YEDAŞ büyümekte kararlı

YEDAŞ Genel Müdürü Nurettin Türkoğlu, elektrik dağıtımında oyuncu sayısının 5-6’ya düşmesi gerektiğini söyledi ve "Bir tanesi biz oluruz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


Mehmet KARA

İSTANBUL - Yeşilırmak Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (YEDAŞ) Genel Müdürü Nurettin Türkoğlu, özelleştirilen son 7 elektrik  dağıtım bölgesinden hiç birinialamadıklarını, buna rağmen Çalık Grubu'nun sektördeki yüzde 20-25’lik  pazar payı hedefinden vazgeçmediğini söyledi.
Nurettin Türkoğlu, Çalık Grubu’nun enerji dağıtımında lider olup uluslararası alanda ciddi bir marka olmayı hedeflediğini söyledi. Türkoğlu, elektrik sektöründe öncelikli hedeflerinin, tüketimde yüzde 10, abone sayısında yüzde 20 pazar payına ulaşarak beş kat büyümek olduğunu vurguladı. Geçtiğimiz günlerde Aras Elektrik Dağıtım Bölgesi'ni devralmak üzere Kiler Grubu ile imzaladıkları anlaşmanın bu hedef doğrultusunda atılmış bir adım olup olmadığı sorusu üzerine Türkoğlu, "Aslında bu, ihale öncesinde yaptığımız işbirliği protokolünün hayata geçirilmesi.
Şimdi bunu resmen deklare etmiş olduk. Tabii bizim pazar payımızı bir miktar daha büyütecek" diye konuştu.

Fırsatlar çıkacaktır

Beş kat büyüme hedefinin 5-6 milyon aboneye sahip olmak anlamına geldiğini vurgulayan Türkoğlu, bunun için daha almaları gereken çok yol olduğunun altını çizdi. Bu hedeflerine yeni satın almalar, işbirlikleri gibi fırsatları değerlendirerek ulaşabileceklerini belirten Nurettin Türkoğlu, pazardaki mevcut yapılanmanın da böylesi fırsatların ortaya çıkmasını kolaylaştıracağını anlattı. Konsolidasyon olacak Türkiye gibi bir pazarda 21-22 oyuncuyu çok fazla bulan Türkoğlu, bunun elektrikte piyasalaşmayı tamamlamış pazarlardaki karşılığının en fazla 5-6 oyuncu olduğunu vurguladı. Önümüzdeki dönemde bir konsolidasyon yaşanmasını kaçınılmaz olarak gören Türkoğlu, Çalık Enerji'nin YEDAŞ'ta kurduğu ve Türkiye'nin en gelişmiş teknolojik altyapısı sayesinde bu süreçte istediği fırsatları ayağına getirebileceğinin altını çizdi. Türkoğlu şöyle dedi:
"Bunlar patron kararıdır ama 21 şirketin hepsinin mevcut sahiplerinde kalacağını düşünmüyorum. Konsolidasyonlar, birleşmeler, satın almalar yaşanacak. Çünkü Türkiye'deki şirketler küçük. Oysa Avrupa'da 20 milyar kWh dağıtan şirketler var. Ölçek büyüklüğü şart."
Nurettin Türkoğlu, "El değiştiren lerden biri neden YEDAŞ olmasın?" sorusuna çok net cevap verdi:
"Gerçekten YEDAŞ olarak biz şu anki altyapımızla, Türkiye pazarının yüzde 20'sini 25'ini yönetebilecek bir durumdayız. Belki bu birleşmeler aynı zamanda ve devamında yabancılarla evliliklere de yol açabilir. Örneğin üç bölge birleşip yabancı ortak alabilir. Ama ben şunu söylüyorum. Eğer uzun vadede bu sektörde beş şirket kalacaksa, onlardan biri biz oluruz. Bu söylediklerim birkaç yıl içinde yaşanabilir."

Teknolojimiz avantaj

Nurettin Türkoğlu, YEDAŞ'ın henüz iki-ikibuçuk yıllık geçmişine rağmen Avrupa Kalite Belgesi'ni (EFQM) aldığını, BM Küresel İlkeler Sözleşmesi'ni imzaladığını, bu doğrultuda Kurumsal Sosyal Sorumluluk projeleri hayata geçirdiğini anlattı. Halen mevzuatın gerektirdiği bilgi teknolojileri, SCADA, ISU ve SAP yatırımlarını yapıp, bunların tümünü entegre eden tek şirketin YEDAŞ olduğunu vurgulayan Türkoğlu, "Biz 2.5 yılda bunu yapabildik. Ama dördüncü beşinci yılında bunu yapmayan, yapamayan, hiç başlamayan şirketler var" diye konuştu. Türkoğlu, YEDAŞ ile diğerleri arasındaki bu farkın, beklenen konsolidasyon sürecinde Çalık Grubu açısından büyük bir avantaj olacağının altını çizdi.

Mevzuat mükemmel ama uygulamak zor

Türkiye'de elektrik sektöründeki düzenlemeler en ileri düzeyde. Ama Çalık YEDAŞ Genel Müdürü Nurettin Türkoğlu’na göre birincil ve ikincil mevzuat çalışmalarının hayata geçirilmesiyle özelleştirme süreci birbiriyle senkronize yürümediği için sektörü ve bürokrasiyi ciddi sıkıntılar bekliyor. Örneğin Türkoğlu, kesinti sıklığı ve süresine göre tüketicilere dağıtıcılar tarafından tazminat ödenmesinin öngörüldüğünü, ancak bunun ölçümlenebilmesi için gereken altyapıyı Çalık YEDAŞ dışında tamamlayan bir dağıtım bölgesi bulunmadığını vurguladı. Nurettin Türkoğlu, bazı bölgeler hazır olsa bile, tüm bölgelerde bu altyapı kurulmadan tüketicilere tazminat uygulamasının
başlatılamayacağını anlattı. Türkoğlu "Yani bu konudaki uygulamanın ertelenmesi kaçınılmaz" dedi.

Engel tanımıyoruz

Hedefimiz büyük. Bu yolda hiçbir engel tanımıyoruz. Yön birliği, paydaş birliği, sinerji, enerji, hepsi iç içe. Doğru bir planlama, doğru strateji kurduk. Yönetici kademelerdeki ekibimiz 18 yıllık kamu tecrübemizi bırakıp geldik. Ahmet Bey bize bu hedefi koydu. "Bu şirketten EFQM ödülü bekliyorum" dedi. Ve EFQM'de 3 yıldız ödülünü aldık. 5 yıldızı da alırdık ama bunun için şirketin en az 4 yıllık olması şart idi.