'Milli enerji' yatırımcının iştahını artırıyor
Enerji ithalatını azaltmaya çalışan Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynaklarına artan ilgisi, yerli ve yabancı yatırımcının iştahını artırıyor.
Deloitte Türkiye Enerji ve Doğal Kaynaklar Endüstrisi Lideri Elif Düşmez Tek, "Milli Enerji ve Maden Stratejisi"nin yatırımcılar açısından önemli bir güvence sağladığını belirterek, "Yerli ve yenilenebilir enerji üretimi alanındaki yatırım fırsatları, global ölçekte yatırım alanlarının oldukça daraldığı günümüzde yerli ve yabancı yatırımcıların ilgisini çekiyor. Bunu güneşte Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) ihalesinde net bir şekilde gözlemledik, rüzgar YEKA ihalesinde de yerli ve yabancı çok sayıda yatırımcıyı görmeyi bekliyoruz" dedi.
Yabancı yatırımcıların Türkiye'nin Milli Enerji ve Maden Stratejisi'ne yaklaşımına ilişkin açıklamalar yapan Tek, stratejinin arz güvenliği, yerlileştirme ve öngörülebilir piyasa olmak üzere üç ana bileşene sahip olduğunu anımsattı.
Bu bileşenlerden birisi olan arz güvenliğinin Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) ve TürkAkım gibi uluslararası doğalgaz boru hatlarının yanısıra FSRU tesisleri ve doğalgaz tüketiminin yüzde 20'sinin depolanmasıyla güçlendirilmesinin hedeflendiğini anlatan Tek, "Bu doğrultuda, 2016'nın aralık ayında Sultanhanı Yeraltı Doğalgaz Depolama Tesisi (Tuz Gölü) devreye alındı, önümüzdeki dönemde ise mevcut iki depolama tesisinin de kapasitelerinin yükseltilmesi ve özel sektör girişimleri ile birlikte depo kapasitesinin daha da artması bekleniyor. Elektrik sektöründe ise yerli ve yenilenebilir kaynaklara dayalı üretim öne çıkıyor. Yerli kömüre dayalı 5 bin megavat ve üzeri, rüzgar ve güneşe dayalı toplamda 10'ar bin megavat güçlerde elektrik santrallerinin orta-uzun vadede devreye girmesi planlanıyor" diye konuştu.
Yabancıların ilgisi artabilir
Türkiye'nin son 10 yıldaki ortalama enerji ve maden ithalatının 55 milyar doları bulduğunu ve bu rakamın cari açığın önemli bir kısmını oluşturduğunu anımsatan Tek, enerjideki dışa bağımlılığın cari açık üzerindeki etkisini azaltmak için yerli ve yenilenebilir kaynaklara sağlanan desteğin artarak devam etmesini beklediklerini anlattı.
Tek, bu kapsam yenilenebilir enerji alanında mart ayında Karapınar YEKA ihalesinin yapıldığını ve rüzgar YEKA'sı için de 27 Temmuz'da tekliflerin alınacağını vurgulayan Tek, şunları kaydetti: "Yerli ve yenilenebilir enerji üretimi alanındaki yatırım fırsatları, global ölçekte yatırım alanlarının oldukça daraldığı günümüzde yerli ve yabancı yatırımcıların ilgisini çekiyor. Bunu güneş YEKA ihalesinde net bir şekilde gözlemledik ve rüzgar YEKA ihalesinde de yerli ve yabancı çok sayıda yatırımcıyı görmeyi bekliyoruz. Linyit ihalesinin ilki yerli yatırımcıların ağırlığı ile tamamlandı, ancak bundan sonra yapılacak ihaleler için yabancıların ilgisi olduğunu gözlemliyoruz. Özellikle öngörülebilirlik açısından atılacak her türlü adım, yabancı yatırımcıların piyasaya olan ilgisini önemli ölçüde arttırma potansiyeline sahip."