Elektrik üretim gazı fiyatına yeni ayarlama

BOTAŞ, yılbaşından itibaren doğalgaz çevrim santrallerinin ihtiyacının yüzde 70'lik kısmına bin metreküp başına 1485 TL fiyat uygulayacak. Kalan kısma 1700 TL isteyecek. (Mehmet Kara)

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MEHMET KARA

BOTAŞ, elektrik santrallerine doğalgaz tedarikinde yeni bir model uygulamaya karar verdi. 1 Ocak - 31 Mart 2019 tarihleri arasında uygulanacak yeni modele göre BOTAŞ, doğalgaz çevrim santrallerinin ihtiyacının ilk yüzde 70'lik kısmına farklı, kalan yüzde 30'luk kısmına farklı bir fiyat uygulayacak.

Elektrik santralleri yılbaşından itibaren, yakacakları doğalgaz karşılığında BOTAŞ'a, ilk kademe olan yüzde 70'lik kısım için bin metreküp başına 1485 TL ödeyecek. Kalan kısmı da BOTAŞ'tan almak isteyenlere uygulanacak rakam ise 1700 TL olarak belirlendi.

Elektrik santralleri ful kapasite çalışmak isterse, ihtiyacının yüzde 30'luk kısmı için özel sektördeki toptan satış şirketlerinden, BOTAŞ'ın verdiği 1700 TL'nin altında bir fiyatla gaz bulmaya yönelecek. Santraller bu konudaki tercihlerini, maliyeti kurtaracak fiyattan elektrik müşterisi bulup bulamamalarına göre yapacak.

Elektrik satış fiyatına endeksli

BOTAŞ halen elektrik üretim santrallerine bin metreküp başına 1550 TL fiyat uyguluyor. Elektrik santralleri, özel sektördeki toptan gaz şirketlerinden daha düşük fiyattan yakıt bulmaları halinde, bunu tercih edebiliyor. Ancak santrallerin bunu yapabilmek için üretecekleri elektrikten elde edecekleri geliri dikkate almaları gerekiyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir