STAR Rafineri ilk ürün satışını yaptı

SOCAR'ın İzmir Aliağa'da kurduğu STAR Rafineri, ilk ürün satışını yaptı. Genel Müdür Mesut İlter "Petkim'e nafta tedarikini gerçekleştirip, ilk faturayı kestik" dedi. (Mehmet Kara)

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MEHMET KARA

Azerbaycan devlet petrol şirketi SOCAR'ın Türkiye ve yakın coğrafyasındaki akaryakıt oyununda dengeleri değiştirecek ölçekteki rafinerisi STAR, ilk ürün satışını gerçekleştirip ilk faturasını da kesti.

STAR Rafineri Genel Müdür Mesut İlter, tam kapasiteyle çalışma noktasına geldiklerini belirterek şunları söyledi: "Rafineri birbirinden bağımsız en az 20 farklı fabrikadan oluşuyor diyebiliriz. Birinin çıktısı diğerinin hammaddesi oluyor ve bu zincirleme ilerliyor. Her bir fabrikayı tek tek test edip, deneme üretimi yapıyorsunuz. Ürün kalitelerinin doğruluğunu test ettikten sonra bir sonraki aşamaya geçiyorsunuz. Bir hafta 10 gün içinde tüm bunları tamamlayıp inşallah rafineriyi komple devreye almış olacağız. Artık son aşamadayız."

Petkim'e ilk hammadde tedariki yapıldı

STAR Rafineri'nin ilk satışını yaptığını kaydeden Mesut İlter "İlk ürün satışımızı, nafta olarak Petkim'e yaptık. Bu Petkim'in hammaddesi. Yani ilk faturamızı kesmiş olduk. Böylece SOCAR Türkiye, STAR tesisleriyle rafineri ve petrokimya entegrasyonunu gerçekleştirmiş oldu. Önümüzdeki günlerde jet yakıtı, dizel ve LPG satışını da yapacağız. Aslında bu ürünler de şu anda tanklarımızda var. Ancak tedarik sürekliliğini sağlayacak noktaya geldikten sonra satışa başlamak istedik. Şubat ayından itibaren iç piyasaya da ürün vermeye başlayacağız" diye konuştu.

Aslında tedarik 1 Ocak'ta başladı

Mesut İlter, STAR Rafineri'nin iç piyasaya neden hemen ürün veremediğine ilişkin soru üzerine şöyle dedi: "Çünkü dağıtım şirketleri ürün tedarikini birkaç ay önceden ayarlıyor. Bu yüzden de önceden yapılmış yurtdışı tedarik bağlantıları var. STAR'ın kesintisiz üretime geçtiğini gördükten sonra da bize taleplerini geçecekler. Bu arada biz zaten 1 Ocak 2019 itibariyle Türkiye'ye akaryakıt temin etmeye başladık. Bu sayede müşterilerimizle erkenden işbirliğine geçtik, taleplerini belli oranda önceden aldık. Şimdi tek fark, kendi tesisimizde ürettiğimiz ürünlerle yakıt ikmalinin sağlanması olacak."

Petrokimya ile entegre çalışacak

STAR Rafineri bugüne kadar 200 bin tonun üzerinde ham petrol işledi. STAR Rafineri olarak iç piyasaya motorin, jet yakıtı ve LPG olmak üzere üç ürün vereceklerini anlatan Mesut İlter, neden benzin üretilmediği sorusuna şu karşılığı verdi: "STAR konvansiyonel rafinerilerden farklı, günümüzün son teknolojisiyle yapılmış, modern, yüksek dönüşüm oranına sahip bir rafineri. Benzin, fuel oil ve asfalt üretmiyoruz. Çünkü halen Türkiye'de benzin üretim fazlası var, mevcut üretimin yüzde 60'ı ihraç ediliyor. Bizim kuruluş amacımız da rafineri-petrokimya entegrasyonu olduğu için ham petrolün benzin hammaddesi diyebileceğimiz kısmını tamamen petrokimya tesislerine hammadde olarak vereceğiz. Böylece petrokimya ile entegre biçimde çalışacağız. Bu da sadece Türkiye'de bir ilk olmanın ötesinde, Avrupa'daki birkaç, dünyadaki sınırlı tesislerden biri."

SOCAR Grubu'ndan Aliağa'ya Ar-Ge merkezi

SOCAR'ın, özel endüstri bölgesi olarak tescil edilen Aliağa'daki arazileri üzerinde bir Ar-Ge Merkezi oluşturma planı olduğunu belirten STAR Rafineri Genel Müdürü Mesut İlter "Bu merkez SOCAR ve iştiraklerine yönelik çalışmaların yanında, dışarıya da açık olacak. Petrol ya da petrokimya üzerine Ar- Ge çalışması yapmak isteyen herkes gelip bu merkezden yararlanabilecek" dedi. Ar-Ge merkezinde petrokimya ürünleri geliştirmeye, enerji verimliliğine ve malzeme geliştirmeye yönelik faaliyetler olacağını anlatan İlter "Üretimde katkı maddeleri kullanıyoruz, bunlara yönelik araştırma çalışmaları, atık su arıtma teknolojilerine yönelik çalışmalar yapılacak. Ar-Ge çalışmaları çerçevesinde bir de pilot tesis kuracağız. Bu pilot tesisi de 2-3 yıl içinde tamamlamaya, hayata geçirmeye çalışacağız" diye konuştu.

Dünyanın en teknolojik rafinerisi

Genel Müdür Mesut İlter, STAR'ın modern bir rafineri olduğunun altını çizerken şunları söyledi: "Kuruluş sürecinde tüm tasarımlarda dijital altyapısı Endüstri 4.0'a hazır bir rafineri kurmak istedik ve bunu da yapıyoruz. Sahalardaki tüm cihazlardan tüm proseslerden anlık bilgiyi izleme yorumlama takip imkanı sağlıyor. STAR Rafineri Türkiye ve Avrupa'da değil, dünyada bu vasıfları taşıyan az sayıdaki tesisten biri."

Petrol koku ve kükürt de üretecek

STAR Rafineri LPG, jet yakıtı ve dizel dışında Türkiye'nin halen ithalat yoluyla temin ettiği petrol koku ile katı kükürt de üretecek. İlter "İç piyasaya verdiğimiz ürünlerin tamamı bugüne kadar ithal yoluyla temin edilen ürünler. STAR'ın iki kuruluş felsefesi var. Birincisi ithalat yoluyla karşılanan ürünleri üretip dışa bağımlılığı azaltmak, ikincisi de Petkim'e hammadde temin etmek" ifadelerini kullandı.

Akaryakıt pazarı yılda yüzde 2-3 büyür

Türkiye'de akaryakıt pazarının son 10 yılda ortalama yüzde 4 büyüdüğünü hatırlatan STAR Rafineri Genel Müdürü Mesut İlter, "Önümüzdeki süreçte de ortalama yüzde 2-3 büyüme bekliyoruz. Motorin talebi daha yüksek hızla artıyor. Son iki yılda benzin talebinde de artış var. Benzinli araçlara yöneliş var hem de benzinli araçlarda da çok yüksek verimli motorlar devreye girmeye başladı. Ayrıca benzinli motor kullanmak hibrit araçlarda daha iyi sonuç veriyor" değerlendirmesi yaptı.