Elektrik özelleştirmeleri devam edecek
Bakan Yıldız, 2013 yılı özelleştirme rakamlarının özelleştirme hedeflerinin biraz üzerinde gerçekleştiğini, son 2 yılı telafi etmek açısından da bunun sevindirici olduğunu söyledi.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yapılan yatırımların çözüm sürecine çok ciddi katkılar koyacağına inandıklarını bildirdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Stratejik Yönetim ve İstatistik Sistemi (ESİS) Projesi'nin tanıtım toplantısına katılan Bakan Yıldız, çıkışta basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Bir basın mensubunun, "Özelleştirme İdaresi Başkanlığı verilerine göre bu yıl 3,5 ayda 5,7 milyar dolarlık özelleştirme yapıldı, bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" şeklindeki sorusu üzerine Bakan Yıldız, 2013 yılı özelleştirme rakamlarının özelleştirme hedeflerinin biraz üzerinde gerçekleştiğini, son 2 yılı telafi etmek açısından da bunun sevindirici olduğunu söyledi.
Elektrik dağıtımında 2005 yılında başlayan özelleştirme sürecine kararlılıkla devam edildiğini kaydeden Yıldız, "Temenni ederiz ki yatırımcılarımız bu verdikleri tekliflerin arkasında dururlar" dedi. Dağıtımın ardından elektrik üretim tesislerinin özelleştirilmesine geçileceğini anlatan Bakan Yıldız, rehabilitasyona ihtiyaç olan tesislerin özelleştirilmesine öncelik verileceğini bildirdi. Yıldız, "Atatürk Barajı, Keban Barajı gibi büyük rezervuarlı hidrolik santrallerimiz ise özelleştirme dışında kalacak. Özel sektör eliyle oluşan fiyatlara zaman zaman vatandaş lehine katkı koymak için böyle bir yapıyı her zaman muhafaza edeceğiz" diye konuştu.
Dicle ve Vangölü EDAŞ özelleştirmeleri
Bir gazetecinin "Dicle ve Vangölü elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirmelerinde oluşan fiyatları nasıl değerlendiriyorsunuz?" şeklindeki sorusu üzerine Taner Yıldız, burada oluşan fiyattan ziyade söz konusu bölgelerin oluşturduğu yüklerin konuşulması gerektiğini söyledi. Yıldız, Dicle ve Vangölü elektrik dağıtım şirketlerinin kamuya oluşturduğu yükün herkes tarafından bilindiğine dikkati çeken Yıldız, burada rakamdan ziyade, oradaki keyfiyetin daha önemli olduğunu vurguladı.
"İki bölgeye verilen fiyatın çözüm sürecine ilişkin piyasaların güvenini temin ettiğini söyleyebilir misiniz?" sorusu üzerine Yıldız, ister enerji sektörüne isterse diğer sektörlere yapılan yatırımlar olsun, bölgeye yapılan yatırımların çözüm sürecine çok ciddi katkılar koyacağına inandıklarını bildirdi.
Yıldız, "Enerji sektörü olarak da bu çözüm sürecine en fazla katkı koyacak yapının gerek oradaki elektrik dağıtım hizmetleriyle alakalı özelleştirme sürecinin gerekse yine özel sektörün oradaki yapacağı yatırımlarla son derece orantılı olduğuna inanıyoruz. Burada da inşallah başarılı olacağına inanıyorum" dedi.
Geçen hafta çıkarılan Elektrik Piyasası Kanunu'yla beraber yeni bir sürece girildiğine işaret eden Yıldız, 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren sayaçların elektrik dağıtım hizmetini yürüten şirketler tarafından karşılanacağını hatırlattı. Yıldız, şu anda da söz konusu uygulamaya bu yıldan itibaren başlanması konusunda çalışıldığını sözlerine ekledi.