Sentetik petrol üretimi başlıyor

ltaca Enerji ve Çevre Teknolojileri Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Alper Önoğlu, atıkları değerlendirerek biyogaz üretimi yaptıkları tesisteki posayı kullanarak sentetik petrol üretimine başlayacaklarını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MUĞLA - Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından Bodrum'da bir otelde düzenlenen Enerji ve Çevre Sektör Zirvesi'nin açılışında konuşan MÜSİAD Enerji ve Çevre Sektör Kurulu Başkanı Mustafa Albayrak, toplantıya her sektörden katılım olduğunu söyledi. Enerji ve çevre sektörel kurulu olarak yeşil enerjiye dayalı bir zirve düzenlemeleri gerektiğini belirten Albayrak, "Bu toplantıda çevreye duyarlı atıktan enerji elde edimi ve güneşten enerji elde edimi konularını ele alacağız.  Burada pratik detaya inmeden çözüm odaklı, sonuç odaklı sunumlarda bulunacağız" dedi.

Altaca Enerji ve Çevre Teknolojileri Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Alper Önoğlu ise grup olarak atık konusunda geliştirdikleri önemli teknolojiler olduğunu kaydetti. İlk kez yerli teknolojiyle yüksek sıcaklıkta çalışan yüksek verimli ve atıkları enerjiye dönüştüren yerli biyogaz teknolojisi geliştirdiklerini anlatan Önoğlu, "Gönen'de de bu amaçla 2,2 megavatlık bir tesisi devreye aldık. Şu anda çalışmalar devam ediyor. Elektrik üretimi de ocak ayı içinde başlayacak. Bu, yerli teknoloji ile yapılmış, Türkiye'nin en büyük biyogaz tesisi. 4 megavata kadar kapasitesini artıracağız" dedi.

Hayvan gübresi ve pirinç sapından enerji

Önoğlu, kurdukları tesis ile büyükbaş hayvan gübresi, pirinç sapı ve çeşitli gıda fabrikaların atıklarını değerlendirdiklerini anlattı. Projeye TÜBİTAK'ın da destek verdiğini vurgulayan Hasan Alper Önoğlu, fabrikadan çıkan posayı, teknolojisi kendilerine ait katalitik sıvılaştırma teknolojisi ile sentetik petrole dönüştüreceklerini açıkladı.

Sentetik petrolü üretecek fabrikanın yatırımının da devam ettiğine değinen Önoğlu, "Bu bir deneme tesisi. 2014 yılında tamamlayacağız. Bu da devrim niteliğinde çok özel bir proje olacak. O da Gönen'de devreye girmiş olacak" dedi.

Teknolojinin patentinin kendilerine ait olduğunu anlatan Önoğlu, şöyle konuştu:

"Bu çalışma atıkları sıvılaştırıp sentetik petrol üreten teknoloji dünyada bir ilk. Memleketimiz açısından çok büyük kazanım ve prestij meselesi olacak. İnşallah Türkiye'de yüzlerce fabrika kurulup bu fabrikalarla petrol ihtiyacımızın bir kısmının sağlanması mümkün olacak. Binlerce kişiye istihdam sağlanacak. Türkiye artık yüksek teknoloji ile işlem yapan aynı zamanda da çevreyi koruyan bir ülke konumuna gelecek."

Toplantıya, Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Bodrum Kaymakamı Mehmet Gödekmerdan, MÜSİAD üyeleri ve enerji, çevre sektöründe faaliyet gösteren kuruluşların temsilcileri katıldı.