ANKARA - Hamitabat Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ'nin özelleştirme ihalesinin nihai pazarlık görüşmelerinde, en yüksek teklifi 105 milyon dolarla Limak Doğalgaz Elektrik Üretim AŞ verdi.
ÖİB Başkanlığı'nda yapılan ihale, Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu'nun komisyon başkanlığında gerçekleştirildi.
Açık artırma
İhaleye Özkur İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ katılmazken, ihalede kapalı zarflarla teklif alınmadı.
İhalenin açık artırma başlangıç tutarı 96 milyon dolar olurken, artırım aralığı ise 1 milyon dolar olarak belirlendi.
Limak Doğalgaz Elektrik Üretim AŞ ve Fernas İnşaat AŞ arasında geçen açık artırma ile devam eden ihalenin 5. turunda Fernas İnşaat AŞ ihaleden çekilme kararı aldı.
Açık artırmada en yüksek teklifi de 105 milyon dolarla Limak Doğalgaz Elektrik Üretim AŞ vermiş oldu. Böylece nihai pazarlık görüşmeleri teknik olarak sonuçlandı.
Limak'ın açıklaması
[PAGE]
Limak'ın açıklaması
Limak Enerji Koordinatörü İsmail Ergüneş, 1 milyar 200 milyon dolar yatırım yaparak Hamitabat Elektrik Üretim Santrali'ni daha rekabetçi ve daha verimli çalışır hale getireceklerini söyledi.
Ergüneş, Hamitabat Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ'nin özelleştirme ihalesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, santralin gerek İstanbul gerekse Trakya'nın arz güvenliği açısından çok önemli olduğunu söyledi.
Türkiye'nin elektrik iletim sistemi ile Avrupa'nınkinin senkronize çalıştığını belirten Ergüneş, bu senkronizasyonda Hamitabat Santrali'nin çok önemli bir yeri olduğunu, dolayısıyla santralin mutlaka çalışması gerektiğini dile getirdi.
Türkiye'de elektrik reformunun devam ettiğini vurgulayan Ergüneş, bu reformdaki temel amacın rekabetçi bir piyasa yaratmak olduğunu belirtti.
Ergüneş, söz konusu rekabetçi piyasada maliyet ve verimliliğin önemli konular olduğuna işaret ederek, ''İşin doğrusu, rekabetçi bir piyasada yüzde 40'lar mertebesindeki bir verimliliği olan doğalgaz santralini çalıştıramazsınız. Çalışsa bile çok sınırlı saatlerde çalışır. Çalışacağı o sınırlı saatlerde de verimlilik daha da aşağı düşer. Dolayısıyla bu santralin günümüz rekabetçi piyasasında çalışma şansı pek yok'' dedi.
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın uzun süredir Hamitabat'ı özelleştirme çalışmalarını yürüttüğünü ve bunların hep sonuçsuz kaldığını belirten Ergüneş, bunun sebebinin santralin maliyet yapısındaki bozukluklar olduğunu söyledi.
''Daha rekabetçi ve verimli olacak''
Firma olarak üretim kapasitesini artırmaya ihtiyaç duyduklarını ifade eden Ergüneş, ''Biz bu santrali devralırsak bin 200 megavatı yenileyeceğiz. Yenilerken de bu santrali hemen devreden çıkarmayacağız. 1 milyar 200 milyon dolar yatırım yaparak bu santrali daha rekabetçi ve daha verimli çalışır hale getireceğiz'' dedi.
Ergüneş, doğalgazın Türkiye'nin dışarıdan sağladığı bir enerji kaynağı olduğunu hatırlatarak, yüzde 35-40 verimlilik oranları ile elektrik üretmenin kaynak israfı anlamına geldiğini bildirdi.
Dünyada yüzde 60'larda verimlilik oranlarına sahip santrallerin bulunduğuna değinen Ergüneş, ''Yüzde 65 verimliliğin olduğu bir yerde yüzde 40 verimliliği bulunan bir santralin, rekabetçi piyasa yapısında var olma şansı yok'' diye konuştu.
''Hızlı bir şekilde yatırım yapabiliriz''
Ergüneş, bir soru üzerine Ergüneş, lisans sorunu bulunmayan santralin bu anlamda da kendileri için önemli olduğunu söyledi.
''Hızlı bir şekilde yatırım yapabileceğimiz bir santral'' diyen Ergüneş, bu yüzden özelleştirme sürecinde Hamitabat'a ilgilerini canlı tuttuklarını dile getirdi.
''Taksit imkanından yararlanacağız''
Ödeme şekline ilişkin bilgi de veren İsmail Ergüneş, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın sunduğu taksit imkanlarından yararlanmayı her zaman tercih ettiklerini ifade etti.
Yatırım finansmanı konusunda ön görüşmeler yaptıklarını dile getiren Ergüneş, ''Yatırım yapmayacaksanız bu santrali almanın bir anlamı yok'' diye konuştu.
Ergüneş, 1,2 milyar dolarlık yatırımın yüzde 15-20'lik kısmını öz sermayeden, geri kalanını ise kredi kullanarak karşılamayı düşündüklerini kaydetti.