RWE&Turcas, Kaklık gaz santralini devreye alıyor

Türk-Alman ortaklığıyla kurulan Kaklık Doğalgaz Çevrim Santrali ulusal şebekeye bağlanarak deneme üretimini başarıyla tamamladı. RWE&Turcas, santrali yılın 2. yarısında devreye almaya hazırlanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Meltem Gündüz KUTBAY

 

 
ANKARA - Denizli'de kurulan 775 MW kapasiteli RWE & TURCAS Kaklık Doğalgaz Çevrim Elektrik Santrali, yılın ikinci yarısında devreye alınacak.  RWE Turkey Holding AŞ CFO'su Dr. Ralph Jaeger, Türkiye'deki yatırımları ve enerji sektörünü DÜNYA'ya değerlendirdi. Jaeger, Türkiye'deki ilk büyük yatırımları olan Denizli'deki Kaklık Santrali inşaatına 2010'un ikinci yarısında başladıklarını belirtti. Jaeger'in verdiği bilgiye göre 775 MW net kurulu kapasiteli santral yüzde 70 RWE ve yüzde 30 Turcas Petrol'ün hissesine sahip olduğu RWE & TURCAS Güney Elektrik Üretim iş ortaklığı tarafından hayata geçiriliyor. Kaklık, iki gaz ve bir buhar türbini ile hava soğutmalı yoğuşturucu tasarımıyla inşa edildi. 500 milyon euronun üzerinde bir yatırım maliyetiyle gerçekleştirilen santralin yılın ikinci yarısında devreye girmek üzere test aşamasında olduğunu belirten Jaeger "Geçtiğimiz aylarda ulusal şebekeye bağlanarak, santralin deneme üretimini başarıyla gerçekleştirdik" dedi.
 
Son teknoloji ürünü
Dr. Ralph Jaeger, son teknoloji ürünü bir tesis olan RWE & Turcas Kaklık Doğalgaz Çevrim Santrali'nin yüzde 56 verimlilikle çalışacağını anlattı. Türkiye'nin enerji sektöründeki arz güvenliğine destek verirken toplam elektrik üretimine de yüzde 2'lik katkı sağlanacağını belirten Dr. Jaeger, aynı zamanda Türkiye'deki en çağdaş ve çevre dostu tesislerden biri olacak santralin bölgeye istikrarlı ve uzun vadeli bir gelişim potansiyeli sağlayacağına inandıklarını ifade etti. Dr. Jaeger, santralin 3.5 milyon meskenin elektrik ihtiyacını karşılayacağını belirtti.
 
Dr. Ralph Jaeger, Türkiye'deki önemli büyüme fırsatlarını değerlendirmek amacıyla, 2008 yılında Türkiye enerji pazarına giriş yaptıklarını, Türkiye'de enerji arz güvenliğine, çevre dostu enerji üretimine ve müşterilerine inovatif ürün seçenekleri sunarak enerji sektörüne katkıda bulunduklarını belirtti. Avrupa'nın önde gelen beş elektrik ve gaz şirketinden biri olduklarını ifade eden Dr. Jaeger, RWE'nin, 72 bin çalışanı ile Avrupa'da yaklaşık 17 milyon müşteriye elektrik ve yaklaşık 8 milyon müşterisine de gaz temin ettiğini bildirdi. Dr. Jaeger, 2011 yılında 51,7 milyar euro konsolide gelir elde ettiklerini, enerji üreticileri arasında Avrupa'da ilk 5'te yer aldıklarını, Orta ile Güneydoğu Avrupa'daki konumun sürekli olarak geliştirildiğini aktardı.
 
Enerji borsası, RWE'yi de hızlandıracak
 
RWE Turkey Holding CFO'su Dr. Ralph Jaeger, Türkiye'de üretime yatırım yapan yabancı yatırımcıların likit ve liberalleşmiş bir piyasanın oluşmasına büyük önem verdiklerini belirterek şunları söyledi: "Türkiye'de henüz tam anlamıyla liberalleşmiş bir piyasa yok. Buraya yatırım yapmayı arzu eden uluslararası şirketler böyle bir piyasa ortamında yatırım yapmaya henüz çekindikleri için borsanın açılmasını ve liberalleşmenin tamamlanmasını bekliyorlar. Borsa kurulduktan sonra piyasadaki likidite de sağlanmış olacak. Böyle bir ortamda biz de RWE olarak, Türkiye'deki yatırımlarımıza hız vereceğiz."