Enerji, Boydak’ın lokomotifi olacak
Gültekin Eranıl, "Enerji şirketimizin, grubumuzun gelecekteki lokomotif şirketlerinden birisi olmasını ümit ediyoruz" dedi.
Mehmet KARA
İSTANBUL - Boydak Holding, son yıllarda Türkiye'de en çok öne çıkan gruplar arasında yer alıyor. Kayseri çıkışlı grup, ülkede çapında hatta Türkiye dışına yönelik faaliyetleriyle de adından çok söz ettirmeyi başardı. Ve son 10 yıldan bu yana giderek daha çok öne çıkan enerji yatırımlarının, Boydak'ı da etkilememesi düşünülemezdi. Grup, son yıllarda enerji alanında yaptığı yatırımlarla bu alanda da söz sahibi olma konusundaki kararlılığını ortaya koydu. Genel Müdür Gültekin Eranıl'ın da ifade ettiği gibi, Boydak Enerji, şu anda grup içinde en çok yatırım yapan şirket konumunda. Gültekin Eranıl, sorularımızı cevapladı.
Dünyada ve Türkiye'de enerji alanında neler oluyor, nereye doğru gidiyoruz?
Dünyada enerji konusunda çok önemli değişimler yaşanıyor. Özellikle Amerika’da kaya gazının yaygınlaşması ve Avrupa gaz fiyatlarına oranla 1/5’ine kadar ucuzlamasıyla birlikte gazın altın çağının yeniden başladığı konuşuluyor. Bu gelişmeler nedeniyle Amerika’da enerji maliyetinin ciddi anlamda düştüğü ve bu nedenle kömür ve yenilenebilir enerji kaynaklarının görece cazibesini yitirmiş olduğunu görüyoruz. Avrupa’da ise özellikle Almanya’nın Fukuşima sonrası nükleer santrallere tepkisi, yüksek doğalgaz fiyatları ve dünya piyasalarında ucuzlayan kömür fiyatları nedeniyle Avrupa’da kömür yeniden cazip olmaya başlamış görünüyor. Japonya’da ise Fukuşima sonrası nükleer santrallerin yeri, doğalgaz santralleriyle doldurulmaya çalışıldığı için gaz fiyatlarının, Avrupa gaz fiyatlarına oranla 1.2 katına kadar çıktığı görülüyor.
Türkiye de, yüksek gaz fiyatları nedeniyle Avrupa ile benzer bir kaderi paylaşıyor. Ancak Avrupa’dan farklı olarak nükleere yatırım yapılması yönünde adımlar atılmış durumda. Bununla birlikte kısa ve orta vadede yerli linyit, ithal kömür, hidroelektrik ve rüzgar gibi yenilenebilir kaynaklar önemini korumaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde güneş santralleriyle ilgili başvurular EPDK tarafından kabul edildi ve umuyoruz yakın bir zamanda elektrik piyasalarında yeni bir yenilenebilir kaynak daha payı küçük de olsa enerji piyasalarında yerini almış olacak.
6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu'nun Resmi Gazete’de yayınlanması ve Elektrik Piyasaları İşletme Anonim Şirketi'nin kuruluş çalışmalarının başlamasıyla birlikte elektrik piyasasının liberalleşmesi sürecinde önemli ve gerekli adımlar atıldı. Yeni Elektrik Piyasası Kanunu'nun ikincil mevzuatlarının hazırlanması sürecinde yatırımların önünü açacak şekilde daha serbest bir piyasa yapısı ve yalın bir izin süreci oluşturulacağını ümit ediyorum.
Türkiye'de enerji için yatırım ortamını, gelecekteki fırsat ve riskleri nasıl değerlendiriyorsunuz?
2011 ve 2012, enerji şirketimizin katlanarak büyüdüğü yıllar olarak geçti. 1000 MW kurulu güç hedefiyle çıktığımız yolda bugün itibariyle ulaştığımız yaklaşık 400 MW proje portföyü, Türkiye’ye ve Türkiye enerji sektörünün geleceğine güvenimizin en büyük göstergesidir. Uzun vadeli planlar yapıp, gelecekteki olası alternatif senaryolara en esnek şekilde cevap verecek portföy yapıları oluşturarak sağlam ve doğruadımlarla büyüyen şirketlerin enerji piyasasında ortaya çıkacak fırsatları değerlendirmekte daha avantajlı olacağını, olası risklere karşı daha dayanaklı ve rekabetçi bir yapıya sahip olacağını düşünüyoruz. Bu nedenle portföy havuzumuzu her aşamada gelecekteki olası alternatif senaryolara göre simüle ediyor, sonuçlarına göre hareket ediyoruz.
Boydak Grubu'nun gelecek stratejisinde enerjinin yeri ve konumu nedir?
Boydak Enerji, grubumuzun en hızlı büyüyen ve en çok yatırım yapılan şirketi konumunda. Bu büyüme hızı da grubumuzun enerji sektörüne inancını en iyi şekilde yansıtıyor. Enerji şirketimizin, grubumuzun gelecekteki lokomotif şirketlerinden birisi olmasını ümit ediyoruz.
Boydak'ın mevcut enerji yatırımlarının, parasal ve kurulu güç büyüklükleri nedir?
Sektörde bugüne kadar yaklaşık 500 milyon dolar yatırım yaptık.İştiraklerimizle birlikte devrede olan 150 MW kurulu gücündeki hidroelektrik santrallerimiz, yapım ve projelendirme aşamaları devam eden 225 MW kurulu gücündeki rüzgar santrallerimiz ve yeni yapacağımız yatırımlarla, üretim tarafında elektrik piyasasının önemli oyuncularından biri haline gelmeyi hedefliyoruz. 1000 MW kurulu güç hedefimize giden yolda ilk olarak 500 MW büyüklüğündeki bir portföyü 2015 yılına kadar devreye almayı, 2017 yılında da 1000 MW büyüklüğündeki bir portföye ulaşmayı hedefliyoruz.
Devam eden yatırımlarınızın faaliyete geçiş takvimleri nasıl?
Yatırımı devam eden 45 MW Çanta RES rüzgar santralimizi bu yılın son çeyreğinde devreye almayı planlıyoruz. İzin süreçleri devam eden 100 MW Ömerli RES ve 80 MW Sibel RES projelerimizi de 2014 yılı sonunda devreye almayı hedefliyoruz. Yine aynı şekilde inşaatlarında son aşamaya gelinen 24 MW Umut II HES ve 5 MW Yayla HES projelerimizin de bu yılın üçüncü çeyreğinde devreye alınması planlanıyor.
Enerjide önemli oyuncu olmak istiyor
Grubun Türkiye enerji marketinde kendisine biçtiği rol ve hedeflediği konum nedir?
Ağırlıklı yenilenebilir enerji kaynaklarından oluşan şimdilik 1000 MW bir portföy ile esnek ve rekabetçi piyasa şartlarına kolayca uyum sağlayabilecek yapıda geliştirdiğimiz enerji üretim ve satış şirketimizle Türkiye Elektrik Piyasası’nın önemli oyuncularından birisi olarak yerimizi almak istiyoruz.