Ev tekstili sektöründe yeni rota: Afrika pazarı

Tekstil sektörü temsilcileri Home&Tex Ev Tekstili ve Dekorasyon Fuarı öncesi Bursa’da buluştu. Etkinlikte, yılın ilk yarısında ihracatını yüzde 12 artıran ev tekstilinde, kur dalgalanmalarının etkileri ve alternatif pazarlar masaya yatırıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Esra ÖZARFAT

Yılın ilk yarısında ihracatını yüzde 12 artıran ve kilogram katma değerini 8.46 dolara ulaştıran ev tekstili sektörü, dövizde yaşanan dalgalanma sonrası gözünü alternatif pazarlara çevirdi. Tekstilciler güçlü oldukları Avrupa Birliği pazarının yanı sıra Afrika, Rusya ve Amerika pazarlarını da iyi değerlendirmeyi planlıyor. Sektör yaşanan zorlu süreci markalaşma, pazarlama ve teknik tekstiller ve yeni pazarlara odaklanarak atlatmayı hedefliyor.

CNR Holding kuruluşlarından İstanbul Fuarcılık ile Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TETSİAD) ev tekstili sektörünü Bursa’da bir araya getirdi. “Dünya Piyasasında Son Trendler ve İhracat” konusunun işlendiği buluşmada TETSİAD Başkanı Ali Sami Aydın, İstanbul’daki Home&- Tex Ev Tekstili ve Dekorasyon Fuarı’nı bu yıldan itibaren eylül ayının son haftasında düzenleyeceklerini, fuarın 26-29 Eylül tarihleri arasında CNREXPO Yeşilköy’de ziyaretçilerini ağırlayacağını kaydetti. Ev tekstili sektörüyle ilgili değerlendirmelerde bulunan UTİB Başkanı Pınar Taşdelen Engin de, 2018 yılı ilk 7 aylık dönemde UTİB’in geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 artışla 760 milyon dolarlık ihracat yaptığını söyledi. Türkiye tekstil ihracatının bu süreçte yüzde 9 artışla 5 milyar dolara ulaştığını hatırlatan Engin, yıl sonu hedefinin 9 milyar dolar, UTİB’in ise 1.3 milyar dolar olduğunu vurguladı. İhracat rakamından çok kilogram katma değerinin önemli olduğuna işaret eden Engin, “2018’in ilk 7 ayında UTİB’in kilogram başına ihracat değeri 8.46 dolar oldu. Bu değer Türkiye genel tekstili için 4.29. Genel ihracat için ise 1.28” dedi. UTİB’in 2018 yılında ABD’ye ihracat kilogram değerinin ortalama 12 dolar, Polonya’ya 14.2 dolar, İsviçre’ye 18.3, Japonya’ya 26.8 dolar olduğuna dikkat çeken Engin, Türkiye’nin güçlü olduğu mekan tekstillerinde üst segmentte üretim ve ihracatla dünya pazarının yüzde 5’ine sahip olduğunu ifade etti. Son yıllarda gerileme yaşanan Rusya pazarında yükselme trendinde olunduğunu aktaran Pınar Taşdelen Engin, “Bu yıl yüzde 217’lik artışla 18 milyon dolar ihracat bandına geldik. Ayrıca 12 milyar dolarlık tekstil ithalatı yapan Amerika pazarı hepimiz için çok önemli. Türkiye’nin Amerika’daki Pazar payı ne yazık ki yüzde 3. Potansiyelinin çok altında. Cari açığın azaltılması çalışmaları kapsamında dış ticaret açığının azaltılmasına odaklanmamız çok önemli. Tekstil çok özel bir sektör. Dış ticaret fazlası veriyoruz ancak 9 milyar dolarlık ithalat yapıyoruz. Bu ürünlerin bir çoğu Türkiye’de üretilebilir. Önümüzdeki dönemde teknik tekstiller, markalaşma çalışmaları daha da önem kazanacak” diye konuştu.

CNR Afrika’ya Addis Ababa’dan açılacak

CNR Holding İcra Kurulu Başkanı Ali Bulut da yeni pazarlardan Etiyopya’da ticaret odasıyla iyi niyet mektubu imzaladıklarını dile getirdi. 2018 yılında CNR Takviminde yer alan 6 -7 fuar için alım heyetleri getireceklerini de duyuran Bulut, Etiyopya’nın yanı sıra Kenya, Ruanda, Eritre ve Sudan’dan da benzer alım heyetleri getireceklerini anlattı. Sahra altı Afrika’da 2019 yılında mobilya ve tekstil sektörlerinde fuarlar yapılması için de görüşmelere başladıklarını ifade eden Ali Bulut, sözlerine şöyle devam etti: “Afrika açılımımızın bir devamı olarak şu anda Afrika Birliği’nin başkenti Addis Ababa’da yapımı devam eden fuar ve kongre merkezinin işletmesine talip olduk. Resmi teklifimizi verdik. 2020’de açılacak olan bu fuar alanının işletmesini alarak CNR Afrika’da 50 ülkenin serbest ticaret anlaşması imzaladığı alıcılarla buluşmayı hedefliyoruz.”

Bu konularda ilginizi çekebilir