Enerjisa borsaya hızlı girdi

Bugün Borsa İstanbul'da gong Enerjisa için çaldı. 6,25 liradan halka arzı gerçekleştirilen Enerjisa hisseleri ilk işlemlerde yüzde 10'u aşan oranda prim yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Halka arzı tamamlanan Enerjisa Enerji payları, Borsa İstanbul'da düzenlenen gong töreni sonrasında Borsa İstanbul Yıldız Pazar'da ENJSA koduyla işlem görmeye başladı.

Halka arzı 6.25 liradan yapılan Enerjisa'nın hisseleri ilk işlemlerde yüzde 15 primle 7,20'ye kadar çıktı. Bu seviyeden bir miktar satış gören Enerjisa, sürekli müzayede işlemlerine verilen araya yüzde 10 primle 6,85 seviyesinden girdi. 

Enerjisa'nın hissedarları E.ON ve Sabancı Holding'in yüzde 20 hissesinin halka arzında, şirketin toplam piyasa değeri 7 milyar 380 milyon TL oldu. Bu piyasa değeri ile Enerjisa Enerji, TL bazında Türkiye'de gerçekleştirilen en büyük özel sektör halka arzı olarak, tarihi bir rekora imza attı. 

Enerji şirketlerine davet

Enerjisa Enerji'nin halka arzı nedeniyle düzenlenen gong töreninde konuşan Enerji Bakanı Berat Albayrak, tüm enerji şirketlerini halka arza beklediklerini söyledi. Albayrak, global yatırım şirketlerinin Türkiye'deki halka arzlara ilgisine dikkati çekerek, Türkiye'nin güvenli liman olduğunu vurguladı.

Bakan Albayrak şöyle konuştu:

"Özellikle enerji gibi yatırım maliyetlerinin yüksek, geri dönüşlerin de orta ve uzun vadeli olduğu bir piyasada. Hiçbir yatırımcı siyasi istikrar ve piyasaya sahip olmayan bir ülkeye yatırım yapmak istemez. Bugün dünyanın en büyük 20 ekonomisi arasında olan Türkiye, hedefini en büyük ilk 10 ekonomi arasında yer almak için yukarılara yazdı. Bunu gerçekleştirebilecek bütün enstrümanlar elimizde mevcut. Uygun rekabet ortamı, yatırım teşvikini sağlayan yasal düzenlemeler ve altyapılar, yeni pazarlara ulaşım kolaylığı, gelişmiş ulaşım altyapısının yanında siyasi istikrarı, artan nüfusu, eğitimli ve kaliteli iş gücüyle ve bunun yanında ham madde ve ara girdilere erişim kolaylığı itibarıyla, Türkiye dünyadaki enerji kaynaklarının üçte ikisinin olduğu bir coğrafyada bu hedefe çok da uzakta değil.

Yabancı sermaye girişi artıyor

Diğer yandan yabancı sermaye girişi de artıyor. Türkiye 2002, 2016 yılları arasında 180 milyar dolardan fazla doğrudan yabancı yatırımı çekmiş önemli bir ülke. Türkiye için menşei ne olursa olsun yatırım yapan her firma Türkiye firmasıdır. Bugün başta Avrupa olmak üzere yabancı yatırımcıların Türkiye piyasasına girme ya da mevcutların operasyonunu daha da derinleştirme arzusu, Türkiye'nin güçlü ekonomi ve enerji vizyonuna duyulan güvenin en net göstergesidir"

Albayrak, elektrik dağıtım sektöründe 12 lisanslı şirketin önemli kısmında yabancı yatırımcıların sahip olduğu doğrudan ve dolaylı yatırım miktarıyla 10 milyar liranın üzerinde bir rakamdan bahsettiklerini ve 21 dağıtım bölgesine ayrılarak özelleştirilen elektrik dağıtım ayağında Alman, Japon, Çek ve dünyadan birçok firmanın Türkiye'de yatırımcı bulunduğunun altını çizdi.

Doğalgaz sektöründe ise Avrupa'dan Amerika'ya ve Avustralya'ya kadar 51 yabancı gerçek ve tüzel kişinin faaliyet gösterdiği anlatan Albayrak, "Akaryakıt sektöründe dünyanın en büyük 10 şirketinden dördü faaliyetlerine uzun yıllardır başarılı bir şekilde devam ediyor. Sektördeki yabancı menşeli şirketlerin pazar payı yüzde 48'i aşmış. Rafinaj sektöründe ise bu yılın üçüncü çeyreği bitmeden Azeri SOCAR'ın STAR Rafinerisi de devreye girerek Türkiye için önemli bir yatırım daha hayata geçecek" değerlendirmesinde bulundu.

"Türkiye güvenli liman"

Albayrak, Enerjisa'nın halka arzının da yabancı yatırımcının enerji sektörüne yoğun ilgisini gösteren en güzel örneklerden biri olduğuna değinerek, şunları kaydetti:

"Çok yoğun bir talep geldi. Yerlilerden şikayet gelerek yerli yatırımcıya ayrılan payın yüzde 15'ten 24'e çıkması da yabancı ilgisinin ne kadar yoğun olduğunu gösteriyor. Diğer büyük enerji firmalarının da sonuna kadar arkalarında olduğumuzu ve inşallah yakın zamanda onların da halka arzını beklediğimizi ifade etmek istiyorum. İnşallah, bu öngörülebilir piyasalarla birlikte bir iki sene içerisinde Enerjisa'dan üretim tarafında da güzel gelişmeleri duyacağız. Global yatırım şirketlerinin ilgisinin yoğun olması özellikle altı çizilmesi gereken bir husus. Türkiye, son dönemde dünyada artan dalgalanma ortamında yatırımcılar için güvenli liman ortamı sunuyor"

Albayrak: Büyük enerji firmalarının halka arzını beklediğimizi ifade etmek istiyorum.

TL bazında en büyük halka arz

Gong töreninde konuşan Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Enerjisa Enerji'nin halka arzı ile bir rüyasının gerçekleştiğini belirtti.

Enerjisa'nın Sabancı Topluluğu'nun Borsa İstanbul'da işlem gören 13'üncü şirketi olduğunun altını çizen Sabancı, şunları söyledi:

"TL bazında Türkiye'de gerçekleştirilen en büyük özel sektör halka arzı Enerjisa oldu. Elektrik dağıtım ve perakende konusunda da özel sektör için ilk halka arz oldu. Enerjisa'nın, iyi yönetişim ve başarılı performansı sayesinde geldiği bu noktadan gurur duyuyoruz.

Enerjisa'nın parlak, dinamik, yeni nesil insan kaynağı, kurumsal yönetim anlayışı ve finansal gücümüzle, yarattığımız bu değere yatırımcılardan beş katın üzerinde talep gelmiştir. Özellikle yerli yatırımcıdan gördüğümüz yüksek talep bizi ayrıca memnun etti. Yüzde 15 olarak planlanan yurt içi tahsis oranımızı, gelen yoğun talebe karşılık verebilmek için yüzde 24'e kadar artırdık"

Sabancı: TL bazında Türkiye'de gerçekleştirilen en büyük özel sektör halka arzı.

Yaklaşık 12 bin yatırımcı ilk kez hisse aldı

BIST Başkanı Himmet Karadağ da, söz konusu halka arzın yerli ve yabancı yatırımcının talebinin çok azını karşıladığını söyledi. Halka arzlar açısından yıla güzel bir başlangıç yaptıklarını kaydeden Karadağ, bunun artarak devam edeceğini dile getirdi.

Enerjisa'nın pay piyasasında işlem gören 405'inci şirket olduğunu belirten Karadağ, şunları kaydetti:

"Şirketlerimizin bugün itibarıyla yaklaşık piyasa değeri 929 milyar lira. Enerjisa Grubu, borsamız yıldız pazarında ve aynı zamanda BIST 30'da işlem görmeye başlayacak, 2018 yılında işlem görmeye başlayacak üçüncü şirketimiz olacak. Şirketin toplam değeri 7,4 milyar lira. Sermayesinin yüzde 20'sini oluşturan paylar 38 bin 780 yatırımcıya satıldı. Arz edilen payların toplam piyasa değeri de yaklaşık 1,5 milyar lira oldu. Bu sene başından itibaren gerçekleştirdiğimiz halka arzlar Borsa İstanbul ve sermaye piyasaları ailesi olarak hepimizi memnun ediyor."

Şirkete 5,3 kat talep geldiğini, bu durumdan çok memnun olduklarını ifade eden Karadağ, bu gibi kıymetlerin ülke yatırımcıları ile paylaşılmasının önemine işaret ederek, "Bu halka arzda ilk defa hisse alan 11 bin 708 adet yatırımcı oldu" dedi.

Karadağ: Enerjisa, pay piyasasında işlem gören 405'inci şirket oldu.

Halka arzlara hızlı başlangıçHalka arzlara hızlı başlangıç

Bu konularda ilginizi çekebilir