Rum kesiminden enerjide yeni hamle

Güney Kıbrıs, karada da doğalgaz ve petrol arayacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Amerikan “NEOS GeoSolutions” isimli şirketin, Güney Kıbrıs topraklarında, petrol ve doğalgaz yatakları tespit edilmesi için araştırmalara başlayacağı ve bu amaçla geçtiğimiz cuma günü Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis ile bir anlaşmaya imza atıldığı haber verildi.

CHA'nın haberine göre, Rum Fileleftheros gazetesi, 12 deniz miline kadar olan deniz bölgesi ile toprak altı tabakasının üç boyutlu olarak haritalanması için, karadan ve havadan sismografik, manyetik, elektromanyetik, radyometrik ve manyetotellürik araştırmalar yapılacağını belirtti. 

Hedeflenen şeyin, toprakta ve karasuları bölgesinde olası petrol ve doğalgaz yatakları tespit edilmesi olduğunu yazan gazete, buna paralel olarak toprak altı tabakanın tümünün haritalanacağını ve bunun da bilim adamlarına denizaltı jeolojisi ve kara alanları ile denizlerin nasıl birleştiğini göstereceğini kaydetti.

Araştırmaların, 6 bin metreye kadar olan yeraltının haritalanmasına yol açacağını kaydeden gazete, şirketin uzmanlarının, petrol ve doğal gaz yatakları tespit edilmesine ilişkin önemli olasılıklar gördüğünü belirtti.

Rum Münhasır Ekonomik Bölgesi'nde (MEB) yapılan sismografik araştırmalarda da olduğu gibi, toprak altı tabakasını verilerinin yer alacağı haritaların ilgililere satışa sunulacağını yazan gazete, bundan elde edilecek gelirlerin de Rum kesimi ile şirket arasında paylaşılacağını ifade etti. Gazete, “NEOS GeoSolutions” isimli şirketin yatırımcıları arasında, Microsoft’un kurucusu Bill Gates, (Amazon, Google ve Sun Microsystems’in desteklemekte olduğu) KCPG yatırım şirketi ile Goldman Sachs’ın bulunduğunu da yazdı.