Düşük debi ve rüzgarla yüksek enerji üretecek

Emcekare Enerji, düşük debi ve rüzgar hızında da yüksek enerji üretebilen yeni nesil rüzgar ve akarsu türbininin patentini aldı. Projenin ilk prototip denemesi İstanbul Boğazı'ndaki yüzeysel su akıntılarında yapılacak. (Hilal Sönmez)

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HİLAL SÖNMEZ

Erciyes Teknopark’ta 2013’te Tübitak Proje desteği ile kurulan Emcekare Enerji, patentini aldığı yeni nesil rüzgâr ve akarsu türbini ile düşük debi ve rüzgar hızında da, yüksek enerji üretimi hedefliyor.

Projenin ilk prototip denemesi İstanbul Boğazı’ndaki yüzeysel su akıntılarında yapılacak. Emcekare Enerji firma sahibi Kurtuluş Çıklaiblikçi, “Patentini aldığımız rüzgâr ve akarsu türbini ile enerji sektöründe yerliliği artırmak istiyoruz” dedi.

Emcekare Enerji’nin patentini aldığı proje, rotor ve statoru zıt yönlere dönen sürekli mıknatıslı jeneratörün laboratuvarda devir ayarlı test düzeneğinden oluşuyor. Bu jeneratör, rüzgâr ve akarsu, elektrikli otomobil, tramvay ve trenlerde re-generation yöntemi ile enerji geri kazanımında her alanda normallere göre 8 kat fazla enerji kazanımı sağlıyor. Çıklaiblikçi, “Birbirine zıt yöne dönen çift pervane ile bileşke hızı iki katına çıkarıyoruz. Bu proje ile düşük debi ve rüzgâr hızlarında yüksek kapasiteli enerji üretmek istiyoruz. Jeneratörlerimizin bu özelliğiyle dünyada önemli bir yer alacağına inanıyoruz” dedi. Projenin ilk denemesi ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi ile birlikte İstanbul Boğazı’nda yapılacak.

Nisan ayında İstanbul’da düzenlenen World Cities İstanbul 2018 Uluslararası Kongresi’nde, rüzgar ve akarsu türbinleri projesi ile inovasyon kategorisinde birinci olan Emcekare Enerji, şu anda ise yatırımcı arayışına devam ediyor. Çıklaiblikçi, İstabul’da Two Project isminde yeni bir enerji şirketi kuracaklarını da aktardı. “Söz konusu firma aracılığıyla, katma değeri yüksek jeneratörler geliştirip, enerjide Türkiye’nin dışa bağımlılığını azaltmayı ve projelerin patent başvurusunu yapmayı planlıyoruz” dedi. Çıklaiblikçi, 31 Mart 2015’te yaşanan genel elektrik kesintisini de hatırlatarak, “Bu tarz durumların önüne geçebilmek için enerjiyi tek bir yerde üretip tüm ülkeye dağıtmak yerine, her yerde kurulan küçük küçük akarsu, rüzgâr tribünleri ya da güneş panelleri ile dağıtarak kayıpların azalmasını sağlayabiliriz. Tek yerden dağıtımda birbirine bağlı sistem arızaları daha çok meydana geliyor ancak sistem birbirinden bağımsız olduğu zaman arızaların her yere yayılması önlenebilir” açıklamasında bulundu.

“Türk Patent’te 7 adet dosyamız var”

Leeds Üniversitesi bilim insanlarının, dünyanın çekirdeğinin hangi yönde döndüğü bilmecesini çözdüklerini aktaran Kurtuluş Çıklaiblikçi, “Bu çözüme göre dış kabuk bir yöne dönerken merkezdeki magma tabakası zıt yöne dönüyor. Böylece çok yüksek bir manyetik alan oluşuyor. Bu yüzden dünya dev bir elektrik jeneratörü diyebiliriz. Biz ise, yer bilimciler bu yayını yapmadan önce 2011-2012 yıllarında jeneratörün rotor ve statorunu birbirlerine zıt yönlere döndürerek yüksek bir manyetik alan ve enerji üretimi yapılabileceğini keşfettik. 2013 yılında TÜBİTAK Projesi ile resmiyete geçti ve Erciyes Üniversitesi Teknoparkı’nda şirket kurduk. Ar-Ge çalışmalarımız hızlandı. Bu jeneratörü kullanabileceğimiz alanın büyüklüğü ortaya çıkınca, birden fazla patent alana kadar gizli kalmayı tercih ettik. Şu an hali hazırda Türk Patent’te 7 adet dosyamız var. Belgelenen ve araştırma raporu yüzde 100 olumlu gelenler devam ediyor. Yurt dışı PCT müracaatımız ise yapıldı” ifadelerini kullandı.