Eti, Seydişehir’de stratejik sektörlere alüminyum üretecek
Seydişehir’de alüminyum haddehane yatırımına başlayan Eti Alüminyum, 2025’te devreye alacağı tesiste savunma gibi stratejik sektörlere alüminyum üretecek. Dünyada ‘yeşil alüminyum’ üreten ilk tesisi olmayı hedefleyen şirketin yatırım planları arasında atıktan alüminyum üretmek de var.
Nurdoğan A. ERGÜN
Türkiye alüminyum sektörünün iddialı oyuncularından Eti Alüminyum, Seydişehir’de yatırımına başladığı yeni haddehane tesisini 2025’te devreye almaya hazırlanıyor. İlk başta 100 bin tonluk üretimle başlayacak tesiste, stratejik alüminyum üretilecek. Türkiye’de son yıllarda alüminyum hadde ürünleri ithalatının 170 bin tona ulaştığını dile getiren Eti Alüminyum Genel Müdürü Mehmet Arkan, “Bu, aşağı yukarı 600 milyon doların üzerinde bir tutar anlamına geliyor.
Biz bunun önüne geçmek; savunma sanayii gibi stratejik sektörlerde arz güvenliğini sağlarken, uçak gövdelerinde, zırh malzemelerinin hammaddesi olarak ve gemi endüstrisinde kullanılan alüminyum hadde ürünleri üretebilmek amacıyla Seydişehir’de yeni bir haddehane yatırımına başladık. Ülke ekonomisinin lokomotifi olacak yeni haddehanede ilk ürünlerimiz için 2025 yılını hedefledik” dedi.
Zaman içerisinde tesisin kapasitesinin 200-250 bin tona çıkarılacağını açıklayan Arkan, “Bu üretim gücü sayesinde, önümüzdeki yıllarda cari açığın kapanmasına olan katkımızı artırarak 350 milyon doların Türkiye’de kalmasını sağlayacağız” diye konuştu.
40 bin tonluk özel alümina hattı
“Yerli sanayi için bir devrim niteliği taşıyacak olan ve Türk mühendislerimiz tarafından geliştirilen bir başka yatırımımız ise özel alümina hattı” açıklamasını yapan Arkan, yıllık 40 bin ton üretim kapasitesine sahip hattın makine montajına başladıklarını ve bu yıl içerisinde devreye alacaklarını belirtti. Arkan sözlerine şöyle devam etti:
“Türkiye’de ilk kez üretilmeye başlanacak olan özel alümina, çok yüksek sıcaklıklara dayanması ve 2 bin derecelerde bile erimeyen özelliğinin yanı sıra hafif ve esnek oluşuyla da kullanılan sektör sayısını çeşitlendiriyor.”
“Cari açığın kapanmasına destek oluyoruz”
Türkiye’de madenden son ürüne kadar üretim yapabilen tek entegre tesis olduklarını söyleyen Arkan, “Yıllık 82 bin tonluk üretim kapasitemizle Türkiye’nin 800 bin tonluk yıllık alüminyum ihtiyacının yüzde 10’unu karşılıyoruz ve cari açığın kapanmasına her yıl 250 milyon dolarlık destek veriyoruz. Son 10 yılda özellikle alüminyuma olan talepteki yükseliş, bizi Türk sanayisinin en önemli şirketlerinden birine dönüştürürken dünyadaki konumumuzu da ileri taşıyor” dedi. Arkan, küresel pazarda da 75 ülkeye ihracat yaptıklarını aktardı.
Yeşil alüminyum çalışmaları sürüyor
Eti Alüminyum olarak odaklarında iki temel konu olduğunu ileten Arkan, “İleri teknoloji ve Ar-Ge yatırımlarımızla katma değeri yüksek üretimi artırmayı; bunu sürdürülebilir ve çevreci bir üretimle desteklemeyi ve dünyada ‘yeşil alüminyum’ üreten ilk tesisi olmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda sürdürülebilirlik, kapasite artırımı ve teknoloji alanında bugüne kadar yaptığımız yatırım tutarı 700 milyon doları aştı” dedi.
Tesislerinde 165 MW kurulu güce sahip dört güneş enerji santralı (GES) bulunduğunu açıklayan Arkan, bunlara farklı şehirlerde yapılacak yeni GES’leri ekleyeceklerini söyledi. Arkan, şu bilgileri verdi: “Gaziantep’teki Eti- 5 GES projemiz ve Sivas’ta yapılacak Eti-6 GES projemizin şu anda planlama çalışmaları sürüyor. 2025 yılında faaliyete geçecek toplam 141 MW kurulu güce sahip bu iki yeni güneş santralımızla enerji tüketimimizde ‘yenilenebilir’in payını artıracağız.”
Atıklardan alüminyum üretmeye hazırlanıyor
Alüminyumdaki global talep artışının, hammadde boksite olan talebi artırdığını belirten Mehmet Arkan, “Boksit cevheri tüm dünyada azalıyor; hatta AB tarafından kritik hammadde ilan edildi. Bu konuda bir Ar-Ge çalışmamız var. Dünyadan farklı şirketler ve üniversitelerin katıldığı bir projeyle Avrupa Birliği (AB) Ufuk 2020 Hibe Programı kapsamında fon almaya hak kazandık. Alümina, alüminyum oksit gibi bazı bileşikler ve düşük dereceli ikincil malzemelerden, yani atıklardan alüminyum üretmek için çalışıyoruz. Proje kapsamında pek çok hammadde ve atığı analiz ediyoruz. Önümüzdeki birkaç yıl içinde olumlu sonuçlar almayı umuyoruz” dedi.