Turizmdeki hareket ‘rekor tüketim’ getirdi

Dünya Gazetesi - Leyla İlhan

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LEYLA İLHAN

CK Enerji Akdeniz Elektrik’in ilk kez açıkladığı Gayrimenkulün Enerjisi raporu; Antalya, Burdur ve Isparta’da gayrimenkul sektöründeki hareketi gözler önüne serdi.

Yılın ilk dokuz ayında üç ilde toplam 139 bin 928 abone taşınırken, en büyük hareket Antalya Kepez’de gözlendi. Raporda gayrimenkulün yanı sıra turizm sektörünün bölgeye etkisi de ortaya kondu. Turizmde bu yıl yaşanan hareketlilik ile birlikte ilk 10 ayda 10 milyonu aşkın turist ağırlayarak tarihi rekor kıran Antalya'da yılın ilk dokuz ayında elektrik tüketimi yüzde 27 artarak rekor kırdı. Elektrik tüketiminin yüzde 21’i turistik tesislerde gerçekleşti. Bölgede yabancı abone sayısı ise 37.6 bini aştı.

Antalya, Burdur ve Isparta’daki hareketi gözler önüne seren Gayrimenkulün Enerjisi raporunun ilk verilerini paylaşan CK Enerji Akdeniz Elektrik Genel Müdürü Erol Değerli, şunları anlattı: “Teknolojiye yaptığımız yatırımlar sonucunda abonelerimizin ikamet bilgileri baz alınarak hazırlanan Gayrimenkulün Enerjisi raporu, bölgemizdeki hareketin büyüklüğünü ortaya koyuyor. Hizmet bölgemizde her gün yaklaşık 519 abone taşınıyor. Yeni aboneler ve turizmdeki hareketle beraber bölgedeki elektrik tüketimi de rekorlar kırıyor. Görevli tedarik şirketi olarak bu rekorlarla birlikte artan taleplere en hızlı şekilde yanıt veriyoruz. Müşterilerimiz geçmişe göre çok daha kısa sürede yeni ve devir abonelik işlemlerini gerçekleştirirken, hizmet merkezlerimizde de müşterilerimizin talep ve önerilerini alıyoruz. Ayrıca yeni nesil sadakat programı CKPLUS Fırsatlar Dünyası ile müşterilerimize birçok avantaj sunuyoruz. Arkadaşlarımızın yoğun çalışmasının ardından hazırladığımız ve bundan sonra düzenli olarak açıklayacağımız Gayrimenkulün Enerjisi raporunun bölgemizdeki hareketi göstermesi bakımından sadece bize değil, birçok farklı sektöre kaynak olacağını düşünüyorum.”

Antalya’ya en çok Ruslar ve Almanlar yerleşti

CK Enerji Akdeniz Elektrik’in hizmet verdiği elektrik tüketicilerinin yüzde 2.3’ünü yani 37 bin 613’ünü bölgeye yerleşen yabancılar oluşturdu. 37.6 bin yabancı elektrik abonesinin yüzde 99’u, yani 37 bin 219’u Antalya’da, 275’i Burdur’da, 119’u ise Isparta’da yer aldı. Rapora göre yabancı abonelerin 20 bin 584’ü Antalya’nın turizmde parlayan ilçelerinden olan Alanya’yı tercih etti. Alanya’daki toplam elektrik abonesi sayısının 193 bin 573 olduğu göz önünde bulundurulduğunda yaklaşık olarak ilçedeki her 10 aboneden 1’inin başka ülke vatandaşı olduğu görüldü. Alanya’nın yanı sıra Konyaaltı, Muratpaşa, Manavgat ve Kemer de en çok tercih edilen ilçeler arasında öne çıktı. Yabancıların elektrik aboneliklerine bakıldığında 34 bin 990’ının mesken, 20’sinin tarımsal sulama, 2 bin 603’ünün ise ticarethane olduğu dikkat çekti. Milliyetlere göre dağılımda da Antalya’da yerleşik yabancıların yüzde 14’ünü Ruslar, yüzde 13’ünü Almanlar ve yüzde 10’unu Kırgızlar oluşturuyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir