Enerjiye 1,5 milyar dolar yatırmalıyız

Küresel enerji talebi, 2035 yılına kadar yüzde 40 oranında artacak diyen Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Selahattin Hakman her yıl 1.5 milyar dolar yatırım yapılması gerektiğini kaydetti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL  - Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Selahattin Hakman, "Türkiye, OECD ülkeleri içinde önümüzdeki 10 yılda elektrik ve enerji piyasası en hızlı büyüyen ülke olacak" dedi. Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası İklim ve Enerji Merkezinin (IICEC) düzenlediği İklim Değişikliği Forumu, Sakıp Sabancı Müzesi'nde gerçekleştirildi. Hakman, elektrik üretiminde, iklim değişikliği, arz güvenliği ve enerji kaynağına erişimin önemine işaret ederek, "Enerji sorunlarını küresel olarak ele alış tarzımızda bu sorunları irdelememiz gerekir. Küresel olarak enerji talebi, 2035 yılına kadar yüzde 40 oranında artacak. OECD ülkelerinin dışındaki ülkelerde enerji talebi yüzde 90 oranında artacak. Hindistan ve Çin bu talep artışının yüzde 50'sini oluşturacak" diye konuştu.

Buna göre, elektrik yatırımı açısından bakıldığında her yıl 240 bin megawattlık enerji artış kapasitesine ihtiyaç bulunacağını belirten Hakman, "Her yıl yatırım olarak 1.5 milyar dolar bu alana yatırılmalıdır. Bunun yüzde 45'i santrallere gitmeli. Bunun için de rekabetçi enerji piyasalarına ihtiyacımız var" dedi. Hakman, "Dünya nüfusunun yüzde 20'si elektriğe erişemiyor" diyerek, Türkiye'nin son yıllarda dünyada en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri olduğunu ve enerji talebini arttırdığını kaydetti. "Türkiye, OECD ülkeleri içinde önümüzdeki 10 yılda elektrik ve enerji piyasası en hızlı büyüyen ülke olacak" diyen Hakman, Türkiye'de elektrik talebinin, ekonomik büyümesinin 1.5 katı daha arttığını ve kişi başına düşen elektrik tüketiminin 3 bin kilowatt olduğunu söyledi.

Doğal afetler 5 milyar dolarlık hasar yarattı

Cenevre Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü Direktörü Martin Beniston da Avrupa'da yoğun yağışlar görüldüğünü ve alışılmamış fırtına cephelerinin oluştuğunu belirterek, "Avrupa'da 1991 yılında 40 derece eşiğini sadece Akdeniz Bölgesi'nde görüyoruz, ancak 2021 yılında Baltık Denizine kadar olan ülkelerde 40 derecenin üzerinde sıcak görülebilecek. Güneybatı Avrupa, Yunanistan ve Türkiye gibi ülkelerde bir ay boyunca 40 derecenin üstünde sıcaklıklar görülebilecek" diye konuştu.

 İklim değişikliği denildiğinde ısı değişikliğinden bahsedildiğini ifade eden Beniston, sözlerini şöyle sürdürdü: "Tabi yağış dağılımı da değişecek ve yoğun yağışlar görülecek. Avrupa'nın büyük bir kısmı kuruyacak. Bu çelişkinin nedeni, uzun süreli kuru yazlar geçirdikten sonra Atlantik'ten gelen nemli hava hemen yağış bırakıyor. Bu seller oluşturacaktır. Nehir taşkınları beklenebilir. Daha soğuk ortamda yağış olursa sel ve taşkınlar daha az miktarda olacaktır. Bütün bu aşırı mevsimsel değişimler ekonomi açısından büyük yük getiriyor. Avrupa'da son 10 yılda doğal afetler nedeniyle 5 milyar dolarlık büyük hasar yaşanmıştır."

(AA)

Bu konularda ilginizi çekebilir