Kayseri'de Japon Panasonic ortaklı güneş enerjisi yatırımı

Japon Panasonic ve Seferoğlu Elektrik, Kayseri'de 7,2 milyon dolar yatırımla çatı tipi güneş enerjisi santrali kurdu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Japon teknoloji şirketi Panasonic ve Seferoğlu Elektrik ortaklığıyla Kayseri'de yenilenebilir enerji kooperatifine ait çatı tipi güneş enerjisi santralinin (GES) ilk fazı açıldı.

Panasonic'ten yapılan açıklamaya göre, şirket tarafından geliştirilen HIT panellerinin kullanıldığı Kayseri Mobilyacılar Yenilenebilir Enerji Kooperatifi GES, toplam 7,2 milyon dolarlık yatırımla devreye alındı.

Yatırımı gerçekleştiren ve işletmesini üstlenen Seferoğlu Elektrik'in verilerine göre, açılışı yapılan tesisin ilk fazında yılda 7,5 gigavatsaat elektrik üretilecek.

Türkiye'nin 743 KOBİ üyeli ilk çok ortaklı GES projesi olan yatırım tamamlandığında, şu an 5,8 megavat olan kurulu güç toplamda yaklaşık 35 megavata ulaşacak.

"Türkiye önemli ve potansiyeli yüksek bir ülke"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Seferoğlu Elektrik Genel Müdür Yardımcısı Murat Seferoğlu, "Panasonic ortaklığında gerçekleştirdiğimiz bu projenin, sadece ülkemize değil, dünyaya da örnek olacağını düşünüyorum. Türkiye'nin güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmesi çok önemli" değerlendirmelerinde bulundu.

Panasonic Eco Solutions Türkiye Genel Müdürü Tatsuya Kumazawa da şirketin Türkiye'deki çalışmalarına dikkati çekerek, "Türkiye bizim için önemli ve potansiyeli yüksek bir ülke. Avrupa'nın en güneyinde bulunmakla beraber, güneş potansiyeli açısından günde ortalama 7,2 saat, yılda ise 2 bin 650 saat güneşlenme saatine sahip bulunuyor. Bu sıcak ve güzel ülkeye daha birçok güneş enerjisi projesi kazandırmayı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.