İhracatçının yurtdışı fuar işkencesi bitiyor

Fuar desteği ödemesini alabilmek için katılımın ispatlanması yeterli olacak. Metrekare başına destek açıklanacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehmet KAYA

Birçok ihracatçının ödemelerde gecikme yaşandığı gerekçesiyle eleştirilerde bulunduğu, Ekonomi Bakanlığı tarafından verilen fuar desteği yeniden yapılandırılıyor. Buna göre fuarlar tek tek ayrılarak her bir fuar için metrekare başına teşvik açıklanacak. Katılımın ispatlanması ödemeyi almak için yeterli olacak.

Öte yandan sektörel tanıtım gruplarının kapatılmasının ardından TİM’in merkezi olarak Türkiye tanıtımını yürütmesine yönelik hazırlıkların son aşamaya geldiği öğrenildi. Ekonomi bakanlığı yetkilileri, TİM tarafından yürütülen mevcut kampanyanın genişletileceğini ve sektörlerin talepleri doğrultusunda, fuar, iş gezisi vb. etkinliklere bir program dahilinde tanıtım desteği verileceği kaydedildi. Toplam itibariyle bakıldığında, tanıtım faaliyetinin sektörel tanıtım gruplarının toplamından daha düşük seviyede oluşacağı, fon toplamaya yönelik mekanizmanın ise henüz kesinleştirilmediği belirtildi.

İhracatçıların fuar katılım desteği kolaylaşıyor

Uzun süredir uygulanan yurt dışı fuar katılım desteğinde, destek tutarlarının tahsilatındaki uzamalar ve teknik detayların fazlalığı şirketlerin şikayetlerine konu oluyordu. Hükümete de iletilen şikayetlerde, destek sisteminin bürokratik tasarımının, en küçük eksikliklerde dahi ödemenin durması anlamına geldiği belirtilmişti.

DÜNYA’nın edindiği bilgilere göre, Ekonomi Bakanlığı fuar destekleri için yeni bir plan üzerinde çalışıyor. Son aşamaya gelen plana göre, Bakanlık önceden destekleyeceği fuarları açıklayacak ve her bir fuar için metrekare destek birimi belirleyecek.

Bu fuarların katılımı, ülkenin Türkiye açısından önemi, sektörel özellikler göz önünde bulundurularak yapılacak. Destek kapsamında katılımcı firmalara, birim fiyat üzerinden metrekare başına bedel hesaplanarak ödenecek. Fuarlarda Ekonomi Bakanlığı’nın gözlemcisi bulunacak. Gözlemci raporuyla, ilave belgeye gerek kalmadan teşvik ödemesi yapılacak.

Tanıtım yeniden yapılandırılıyor

Sektörel tanıtım gruplarının kapatılmasının ardından merkezi tanıtım sistemine yönelik çalışmalar da ilerledi. DÜNYA’nın edindiği bilgilere göre TİM merkezli yeni yapılandırmada, ülke imajına yönelik genel tanıtımın kaynağı artırılacak. Buna sektörel boyut eklenecek. Her bir sektöre yönelik özel kampanyalar düzenlenmeyecek ancak hedef ülkeler, öncelikli ülkelerde sektörlerin sağladığı veriye dayalı olarak özel tanıtımlar yapılabilecek.

Ekonomi Bakanlığı yetkililerine göre benimsenen bu yaklaşıma bağlı olarak TİM tanıtımı nasıl organize edebileceğine yönelik bir çalışma yapacak. Buna bağlı olarak TİM’in sektörel örgütlenme altyapısı kullanılacak. Gerekli görüldüğü durumlarda, sektörel sivil toplum örgütlerinde de temsilcilerle tanıtımların planlanacağı ve bütçelendirileceği bir yapı oluşturulacak.

Sektörel tanıtım grupları, ihracatçı firmalardan yapılan keseneklerle fonlanıyordu. Yeni yapılanmada fon toplamanın nasıl yapılacağına dair kesin karar verilemedi. Ancak yaklaşım olarak her halükarda sektörel tanıtım grupları için yapılan keseneklerden daha düşük seviyede bir kesenek oluşturulması, toplam maliyetin de sektörel grupların toplam maliyetinin altında kalmasının benimsendiği öğrenildi.

TİM bünyesindeki tanıtım grupları:

►Kanatlı Tanıtım Grubu
►Deri Tanıtım Grubu
►Makine Tanıtım Grubu
►Kuru Meyve Tanıtım Grubu
►Makarna, Bulgur, Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu
►Seramik Tanıtım Grubu
►Süs Bitkileri Tanıtım Grubu
►Un ve Unlu Mamüller Tanıtım Grubu
►Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi
►Su Ürünleri Tanıtım Grubu
►Narenciye Tanıtım Grubu
►Fındık Tanıtım Grubu
►Şekerli Mamüller Tanıtım Grubu
►Savunma ve Havacılık Tanıtım Grubu
►Kozmetik Tanıtım Grubu

Milli ya da bireysel katılım desteği alınıyor

Ekonomi Bakanlığı destek programları kapsamında, her yıl desteklenecek ülke ve fuarlar açıklanıyor. Bu fuarlara milli katılım kapsamında ya da bireysel olarak katılım kapsamında destek alınabiliyor. Bireysel katılımı desteklenecek fuarlar ayrıca açıklanıyor. Fuar desteğinden Türkiye’de yerleşik imalatçı, ihracatçılar ile Türkiye’de yerleşik imalatçıların ürünlerini pazarlayan şirketler yararlanabiliyor. Pazarlamacı firmalar sözleşme ve şartları taşıdıklarını ispatlayan formlarla başvuru yapabiliyor.