Petrolde beklentiler düşüşü gösteriyor

Uluslararası Enerji Ajansı, petrol fiyatlarında düşüşün devam etmesini bekliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) gelecek yıl için petrol talebindeki artış tahminlerini azaltarak petrol fiyatlarının düşüş baskısında kalmaya devam edeceğini belirtti.

Gelişmiş ülkelerin enerji politikalarında eşgüdümlü gitmesini sağlayan IEA, Rusya ve diğer petrol ihraç eden ülkelerde petrol tüketiminin azalacağını öngörerek gelecek yıl için petrol talebinde büyüme tahminini günde 0.23 milyon varil düşürerek günde 0.9 milyon varil seviyesine indirdi.

IEA petrol fiyatlarındaki düşüşün Kuzey Amerika'da patlama yapan üretim artışının hızını kesip kesmeyeceğine dair değerlendirmede bulunmak için henüz erken olduğunu belirtti.

IEA'nın yayımladığı aylık raporda, "Üretimin düzensiz bir tepki görülmeyeceği varsayıldığında arz ve talebin fiyatlardaki düşüşe tepki vermesi zaman alabilir" denildi.

Petrol fiyatları talep tarafında yavaş büyüme ve Kuzey Amerika'da kaya petrolü üretiminden kaynaklanan arz patlaması nedeniyle Haziran ayından bu yana geriliyor.

Fiyatlardaki düşüş pazar payını kaybetmek istemeyen Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) geçen ay aldığı üretimi kısmama kararının ardından hızlandı.

Brent petrolünün varil fiyatı bugün 63 doların altına inerek Temmuz 2009'dan bu yana en düşük seviyeyi gördü. Haziran ayından bu yana yüzde 45 değer kaybeden petrol fiyatlarında bu haftaki yükseliş ise yüzde 9'a yaklaştı.