Petrol yattığı yerden kazandırıyor
‘Büyük petrol’ olarak adlandırılan enerji şirketlerinin patronları, ham petrol fiyatlarının tarihi düşük seviyelerde seyrettiği dönemde bile ayakta kalmayı beceriyor. Uzmanlara göre Exxon, Shell, Cehvron, Total ve BP gibi enerji devlerinin daha yüksek kâr edeceği öngörülüyor.
Aydın ŞAHİNALP
DIŞ HABERLER- Enerji şirketleri ham petrol fiyatlarının 50 dolar seviyelerde seyretmesi halinde bile nakitte güçlü kalmayı öğrendiler. Bloomberg tarafından hazırlanan analist tahminlerine göre, Exxon Mobil ve Royal Dutch Shell’in bir önceki yıla oranla ikinci çeyrek kârının iki kattan fazla artacağı ve Brent ham petrolün yüzde 8'lik artışını aşacağı öngörülüyor. California merkezli Chevron’ın kârlı eski günlerine dönmesi ve Fransız Total’in de yıllık kazançlarının üçüncü çeyrekte artacağını bildirmesi bekleniyor.
Ucuz petrol ile yaşamayı öğreniyorlar
Major petrol şirketleri ham petrol fiyatlarının 50 dolar seviyelerinde seyretmesiyle yaşamayı öğreniyor. Enerji sektöründeki çoğu CEO, fiyatlarda en azından on yılın sonuna kadar sürecek bir düşüşle kârlı kalmaya odaklandı. Yatırımcılar ise üreticilerin maliyet düşürme çabalarını henüz ödüllendirmek zorunda değil. Ancak Sanford C. Bernstein’ın hazırladığı son analize göre enerji sektöründe nakit akışları güçlendiği için bu durum değişebilir.
İstanbul’daki 22. Dünya Petrol Kongresi’ne katılan BP Genel Müdürü Bob Dudley, “Harcamalar konusunda çok disiplinli davranmalı ve fiyatların artacağını düşünmemeliyiz. 100 dolarlık petrol yılları ancak bir sapma haline geri gelebilir. Eskiden petrol fiyatları 40 dolarken bile para kazanırdık. 25 dolarlık petrolle de para kazanırdık" diye konuştu. Bernstein analisti Oswald Clint, müşterilerine gönderdiği raporda, “Avrupa'nın yedi büyük petrol şirketi, nakit temettüleri ve sermaye harcamalarını karşılayacak kadar kolayca bir önceki yıla göre yüzde 42 daha fazla nakit yaratabildi” diye yazdı.
Clint, bu yıl ve 2018'de varil başına 50 dolarlık bir petrol fiyatı öngörüyor. Enerji analist Clint, önümüzdeki iki ile üç çeyrek boyunca üreticilerin pay olarak ödenen temettüleri aşamalı kılacak yeterli nakit üretmesi gerektiğini de sözlerine ekliyor.
Bloomberg’in verilerine göre, Avrupa'nın en büyük ikinci petrol şirketi Total, bu yıl petrol fiyatlarının 50 dolar civarında seyretmesi durumunda temettülerin nakit kısmını karşılayabiliyor durumda. Exxon ve Shell ise Brent tipi ham petrolün ortalama fiyatının 55 doları aşmasıyla ilk çeyrekte nakit ödemelerini gerçekleştirdi. Mart ayına kadar olan ilk çeyrekte temmettü ödemelerini karşılayacak kadar para üretemeyen BP Baş Mali Sorumlusu Brian Gilvary, geçtiğimiz mayıs ayında yaptığı açıklamada ham petrol fiyatlarının 50-55 dolar bandında seyretmesi halinde bu yıl bunu yapabilecek durumda olacaklarını söyledi. Brent tipi ham petrolün varil fiyatı 50.46 dolar, Batı Teksas tipi ham petrolün fiyatı ise 48.30 dolar civarında seyrediyor.
Önümüzdeki altı ya da dokuz aya dikkat
Enerji sektöründe üreticilerin milyarlarca dolarlık sermaye harcamalarında kemer sıkmaya gitmesine rağmen BP’nin Kuzey Denizi'ndeki ve Eni’nin Afrika'da kriz öncesinde başladığı projeleri devam ediyor. Uluslararası Enerji Ajansı'nın ( IEA) bu ay yaptığı açıklamalara göre endüstrinin 2014 ve 2016 yılları arasında yüzde 44 düşüş gösteren petrol ve doğalgaz arama ve üretim projelerinde belirgin harcamalar yapması bekleniyor. Yatırımcılar ise hala ihtiyatlı.
OPEC’in tüm çabalarına rağmen ham petrolün varil başına 50 dolarlı seviyelerde seyreden Brent tipi petrol yaklaşık üç yıl önceki seviyenin yarısı düzeyinde. Bloomberg tarafından hazırlanan verilere göre, MSCI Dünya Enerji Sektörü Endeksi bu yıl yüzde 9 oranında düşerken, endeksi oluşturan 90 şirket 218 milyar dolar piyasa değerini kaybetti. Enerjide “Büyük Beşli” olarak nitelendirilen , Exxon, Shell, Chevron, Total ve BP’nin hisseleri yüzde 10'dan fazla düştü. Tüm bu olumsuz tabloya rağmen Bernstein, nakit akışındaki büyümenin şirketlerin servetlerinde bir dönüş için tetikleyici olmasını bekliyor: “Büyük Petrol, katalizör gerektiren bir sektördür. Bu katalizör temettülerin kaldırılması ve hisse geri alımlarını içeriyor. Enerjide önümüzdeki altı ile dokuz ayda önemli gelişmeleri görebiliriz”.