"Petrol fiyatları bizi aldatmasın"

TURCAS Petrol Elektrik ve Gaz Grup Direktörü Arkın Akbay, petrol fiyatlarının durumunun Türkiye'yi aldatmaması gerektiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TURCAS Petrol Elektrik ve Gaz Grup Direktörü Arkın Akbay, kısa vadeli gelişmelerin Türkiye'yi etkilememesi, petrol fiyatlarının durumunun Türkiye'yi aldatmaması gerektiğini belirterek, "Kısa süreli bir arz fazlası bekleniyor. 2017'ye kadar bu durumu taşımak mümkün ancak sonrasını da düşünmek gerekiyor" dedi.

14. Uluslararası Petrol ve Gaz Konferansı'nda TURCAS olarak gelecekle ilgili öngörülerinden bahseden Akbay, "Çin ve yükselen piyasalarda büyüme hızlanmadığı sürece brent petrolün varil fiyatının 50-60 dolarda kalacağını öngörüyoruz. LNG'nin payı boru gazını geçecek. ABD-Çin uzlaşmasını müteakip karbon emisyonuna yönelik sert önlemler alınabilir. Bizim üzerimizdeki makro etkiler şunlar; petrol fiyatları pozitif yansıyor" dedi.

Hizmet yönlü büyüdüğü için emtia düşüşünün Türkiye'de pozitif görünmediğinin altını çizen Akbay, "Negatif etkileneceğimiz şey dünyada pazar arzında artış olması ve borçluluğumuz. Kur pozisyonları sebebiyle planlarımızı uzun vadeli yapamıyoruz. Giriş kapasitesi ile pik talebin önümüzdeki birkaç sene içerisinde karşılanamayacağını net bir şekilde görüyoruz. Sürdürülebilirliğin soru işareti olduğu bir dönem var önümüzde. Hem sermaye girişi hem serbest piyasa gaz girişi açısından oyuncuların çeşitli sebeplerle bu arz açığına cevap veremediğini ortaya koymakta fayda var."

"Türkiye'nin doğalgaz 'hub'ı olması için özel sektöre ihtiyacımız var"

Petrol Platformu Derneği (PETFORM) Yönetim Kurulu Üyesi Rıdvan Uçar, Türkiye'nin, doğalgazda geçiş merkezi (hub) olması için özel sektörün adımlarına ve katılımına ihtiyaç olduğunu söyledi.

Uçar, Türkiye'nin doğalgazda merkez haline gelmesi için uzun dönemli bir stratejiye ihtiyacı olduğunu ve bugünden çalışmaya başlanması gerektiğini dile getirdi.

Doğalgaz sektörü ve Türkiye açısından kritik bir dönemden geçildiğine dikkati çeken Uçar, şunları kaydetti:

"2020 yılında özel sektörün alacağı rol bugünlerde atılacak olan adımlarla ilgili. 2020'de 300 milyon metreküp gaza ihtiyacımız olacak. Her şey düzenli giderse 270-280 milyon metreküp gaza ulaşabiliriz. Bugün günlük 170 milyon metreküp girişimiz var. Bu bir senaryodur ve 2020 yılına kadar bu sonuca gerçekten varabiliriz. 330'u da 400 milyon metreküp gazı da görebiliriz. Eğer bir hub olup fiyat belirleyeceksek, 400 milyon metreküplük günlük giriş kapasitesine ihtiyacımız var. Bunun için de özel sektörün adımlarına ve katılımına ihtiyaç var. Masraflı görünse de Türkiye'nin gelecekteki temin güvenliği ve gaz fiyatı için adımlar atılmalıdır. Boru gazı dışında sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) gibi kaynaklardan beslenebiliriz. Kaynak çeşitliliğimizi artırmamız gerektiğine inanıyoruz."