İcatlar, mucitler ve sanayiciler zirvede buluşacak

Mimarlar ve Mühendisler Grubu’nun düzenlediği Ar-Ge İnovasyon Zirvesi ve Sergisi, 6-7 Eylül’de gerçekleştirilecek. İnovasyonun ticarileştirilmesinin masaya yatırılacağı zirvede yenilikçi ambalajdan darbe sönümleyen tampona, elektrik üreten perdeden akıllı barete pek çok icat, üreticisini arayacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ebru SUNGUR

Türkiye’nin orta gelir düzeyini aşması için yüksek teknolojili üretime yönelmesi gerektiği son yıllarda çeşitli platformlarda dile getiriliyor, sivil toplum kuruluşları inovatif çalışmaları özendirecek yarışmalar düzenliyor, devlet bu çalışmaları teşvik edecek mekanizmalar kuruyor. Tüm bu girişimlere, çabalara karşın yüksek teknolojili ürünlerin genel sanayi ve ihracat içindeki payı istenilen hızda artmıyor. Zira yine çeşitli platformlarda dile getirildiği üzere, geliştirilen inovatif ürünlerin, ortaya konulan icatların sanayi ürününe dönüşmesi aşamasında aksamalar meydana geliyor.

Mimarlar ve Mühendisler Grubu (MMG), bu yıl ikincisini düzenleyeceği Ar-Ge İnovasyon Zirvesi ve Sergisi ile icat ile ticari ürün arasındaki eksik halkaları bulmayı, zinciri tamamlamayı hedefl iyor. MMG Genel Başkanı Osman Balta, “İnovasyonu ticarileştirememek en büyük sorunlarımızdan” dedi. 6-7 Eylül’de, Lütfü Kırdar Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan İkinci MMG Ar-Ge İnovasyon Zirvesi ve Sergisi’ni planlarken bu soruna çözüm bulmayı öncelediklerini anlatan Osman Balta şunları söyledi:

“MMG olarak amacımız sadece zirve düzenlemek değil, zirvede konuşulan hususlarla ilgili çözümlerin ve modellerin zirveden sonra da sektör temsilcileriyle bir araya gelerek hayata geçmesi için somut uygulama adımlarının oluşturulmasını sağlamak. İkincisini düzenleyeceğimiz zirvede yerli yeniliğin, yeniliğin ticarileştirmesinin, yenilik tabanlı yerel kalkınmanın önündeki engelleri tartışacağız. Söz konusu engelleri aşmak için hem merkezi yönetim ve yerel yönetimler, hem de özel sektörle birlikte aşmak için çözüm önerilerini ve alternatif modelleri konuşacağız.”

500 proje sergilenecek

İkinci MMG Ar-Ge İnovasyon Zirvesi ve Sergisi’nde Ar-Ge merkezleri, üniversiteler, teknoparklar, kalkınma ajansları ile organize sanayi bölgelerinde geliştirilen inovatif projeler aynı platformda buluşacağını belirten Osman Balta, “Geçen yıl 50 firma katılmış ve 180 proje sergilenmişti. Bu yıl katılımcı firma sayısı 100’e çıktı, sergilenecek projeler ise 500’e yükseldi. Sergiye gelen projelere baktığımızda katma değeri yüksek olan ürünlerle ilgili konularda çalışan firmaların katıldığını gözlemliyoruz” dedi.

Sergilenen projelerin ticarileşmesi aşamasında takipçi olacaklarını vurgulayan Balta, ayrıca MMG’nin bundan sonra her yıl iki üniversite ile bir konuda işbirliği yapmayı ve belirlenen konuyu o üniversitelerin ev sahipliğinde ele alarak akademik çevrelerle sanayicileri buluşturmayı amaçladığını da anlattı.

10 bine yakın ziyaretçi bekleniyor

Bu yılki zirveye 10 bine yakın ziyaretçi beklediklerini belirten Balta, zirvenin başta mimar ve mühendis adayları olmak üzere tüm üniversite öğrencilerine yararlı olmasını umduklarını kaydetti. Geleceğin mesleklerinin de konuşulacağı etkinlikte, özellikle serginin çocuklar açısından ufuk açıcı olacağını ifade eden Balta, “Anneler mutlaka çocuklarını bu sergiye getirmeli” dedi.

Bilgi ekonomisine geçişin yolları tartışılacak

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı himayelerinde; Sağlık Bakanlığı, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, TÜBİTAK, DEİK ve TOKİ’nin katkıları ile düzenlenecek zirve kapsamında şu konular ele alınacak:

► Bilgi ekonomisine geçiş,

► Savunma, uzay ve havacılık alanında milli projeler,

► Yerli ve milli ulaşım teknolojileri,

► İklim değişikliği ve yeşil teknolojiler,

► Yerel kalkınma: Teknokentler ve sanayi kümelenmeleri,

► Enerjinin depolanması ve yeni nesil batarya teknolojileri,

► Ar-Ge ve inovasyonun finansmanı,

► 4.5G teknolojilerinin getirdiği yerlilik ve yenilik fırsatları,

► Sağlık sektöründeki yerlilik ve yenilik fırsatları,

► Sivil havacılıkta başarılı yerlileştirme ve yenilik hikâyeleri.