Yalıtımla enerjiden yüzde 50 tasarruf sağlanabilir

İZODER Başkan Yardımcısı Şen: Yıllık enerji tüketiminin yüzde 72'sini ithal eden Türkiye’de enerjide tasarruf sağlamak öncelikli sorumluluk ve zorunluluğumuzdur.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Başkanı Yardımcısı Ertuğrul Şen, Türkiye'de enerjinin yüzde 40'a yakınının binalarda kullanıldığını belirterek, ısı yalıtımı yapılarak yüzde 50 oranında tasarruf yapılabileceğini ifade etti.

Şen, yaptığı yazılı açıklamasında, Türkiye'nin cari açığının en önemli nedenlerinden biri olarak enerji ithalatını işaret etti.

Enerjinin en fazla tüketildiği alanların başında binaların geldiğini söyleyen Şen, "Yıllık enerji tüketiminin yüzde 72'sini ithal ederek karşılayan Türkiye’de, tüketilen toplam enerjinin yüzde 40'a yakını binalarda kullanılıyor. Enerjinin israf edilmemesi için binalarda ısı yalıtımı yaparak yüzde 50 oranında tasarruf sağlamak öncelikli sorumluluk ve zorunluluğumuzdur" şeklinde konuştu.

Toplam tükettiğimiz enerjinin yüzde 40'ının binalarda, yüzde 30 kadarının sanayide, kalanın da ulaşım ve tarım da tüketildiğini söyleyen Şen, binaların kullandığı enerjinin yüzde 80'inin ısıtma-soğutma için harcandığını ifade etti.

Haziran 2000'den sonra inşa edilen binalarda ısı yalıtımı yapılmasının zorunlu olduğunu anımsatan Şen, halen 15-16 milyon konutun ısı yalıtımının bulunmadığını belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir