Göktekin Enerji, radar üssüne GES kurdu

Kardak adası yakınındaki Çavuş Adası'nda, kurulan radar üssünün enerji ihtiyacını, Göktekin Enerji’nin inşa ettiği güneş enerjisi santrali karşılayacak. (Eray Şen)

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ERAY ŞEN

Türkiye ile Yunanistan'ı 1996 yılında savaşın eşiğine getiren krizin yaşandığı Kardak Adası yakınındaki Çavuş Adası'nda, Sahil Güvenlik Komutanlığı ile ASELSAN tarafından kurulan radar üssünün enerji ihtiyacını, Göktekin Enerji'nin inşa ettiği güneş enerjisi santrali (GES) karşılayacak.

Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde anahtar teslim GES inşa eden Adana merkezli Göktekin Enerji'nin Genel Müdürü Abdullah Göktekin, "Çavuş Adası'ndaki çalışma, çok farklı bir projeydi. Türkiye'nin şebekeye bağlı olmayan en büyük güneş enerji sistemlerinden birini buraya kurduk" dedi. Göktekin, karadan adaya enerji nakil hattı çekmenin yüksek maliyet gerektirmesi nedeniyle, radar üssünün enerjisinin GES'ten sağlamasına karar verildiğini söyledi. İlk defa ASELSAN ile çalışma imkanı bulduklarını ifade eden Göktekin "Kardak Adası'nın iki kilometre doğusunda küçük bir adacık olan Çavuş Adası'nda enerji yok. Burada güneş enerjisine dayalı bir enerji üretim tesisi dizayn ettik. Adaya kurulan radar üssünün ihtiyacının daha fazlasını karşılayabilecek kapasitedeki enerji tesisini, geçtiğimiz günlerde tamamlayarak teslim ettik" dedi. Göktekin, bu projenin aynı zamanda Ege Denizi'nde kendi enerjisinin tamamını güneş enerjisinden karşılayabilen ilk ada olma özelliğini de taşıması açısından çok önemli olduğunu vurguladı.

Güneş panellerini temizleyen robot tasarladık

Bugüne kadar Yozgat, Nevşehir, Adana, Konya, Afyon'da, İzmir'de sekiz ayrı proje olmak üzere, Türkiye genelinde toplam 25 megavat civarında GES tesisi kurduklarını anlatan Gökdemir "Üç ana kolda faaliyet gösteriyoruz. Birincisi, yenilenebilir enerji. Bu alanın, şu anda sadece güneş kısmındayız. Rüzgar ve biyokütle ile ilgili kısa ve orta vade planlarımız var. İkinci faaliyetimiz enerji verimliliği danışmanlığı (EVD) yapmak. Enerji Bakanlığı'nın yetki verdiği 28 enerji verimliliği danışman şirketinden biriyiz. Bir diğer faaliyet alanımız Ar-Ge çalışmaları. Diğer bir faaliyet alanımız ise çatı üzeri invertor pazarında dünya lideri olan Solaredge firmasının Türkiye distribütörlüğüdür. Ayrıca TÜBİTAK ile beraber, solar santrallerdeki güneş panellerini insansız, susuz temizleyecek bir robot tasarladık, prototipi çıktı, kısa sürede seri üretimi planlıyoruz" diye konuştu.

Binlerce panelden arızalı olanı nokta atışıyla buluyoruz

Ar-Ge ve Ür-Ge konularındaki çalışmaları artırmayı planladıklarını vurgulayan Göktekin, şöyle konuştu: "Türkiye'de neredeyse 6 bin megavat GES var. Bunların bakım, işletmesi artık ciddi bir pazar oldu. Teknolojik yatırımları önemsiyoruz. ‘Optimizer' teknolojisi ile santrallerdeki panellerin performansını tek tek izleyebiliyoruz. Bu sistem, kurulumda süreci biraz daha uzatsa da bakım onarım ve işletme sürecinde bize çok ciddi avantaj sağlıyor. Mesela, Yozgat dediğimiz saha 6.5 megavat yani 25 - 26 bin adet panel var. O panellerin bir tanesi arızalansa, arızayı fark edebiliriz belki ama 26 bin panelden hangisi arızalı? Bunu tespit edebilmek biraz zahmetli olabiliyor. Fakat bizim kullandığımız optimizer teknolojisi ile 26 bin panelden hangisinin arızalı olduğunu nokta atışıyla tespit edip, anında müdahale edebiliyoruz." Teknoloji yatırımına verdikleri öncelik kapsamında ABD'nin SolarEdge firmasının Türkiye distribütörü olduklarını ifade eden Göktekin "Çatıya kurulan güneş enerjisi sistemlerinde özellikle Avrupa ve Amerika'da pazar lideri olan bir markanın distribütörü olmak da bize ciddi bir avantaj sağlamaktadır" ifadesini kullandı.