LPG sistemini değiştirecek buluşuna ‘melek’ arıyor
Ankara’da faaliyet gösteren T1 Mühendislik AŞ, Ar-Ge çalışmasını tamamlayıp patentini aldığı LPG sisteminde seri üretim için ‘melek yatırımcı’ bekliyor.
YEŞİM ARDIÇ / YELİZ YÜCE
ANKARA - Türk mühendislerin, T1 Mühendislik bünyesinde gerçekleştirdikleri iki Ar-Ge çalışması sonucu ortaya çıkan iki önemli buluşa melek yatırımcı aranıyor. T1 Mühendislik AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Veli Şahin, LPG’li araçlarda sistemi tamamen değiştiren elektromekanik regülatör ve dizel motorlu araçlarla LPG kullanımına imkan sağlayan iki çalışmanın seri üretimine geçebilmek için melek yatırımcı arayışında olduklarını söyledi. Şirketin önemli buluşlara ev sahipliği y apan Ar-Ge merkezini DÜNYA’ya açan T1 Mühendislik AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Veli Şahin, LPG’yi buharlaştıran ana parça regülatörü mekanik yapıdan elektromekanik yapıya kavuşturan QUANT sisteminin sektörü tamamen değiştireceğini belirterek, patentini de aldığı TÜBİTAK projesi için melek yatırımcı beklediğini söyledi.
Şirket olarak QUANT markası adı altında LPG ve CNG sistemleri üretimi yaptıklarını belirten Şahin, yazılım dahil bu sistemlerin tüm parçalarını Türkiye’de ürettiklerini söyledi. Şahin, LPG ve CNG sistemlerinin ana parçalarını oluşturan, regülatör, enjektör, yazılım ve tesisat gibi parçaların tamamen Türk mühendislerinin katkılarıyla üretildiği kaydetti.
TÜBİTAK tarafından onaylanarak gerçekleştirdikleri elektromekanik regülatör teknolojisinin dünyada tek olduğunu savunan Şahin, “LPG gazını buharlaştıran ana parça olan regülatörü mekanik yapıdan elektromekanik yapıya kavuşturan tek marka, üretimini yapığımız QUANT sistemlerinde mevcut. Bu çok önemli teknolojiyi üretmenin gururunu yaşıyoruz” diye konuştu.
Mevcut LPG sistemlerinde gazın sistemi harekete geçirebilmek için su yardımıyla ısıtıldığını fakat dünyada kullanılan tüm LPG’lerde bunların birbirine karışma riski bulunduğunu kaydeden Veli Şahin, geliştirdikleri yöntemle bu riskin de tamamen ortadan kaldırıldığını anlattı. Şahin, LPG enjektörlerinin ihtiyacı olan basıncın elektromekanik regülatörle çok daha iyi ayarlandığını ve gaz basıncında ani değişiklik yaşanmadığını ifade ederek, “Böylece performans artar, tasarruf sağlanır" diye konuştu .
QUANT elektromekanik regülatörün LPG / CNG sistemlerinde bir yenilik olduğunu anlatan Şahin, “Dünyada artık, diyafram veya teknolojisi ile çalışan mekanik regülatörlerden elektromekanik regülatöre dönüş QUANT sistemiyle başlatıldı” dedi.
Mazot ve LPG’yi karıştırıp yüzde 30 tasarruf elde etti
T1 Mühendislik olarak LPG sistemleri haricinde CNG ve DUAL sistem denilen hibrit yakıt teknolojisi konusunda da Ar-Ge faaliyetlerini sürdürdüklerini dile getiren Şahin, “Örneğin dizel araçlarda mazot-LPG yakıtının karıştırılarak kullanılmasını sağlayan sistemler geliştiriyoruz. Bir ağır vasıta ticari kamyon markası ile bu tarz çalışmayı tamamladık. Mazot ve LPG yakıtını karıştırarak ortalama yüzde 30 tasarruf elde edebiliyoruz. Ayrıca egsoz emisyonu ve karbon salınımı daha düzgün hale geliyor” diye konuştu.Veli Şahin, bunların yanı sıra , direkt enjeksiyonlu ve turbo benzinli motorlarda sıvı LPG kullanmak için sistem geliştirmeye devam ettiklerini, üretimini yaptıkları diğer bir ürünün de EVC ( elektronik valve care ) sistemi olduğunu söyledi. Şahin, EVC ile LPG dönüşümünde zarar görebilen zayıf subaplı araçlarda koruma sağlandığını ve bu sistemin LPG markalarıyla uyumlu çalıştığını belirtti.