Elektrik fiyatları 400 TL'ye dayandı!
Enerji santrallerine doğalgaz verilmemesinin etkisiyle elektrik fiyatlarında yükseliş devam ediyor. Elektrik ticareti sektörü, gaz kısıntısının yol açtığı fiyat artışları nedeniyle teyakkuzda...
BOTAŞ'ın doğalgaz kısıntısına gitmesinin, elektrik ticareti sektöründe yol açtığı sarsıntı devam ediyor. Borsa İstanbul bünyesinde faaliyet gösteren enerji borsasındaki, gün öncesi piyasasında oluşan elektrik fiyatlarındaki sert yükseliş devam ediyor.
Enerji Günlüğü'nün haberine göre; enerji borsası gün öncesi piyasasında 15 Aralık 2015 tarihi için 350 TL'ye dayanan megavatsaat (MWh) başına elektrik fiyatı bugün (16 Aralık 2016) ise 400 TL/MWh seviyesine dayandı. Spot piyasada en yüksek piyasa takas fiyatı, elektrik santrallerine uygulanan gaz kısıntısı öncesinde 200 TL'ye yakın seviyelerde hareket ediyordu.
11:00-12:00 arasında zirve yaptı
Enerji piyasasında bugün için oluşan en yüksek fiyatlar, 09:00 ile 12:00 saatleri arasında geçerli. Saat 09:00-10:00 arasındaki saat dilimi için 350 TL seviyesinde oluşan piyasa takas fiyatı, 10:00-11:00 aralığı için 374 TL, 11:00-12:00 aralığı için ise 394 TL/MWh olarak belirlendi.
Şirketlerden acil toplantı
Elektrik ticareti sektörü, gaz kısıntısının yol açtığı fiyat artışları nedeniyle teyakkuzda. Enerji Günlüğü'nün edindiği bilgilere göre Enerji Ticareti Derneği (ETD) üyeleri konuyu ele almak üzere dün geniş katılımlı olağanüstü bir toplantıda bir araya geldi. Toplantıda hem üretimden satış yapanların hem de alım-satım faaliyeti yürütenlerin sıkıntıları ayrı ayrı gündeme geldi.
Belirsizlik kaygısı
Sektör oyuncuları fiyatların yükselmesinden değil, belirsizlikten zarar gördüklerinin altını çizdi. Özellikle alım-satım faaliyeti yürüten oyuncuların, doğalgaz kısıntısının hangi takvimle ve ne miktarda gerçekleşeceğine dair bir yol haritası verilmemesi nedeniyle işlem yapamaz hale geldikleri ortaya çıktı. Üreticiler de, aynı nedenlerle kendi üretecekleri elektriğe fiyat biçmekte güçlük çektiklerinin altını çizdi.
Basınç normalken gaz açılsın
Bazı elektrik şirketlerinin temsilcileri, doğalgaz iletim sisteminde basıncın düşmesi halinde gaz kısıntısına gidilebileceğini, ancak basıncın normale dönmesi halinde buna son verilmesi gerektiğini savundu. Yetkililer, sistemdeki basıncın normale döndüğü günlerde de gaz kısıntısına son verilmediğinden yakındı.