) yaptığı konuşmada, dünyada doğalgazın rolünün giderek arttığını söyledi.

Enerji kaynakları içinde doğalgazın en temiz kaynak olduğunu ve gaz emisyonların düşürülmesine önemli katkı sağladığını dile getiren Loon, "Biz, doğalgazın şu an ve yakın gelecekte enerji alanında varlığını devam ettirmesi gereken bir kaynak olarak olduğuna inanıyoruz." ifadesini kullandı

Shell'in, İngiliz petrol ve doğalgaz arama şirketi BG Group'u yaklaşık 70 milyar dolarlık bir anlaşmayla satın aldığını anımsatan Loon, "Shell'in, BG'yle birleşmesinin ardından doğalgaz portföyümüz çok yükseldi. Biz, gelecek 10 yıllık dönemde doğalgazda güçlü talep bekliyoruz." diye konuştu.

Loon, doğalgazın Avrupa Birliği'nin enerji hedeflerine ulaşmada önemli olduğuna işaret ederek, mevcut karbon fiyat mekanizmasının kömür kullanımıyla doğalgaza geçişin sağlanamayacağını dile getirdi.

Doğalgaz ucuz kömüre karşı rekabette zorlanıyor

Karbon fiyatlarının ton başına 30-35 avro seviyesine ulaşması halinde kömürden doğalgaza geçişin daha kolay sağlanacağını belirten Loon, mevcut sistemle bu fiyat seviyesine ulaşmanın 2030 yılını bulacağını ifade etti.

Doğalgazın ucuz kömüre karşı rekabette zorlandığını aktaran Loon, şöyle konuştu:

"Toplumun enerji ihtiyacını karşılamak bizim görevimiz. Toplum, enerji talebinin düşük karbon salınımıyla sağlanmasını talep ediyor. Bu talebe karşılık vermeliyiz. Bunu yaparken doğalgaz ve yenilenebiliri birlikte kullanabiliriz. Yenilenebilirden elektrik üretiminin sınırları var. Bu yüzden özellikle tüketimin en üst seviyeye ulaştığı peak (zirve) saatlerde doğalgaz gibi bir kaynağa ihtiyaç oluyor."

Loon, doğalgazın düşük karbon salınımına sahip bir enerji kaynağı olduğunu anımsatarak, "Dünya'nın en iyi doğalgaz altyapısı Avrupa'da bulunuyor. Bu bizim için bir değer, külfet değil. Doğalgaz, en temiz fosil yakıt. Bu yüzden yenilenebilir enerjinin doğal ortağı. Elektrik üretiminde arz güvenliği doğalgaz ve yenilenebilirle birlikte sağlanabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa Doğalgaz Altyapısı Başkanı Wim Groenendijk de Avrupa kamuoyunun fosil enerji kaynaklarına karşı olumsuz görüşe sahip olduğunu belirtti.

Doğalgazın gelecekte önemli rol üstlenmesi için yenilikçi yaklaşımlar geliştirilmesi gerektiğini ifade eden Groenendijk, "Isınmada hibrit teknolojiler kullanılabilir. Topluma yeni çözümler sunarsak doğalgaz sektörü de başarılı olur." dedi.

DMG Enerji Organizasyonları Üst Yöneticisi Tom Quinn ise sektörün ana sıkıntısının küresel piyasalardaki doğalgaz arz fazlalığı ve düşük fiyatlar olduğunu ifade etti.

Quinn, doğalgaz sektörünün kömüre karşı daha temiz bir alternatif olduğunu göstermesi gerektiğini vurguladı.

Bu yıl 31’incisi düzenlenen EAGC'nin Avrupa’nın en uzun süre devam eden doğalgaz etkinliği olduğunu aktaran Quinn, etkinliğin sektör için hayati öneme sahip olduğunu sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir