İki yıl erteleme 'rüzgarı' kesti
TÜREB Başkanı Ataseven geçen yıl ekimde alınması gereken fakat 2018 Nisan'a ertelenen rüzgar enerjisi başvurularının sektörü yavaşlatacağını söyledi. Ataseven'e göre, başvuru sonuçları bugün açıklansa bile santraller 3-4 yıl sonra işletme sürecine geçebilir.
Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, geçen yıl ekimde alınması gereken rüzgar enerjisi ön lisans başvurularının ikinci kez ertelenerek gelecek yıl nisana alınmasının sektörü yavaşlatacağını söyledi.
Ataseven, rüzgar enerjisi sektörünün beklentileri ve Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) uygulamasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Sektörün öncelikle 2015 yılında alınan rüzgar enerjisi başvurularının sonuçlandırılmasını beklediğini belirten Ataseven, "2016 yılından beri alınamayan 2 bin megavatlık başvuruların kabul edilmesi gerekiyor. Bu sürecin ardından da YEKA projesinin detaylarının netleştirilmesi lazım." dedi.
'Ertelenen başvurular sektörü yavaşlatacak'
Ataseven, geçen yılki rüzgar enerjisi proje sayısının 2015'e göre yarı yarıya azaldığını dile getirerek, "Şu an 861 megavatlık inşa halinde projemiz var. Bunun ancak 600-700 megavatını işletmeye alabiliriz. Geçen yıl ekimde alınması gereken fakat bu yıl nisana ertelenen ve sonrasında ikinci kez 2018 Nisan'a ertelenen başvurularla birlikte, 2015 yılında alınan fakat hala sonuçlandırılamayan 3 bin megavatlık başvurular, sektörü yavaşlatacak." diye konuştu.
Başvuru sonuçlarının bugün açıklansa bile santrallerin 3-4 yıl sonra işletme sürecine geçebileceğini anlatan Ataseven, "Kısa vadede bu yatırımlar kurulu güce bir katkısı olamayacak. YEKA projesi şekillense de en az 5-6 yıl sonra işletmeye geçebilecek hale gelecek. Kısacası önümüzdeki 2-3 yıllık dönemde geçmiş dönemde yakaladığımız başarıları yakalayamayacağımızı söyleyebiliriz." değerlendirmesinde bulundu.
'Sektör, YEKA için detay bekliyor'
Ataseven, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın geçen yıl ekimde açıkladığı rüzgar enerjisinde yapılacak YEKA projelerinin detaylarının da mart sonu gibi netleşmesini beklediklerini söyledi.
Mevcut durumda atılan adımların ve alınan kararların bir yol haritası ortaya koyduğuna işaret eden Ataseven, şunları kaydetti:
"Rüzgar enerjisi YEKA uygulamasının güneşteki gibi tek bir arazi üzerinde olması şu an için mümkün görünmüyor. Bununla birlikte YEKA'lar büyük ölçekli projeler olacağı için, yabancılarla da ortak konsorsiyumlar oluşacaktır. Son dönemde firmalar bir araya gelerek iş birlikleri oluşturmaya başladı. Bu birliktelikler artacaktır. Bu gelişmeler sürerken diğer taraftan kısa vadede piyasaya yeni projeler sunabiliyor olmamız lazım. 2016 yılı sonunda oluşan 6 bin 106 megavatlık rüzgar kurulu gücünün, yedi yıl içinde 20 bin megavata çıkması için sadece YEKA ve 3 bin megavatlık başvuruların sonuçlanması yeterli olmuyor. Lisanslı projelerle orman izinlerine takılan proje sorunlarına çözüm getirilerek bu projelerin bir an önce hayata geçirilmesi de önem taşıyor."