Ka.Ahi Enerji’den Güneydoğu Anadolu’ya güneş santrali
Ka.Ahi Enerji, Siirt’te yerel ortaklarla birlikte güneş santrali kuracak.
Gülsün SALLIOĞLU GÜL
ANKARA - Çok sayıda TÜSİAD üyesinin Cizre’de Doğu ve Güneydoğu Anadolu’ya yatırım sözü verdiği bir dönemde, Ka.Ahi Enerji, Türkiye için henüz yeni bir yatırım dalı olan güneş enerjisi alanında, Siirt’e yatırım yapmaya hazırlanıyor.
Siirt’te gerçekleştireceği 500 KW güçte güneş santrali projesi için Yatırım Kalkınma Ajansına teşvik başvurusunda bulunan Ka. Ahi Enerji, onay sürecinin tamamlanmasının ardından çalışmalara başlamayı hedefliyor.
500 KW'lik güneş tarlası
Yatırım Kalkınma Ajansı’nın teşviklerinden yararlanarak Siirt’te bir güneş santrali kurmak istediklerini belirten Ka.Ahi Enerji Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü A. Kadir Bahadır, projenin değerlendirme aşamasında olduğunu söyledi. Santral için onay sürecinin eylül ayında sonuçlanmasını beklediklerini aktaran Bahadır, sonucun ardından projeyi hayata geçirmek için hemen çalışmalara başlayacaklarını belirtti.
Yerel ortaklı bir yatırım
Projede yerel ortaklarla birlikte ilerleyecekleri bilgisini veren Bahadır, “Kalkınmada öncelikli 6’ncı Bölge’de yer alan Siirt güneş anlamında çok zengin bir bölgede yer alıyor. Hem bölgenin yatırım için uygun olması hem de sağlanan teşvik Siirt’i seçmemize neden oldu. Ortalama 700 bin euro yatırım ile kurulması planlanan projeye başvurduğumuzda lisansız projelerde sınır maksimum 500 KW idi. Yeni yasayla birlikte bu 1 MW'a çıktı. Şimdi 2-2.5 MW’lar konuşuluyor. Bu doğrultuda çalışmalarımızı şekillendireceğiz" diye konuştu.
Güney Doğu Anadolu’nun hükümetin yaptığı çalışmalarla yatırım yapılacak bir yapıya kavuştuğunu söyleyen Bahadır, güneş santralinin yanı sıra Siirt’te iki tane HES projesi içinde çalışmalara başladıklarını, yakın dönemde bu projeler için başvuruda bulunacaklarını açıkladı.
Kütahya'ya biomass santrali
Afyon-Kütahya dolaylarında kurmayı planladıkları biomass santrali için fizibilite çalışmalarına başladıklarını belirten Bahadır, hayvansal atıktan enerji ve gübre üretilecek tesisin projesini birkaç ay içinde tamamlayarak ilgili yerlere başvuruda bulunacaklarını kaydetti. Biomass santralinin yatırım bedelinin yaklaşık 15 milyon euro olduğunu aktaran Bahadır, büyük bir yatırım olduğu için projede ortaklarla ilerleyeceklerini sözlerine ekledi.
Kırşehir'e 840 MW'lik gaz santrali
Türkiye’ye kazandırdıkları bir diğer projenin Kırşehir’de bu yıl inşaatına başlanacak olan 840 MW güçteki doğalgaz santrali olduğunu söyleyen Bahadır, proje için yapımcı firma ile sözleşme imzalandıklarını iletti. Arazi alımı, lisanslama işleri ve kredi finansmanı tamamlanan projenin şantiyesinin bu yıl içinde kurulacağını bildiren Bahadır, "Proje tamamlandığında, Türkiye’nin en büyük doğalgaz santrali projelerinden birisi olacak. Her şey yolunda giderse, santral üç yıl içinde üretime geçer" diye konuştu.
Hükümet-sektör el ele
Enerji sektörü yatırımcılarının sivil toplum kuruluşları oluşturarak sık sık bir araya geldiğini belirten A. Kadir Bahadır, "Sivil toplum kuruluşlarının faal olması sevindirici. Sektör ve hükümet bir araya gelerek beklenti ve sorunları görüşebiliyor. Artık siyasi iradede bu konuda gerekli kolaylığı sağlamak istiyor. Hükümet bazen bu görüşmelere önderlik ediyor. Bunların hepsi Türk ve Avrupalı yatırımcıları sevindiren gelişmeler. Sektörün gelişiminin çok daha sağlıklı olacağını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
Yüzlerin güleceği günler yakın
Buna karşın Türkiye’deki gelişmelerin dünya ekonomisinden bağımsız olmayacağını vurgulan Bahadır, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Son üç dört yıldır yaşanan global krizin etkisi, dünyada henüz atlatılamadı. Her ne kadar Türkiye bunu çok derinden hissetmese de komşu ülkelerimiz ve ticaret yaptığımız ülkelerin etkilenmesi bizi de etkiliyor. Bu ülkelerin kalkınacağı ve talep artışının hızla yaşanacağı günleri bekliyoruz. Enerji sektörü içerisindeki tüm katılımcıların yüzünün güleceği günlerin yakın olacağı düşüncesindeyiz."
Alman firma ile ortaklık kuracağız, Türkiye enerjide yükselen yıldız
Güneş enerjisi alanında Alman bir firma ile işbirliğine gideceklerini açıklayan A. Kadir Bahadır, “İmalatçı firmalarla görüşmelerimiz oldu. Türkiye’de inşallah bir işbirliği yapacağız. Türkiye’de yeni dönemde güneş enerjisi santralleri gündemde olacak. Bu alanda ülkemiz büyük bir potansiyel taşıyor. 2013 yılı ve sonrasında Avrupalı ortağımızla büyük projelere imza atmayı hedefliyoruz” dedi. Yenilenebilir enerji konusunda Avrupa’nın potansiyelini büyük oranda kullandığını ifade eden A. Kadir Bahadır, bu ülkelerdeki yatırımcıların Ortadoğu ve Afrika ülkelerine yöneldiğini kaydetti. Bu ülkeler arasında en uygun yatırım ikliminin ise Türkiye’de bulunduğuna işaret eden Bahadır şöyle dedi: "Türkiye yatırım altyapılarını, kanunlarını, gerekli düzenlemelerini yapmış, serbest piyasa adımlarını atmış bir ülke. Bütün Avrupa'yla entegrasyonunu, iletim şebekelerindeki standartlarını sağlamış bir ülke olarak Türkiye sektörde yükselen bir yıldız."