Jeotermal enerjiye 125 milyon dolar kaynak

PLUTO adında bir program geliştiren EBRD, Türkiye'de jeotermal enerjiye bu yıl 125 milyon dolarlık kaynak sağlayacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Enerji Verimliliği ve İklim Değişikliği Departman Yöneticisi Adonai Herrera-Martinez, bu yıl Türkiye'de jeotermal enerji projelerine toplamda 125 milyon dolar finansman sağlanacağını belirterek, "Şu an Türkiye'nin batısında üç projeyle ilgileniyor ve yatırımcıları ile görüşmelerimizi sürdürüyoruz" dedi.

Herrera-Martinez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bankanın jeotermal enerji projelerini iki aşamalı destekleyecek bir program geliştirdiğini belirtti. Herrera-Martinez, "Türkiye'de jeotermal enerjiye bu yıl 125 milyon dolarlık kaynak sağlanacak, bunun için PLUTO adında bir program geliştirdik. Arama başarılı olduğu takdirde de ikinci devrede sondajın son aşamaları ve santral inşaatı için finansman oluşturulacak. Banka bu programı jeotermal kaynakların aranması, aranırken özel sektöre destek verilmesi ve böylece risklerin azaltılması amacıyla geliştirdi. PLUTO ile Türkiye'deki jeotermal enerji projelerine sağlanacak finansmanın 25 milyon doları Temiz Teknoloji Fonu'ndan (CTF), 100 milyon dolarlık kısmı da bankanın kendi fonlarından oluşuyor" diye konuştu.    Programın 25 milyon dolarlık kısmı ile en az 5 projenin ilk aşama çalışmalarının destekleneceğini anlatan Herrera-Martinez, "100 milyon doları ile de daha ileri seviyeli projeler desteklenecek. Şu an Türkiye'nin batısında üç projeyle ilgileniyor ve projelerin yatırımcıları ile görüşmelerimizi sürdürüyoruz" ifadelerini kullandı.  Ayrıca, PLUTO ile İç Anadolu'da da jeotermal enerjinin gelişimine katkı sağlamak istediklerini dile getiren Herrera-Martinez, bu yılın ilk çeyreğinde bu bölgeden de iki proje yatırımcısıyla daha görüşmeye başlamayı düşündüklerine dikkati çekti. 

"Türkiye'nin potansiyeli büyük"  

Herrera-Martinez, jeotermal enerji kapasitesinin Türkiye'de hızla büyüdüğünü vurgulayarak, şunları kaydetti: 

"Türkiye jeotermal dahil olmak üzere yenilenebilir enerjide büyük bir potansiyele sahip ve bankamız bu potansiyeli desteklemek için hazır bulunuyor. Jeotermal enerjinin geliştirilmesinin önünde bazı zorluklar bulunmasına rağmen, Türkiye'de yenilenebilir enerji yatırımlarına düzenleyici otoritelerin verdiği destek ile jeotermal enerjinin de kurulu güçteki payı artıyor. Bankamızın bu çok yeni projesi de iyi giden bu süreci hızlandırmak ve riskleri daha da azaltmaya adandı." EBRD, geçen yıl Aydın Germencik'te kurulan ve Türkiye'nin en büyük jeotermal santraline 200 milyon dolar proje kredisi sağladı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir