Havada ‘Sarsılmaz’ işbirliği

TUSAŞ ile Sarsılmaz, taarruz helikopterlerinde kullanılacak top sistemleri geliştirmek üzere ortak girişim şirketi kuruyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kerim ÜLKER

Türk savunma sanayisi en güçlü dönemini yaşıyor. Bunda kamu şirketleri kadar özel sektördeki şirketlerin de katkısı büyük. Sektörde yeni bir işbirliği imzasını ise bu kez TUSAŞ ile Sarsılmaz atıyor.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş yani sektördeki adıyla TUSAŞ, uluslararası ismiyle TAI ile Sarsılmaz Silah ortaklık kararı aldı. Oluşturulacak ortak girişim şirketi, taarruz helikopterlerinde kullanılacak top geliştirecek. Top sistemlerinin geliştirilmesi, tasarımı, üretiminin yanı sıra yeni ürünün pazarlanması ve yurtdışına satışı da bu ortak girişim ile yapılacak. Bunun için TAI ve Sarsılmaz, resmi kurumlara da başvuruda bulundu.

Cirosu 1.1 milyar doları aştı

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün (SIPRI) raporuna göre dünyanın en büyük 100 savunma şirketi sıralamasında TAI 2015’te 81’inci sıradaydı. 2016 verilerine göre ise 5 sıra tırmanarak 76’ncı sırada kendine yer bulan TAI’nin satışları 1 milyar 120 milyon doları buldu.

Temelleri 1800’lü yıllara dayanan Sarsılmaz Silah, 1720’de kurulan İtalyanların dünyaca ünlü Vincenzo Bernardelli Silah Fabrikası’nı 1998 yılında satın alarak bölgede önemli oyuncu haline gelmişti. Türkiye'nin Milli Piyade Tüfeği MPT-76'yı üretme görevini üstlenen firmalardan biri olan Sarsılmaz'ın ilk prototipi geçtiğimiz aylarda ortaya çıkmıştı. Sarsılmaz, Savunma Sanayii İcra Kurulu'nun görevlendirmesi ile 10 bin adet tüfek üretim işini üstlenmişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir