Yıldız Irak'a çıkıştı

Bakan Yıldız, Irak'ın kuzeyiyle enerji anlaşması yapan 19 ülke bulunduğunu belirterek, "Irak anayasasını Türkiye'nin yaptığı işler mi ihlal ediyor" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimleenerji anlaşmaları yapan 19 ülke ve 39 firmanın olduğunu belirterek, " Irak Anayasası onların yaptığı işlerde ihlal edilmiyor da Türkiye'nin yaptığı işlerde mi ihlal ediliyor" diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a Washington ziyaretinde eşlik eden Yıldız, burada kendi muhataplarıyla da bazı temaslarda bulundu. Gazetecilere bu görüşmeleri hakkında bilgi veren Yıldız, dün ABD Enerji Bakan Vekili Daniel Poneman ile üç saatlik görüşme yaptıklarını, bugün de ABD Başkanı Barack Obama'nın UluslararasıEnerji İşleri Özel Temsilcisi Carlos Pascual ve heyetiyle bir araya geldiklerini belirtti.

Irak'ın kuzeyi ile enerji işbirliği

"Irak'ın kuzeyindeki Kürt bölgesi ile Türkiye arasındaki enerji işbirliği konusu hangi çerçevede gündeme geldi" yönündeki soru üzerine Yıldız, şunları kaydetti:

"Biliyorsunuz biz o bölgede, özellikle Basra'da, Siba'da, Mansuriye'de, birçok yerde proje yürütüyoruz. Şu anda 25 milyar dolarlık bir projeyi 2,5 yıldan beri yürütüyoruz ve kendi hissemize düşen, TPAO'nun hissesine düşen 5,5 milyar dolarlık da iş yapıyoruz. Şu anda da iş fiili olarak yapılıyor."

19 ülke 39 firma var

Yıldız, "Kuzey Irak yönetimiyle benzer anlaşmalar yapan başka ülkeler var mı" sorusu üzerine, şöyle devam etti: "19 ülke ve 39 firma var, o yüzden Irak Anayasası onların yaptığı işlerde ihlal edilmiyor da Türkiye'nin yaptığı işlerde mi ihlal ediliyor. Bu doğru bir yaklaşım değil. Ticari sözleşmeler bunlar. Üretilen petrole merkezi Irak hükümeti para aktarıyor, bunların her birisi orada yaşanıyor. Burada Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir ve hukuka aykırı da bir süreç içerisinde bulunmaz."