Gıda perakendecilerinden hükümete ‘enflasyonla birlikte mücadele’ çağrısı
Gıda perakendecileri, hükümetin gıda enflasyonunu düşürmek amacıyla aldığı kararlarda kendilerinin de dinlenilmesini talep ediyor. Perakendeciler, ‘Birlikte çalışalım, enflasyonu düşürmek için ortak karar alalım’ görüşünü dile getirdiler.
İmam GÜNEŞ
Gıda perakendecileri, hükümete ‘birlikte çalışalım’ çağrısı yaptı. Perakendeciler, hükümetin gıda enflasyonunu düşürmek amacıyla aldığı kararlarda kendilerinin de dinlenmesini istedi.
Kurulacak olan soğuk zincirlerde, yatırım, lojistik, ambalaj gibi kalemlerde maliyetlerinin artacağını ifade eden perakendeciler, semt pazarlarının yarattığı haksız rekabetten de şikayetçi. Gıda enfl asyonu düşürmek amacıyla alınacak kararlarda hükümetten kendilerine görüş talebi geleceğini düşünen perakendeciler, kararların pozitif bir şekilde uygulanabilmesi açısından bu hamlenin yapılması gerektiğini düşünüyor.
Gıda Perakendecileri Derneği (GPD) Yönetim Kurulu üyeleri, bu yıl dördüncüsünü düzenleyecekleri “GPD – Ortak Gelişim Kongresi” öncesinde gerçekleştirilen basın toplantısında bir araya geldi. Toplantıda sektörün son durumu ve hedefleri konuşuldu. GPD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Songör, “Bizim tüm operasyonlarımızın arkasında işleyen büyük bir sistem ve yaratılan önemli bir değer zinciri var. Bu zincir, tarladan raflarımıza kadar sürüyor. Biz son nokta olarak tüketicimizden tepkilere göre tüm zinciri geliştiriyoruz” dedi.
‘Soğuk zincir pazarlara da kurulsun’
Soğuk zincir ve ambalajlı paketlemenin çok ciddi bir maliyet oluşturduğunu dile getiren Songör, şöyle devam etti: “Soğuk depolar kurulacak.
Ürünler soğutmalı araçlarda taşınacak. Ambalajlı paketler kullanılacak. 25 ton taşıyan araç, yaş meyve-sebze ezilebilir olduğu için 15 ton taşıyacak. Ekstra lojistik maliyeti oluşacak. Bunların hepsi maliyet. İyi bir şey yapmaya çalışırken bazı durumları gözetemiyoruz. Bir de pazarlar var. Oradaki durum ne olacak? Haksız rekabet yaşanıyor. Oralarda soğuk zincirin kurulması gerekiyor. Aksi halde bunu kabul etmemiz uygun olmaz. Meyve-sebzeyi yüzde 8 KDV ile satıyoruz. Pazarlarda bu durum yok. Biz her gün kontrol edilirken pazarların da disipline edilmesi gerekiyor.” Ürünlerin paketlenmesi ile hallerin ortadan kalkacağını iddia eden Songör, paketlemede sistem oluşturularak ayrı bir iş kolu haline geleceğini söyledi.
'Hükümetimizle birlikte çalışmak istiyoruz'
GPD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve BİM İcra Kurulu Üyesi Galip Aykaç, perakendenin, beraberinde tüm tedarik zincirini de gelişim yönünde olumlu etkilediğini belirterek şu bilgileri verdi: “Üreticilerimizle çok sıkı ilişkilerimiz var. Ülkemizin her noktasına yaptığımız yatırımlarla bu kaliteli ürünlerin son tüketicimize ulaşmasını sağlarken, tedarikçilerimizin de büyümesine ve kendisini geliştirmesine önemli olanak sunuyoruz. Gıdada bazı yapısal sorunlar var. Bunu çözmek adına atılan adımlarda, sistem değişikliğinde bize de sorulmasını istiyoruz.
Birlikte fikir yürütürsek daha kalıcı çözümler üretebiliriz. Hükümetimizle birlikte çalışmayı istiyoruz. Vaktimiz var. Bize bu konuda geri dönüş yapacaklarını düşünüyoruz.”
Private label ürünlerin BİM’in toplam satışının yüzde 65’ini oluşturduğunu aktaran Aykaç, miktar olarak da artış sağladıklarını, büyümeye devam ettiklerini kaydetti.
GPD üyeleri 105 milyar TL ciro yaptı
Üyeleriyle 105 milyar TL ciro, 35 bin satış noktasında 300 binin üzerinde istihdam yarattıklarına değinen Mustafa Songör, toplamda ise sektörde 800 bin çalışan ve 675 milyar liralık ciro olduğunu belirtti. Gıda perakendesinde ise 225 milyar liralık cironun olduğunu söyleyen Songör, “Sektörde ilk altı ayda yüzde 5’lik büyüme var. Bu artış, istihdamı yüzde 10 artırır” dedi.
‘Tüketici tercihlerinde kayma var, tasarruf yapıp, en ucuzunu arıyorlar’
GPD Yönetim Kurulu Üyesi ve Carrefoursa Genel Müdürü Hakan Ergin pazarların haksız rekabet oluşturduğuna değinerek, “Bazen karpuzun nakliyesi karpuzdan fazla oluyor. Maliyetler eşit şekilde dağıtılmalı” dedi.
Müşterilerin tercihlerinde kaymalar olduğunu söyleyen Ergin, şu ifadeleri kullandı: “Müşteri ya indirimli en büyük boy ambalajlı ürünü alıyor ya da cebinden fazla para çıkmasın diye en küçüğünü. Zeytin yağından ayçiçeği yağına doğru bir kayma gözlemledik. Müşterilerde tasarruf eğilimi çok net bir şekilde var. Çok dikkatliler, Sağlık trendine yöneldiler. Tek noktadan alışveriş yerine birçok noktadan alışveriş yapmayı tercih ediyorlar. En ucuzunu arıyorlar.”
BİM’in İran’daki çalışmaları bir ay sonra tamamlanacak
BİM İcra Kurulu Üyesi Galip Aykaç, İran’daki süreçle ilgili yaptığı değerlendirmede, “Çalışmalarımızın bir ay sonra tamamlanmasını bekliyoruz. Ardından yatırım konusundaki kararımızı vereceğiz” dedi. Aykaç, yurt dışında büyüme planları kapsamında İran dışındaki başka ülkelere yönelik de inceleme içinde olduklarını söyledi. Ancak bu ülkelere ilişkin başka bir bilgi vermedi. BİM’in mevcut durumda Türkiye’nin yanı sıra Fas ve Mısır’da operasyonları bulunuyor.