EWE Türkiye'de satın alma peşinde
İSTANBUL - Türkiye'de gaz dağıtımında faaliyet yürüten Alman Enerji şirketi EWE'nin Türkiye Genel Müdürü Bekir Sami Acar, gaz dağıtımında konsolidasyon beklendiğini belirterek, inorganik büyüme için birçok şirketle görüşme halinde olduklarını ve finansal olarak anlamlı bir noktaya gelinirse satın almalar yapacaklarını söyledi.
Reuters'in sorularını yanıtlayan Acar, "Gaz dağıtım sektöründe herkesin beklediği konu tarifelerin belirlenmesiydi. Geçen seneden itibaren tarifeler belirlenmeye başlandı. Tarifeler sektörün beklentilerinin altında kaldı. Mutsuz olan yatırımcılar var. Umduğunu bulamayanlar var. Bize gelenler de var. Biz de büyüyoruz. Satmak isteyen yatırımcılar var" dedi.
EWE, Kayserigaz ve Bursagaz'da çoğunluk hisselerini elinde bulunduruyor.
Acar, doğalgaz piyasasının çok parçalı bir yapıda olduğunu belirterek, "Elektrik dağıtımda 21 şirket var ama doğalgazda 70'den fazla şirket var. Bu çok sürdürülebilir değil. Burada operasyonel gereklilik ve optimizasyondan dolayı zorunlu olarak zaten bir konsolidasyon ve birleşme süreci olması lazım. Bunun ötesinde biz de EWE grubu olarak inorganik büyüme ve satın alma fırsatlarına bakıyoruz. Değerlendirdiğimiz projeler var. Finansal olarak anlamlı olan projelerde bir noktaya gelebilirsek satın alımlar yapacağız" dedi.
Şu an için bir hedef telaffuz edemeyeceğini belirten Acar, "Şu anda özel dağıtım şirketleri içinde piyasada ilk üçteyiz. Uzun vadede en az bu konumumuzu sürdürmek istiyoruz. Bunun için de yanına yeni şeyler koymamız gerekiyor" diye konuştu. Toptan gaz ticaretinde EWE Enerji isimli bir şirketleri bulunduğunu da belirten Acar, özel ithalatçılardan miktar devirleri aldıklarını belirterek, "2013 yılında 2 milyar metreküpün üzerinde bir hacme ulaşacağız. Dağıtım şirketlerimizin dışında sadece toptan satış şirketimizin yaptığı hacimden bahsediyoruz. Çıkış noktaları bazında son kullanıcılarda BOTAŞ'tan sonraki en büyük oyuncuyuz. Burada ciddi bir pozisyonumuz var. Önümüzdeki yıllarda dağıtım sektöründeki büyümeye göre buradaki pozisyonumuzu da büyüteceğiz" dedi.
Gaz depolama konusunda da yatırım planları olduğunu ve ön fizibilite çalışması yaptıklarını söyleyen Acar, "Potansiyel lokasyonlara baktık ve bir kısa liste hazırladık. Şu anda saha çalışmaları yapıyoruz. Bir sonraki çalışmamız sismik ve test çalışmaları olacak. Eldeki bilgileri değerlendiriyoruz. Depolama kapasitesi de jeolojiye bağlı. Tuz gölü ve Tarsus'la birlikte altı farklı lokasyona baktık. Kapasiteye ileriki dönemlerde sahaya göre karar vereceğiz. Almanya'da tuz sahalarında 40 yıllık bir tecrübemiz var ve bunu Türkiye'ye taşımak istiyoruz. Burada tamamen yatırımcı olmayabiliriz, ortak da olabiliriz, operatör de" dedi.
Acar, elektrikte perakende tarafına da hazırlandıklarını dile getirerek şöyle konuştu: "Bizim ilgimiz daha çok perakende segmentine yönelik. Konutların rekabete açılmasını bekliyoruz. Onun açılması ile birlikte kendi doğalgaz dağıtım bölgelerimizden başlamak üzere bir elektrik perakende çalışması başlatacağız. Buna ilişkin teknik ticari tüm çalışmalarımızı yapacağız. Şu anda bunu yapabilecek durumdayız. Büyük tüketicilere. Ama bizim odaklandığımız segment konut ve küçük tüketici segmenti. Bunun için piyasanın regülasyon tarafında biraz daha gelişmesini bekliyoruz."