'İhracatımızda yeni başarı öyküleri tasarımla yazılacak'

Design Week başladı. TİM Başkanı İsmail Gülle, Türkiye’nin ihracatını katma değeri tasarımla artırarak bir üst kademeye çıkartacaklarını söyleyerek bu yolda başarı hikayelerinin önemini vurguladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ÖZLEM ERMİŞ BEYHAN

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, “Türkiye kendi markalarını yaratacak. Bu yolda yürüyen markalarının altında o markaların tasarım kültürü çok önemli” dedi.

TİM’in düzenlediği Design Week Turkey’in tanıtım toplantısında konuşan Gülle, tasarım ödüllerine aday olmak için 360’a yakın firma başvurduğunu söyledi. Gülle, “Geçen sene Desing Week Turkey’i yaptığımızda 40 bin kişi ziyaretçi ağırladık. Ama New York’da tasarım haftası etkinliğinde 350 bin kişi ziyaret ediyor. Hem tasarım hem ticaretinde kullanıyor. Londra’da 250 bin, Milano’da 450 bin. Uluslararası trafiğin oraya gitmesindeki en büyük etken devamlılık ve her sene orada farklı şeyleri bulması. Bunu yapmakta bu farkındalığı uyandırmaktır” diye konuştu.

Devletin ve Ticaret Bakanlığının desteği ile Design Week Turkey’deki farklılık ve başarı hikayelerini ortaya çıkararak bunu yapacaklarını belirten Gülle, Türk insanının gördüğüne daha çok inandığını belirtti. Gülle, şunları kaydetti: “İstanbul başlı başına bir tasarım kenti. İstanbul her şeyiyle güzel bir şehir. UNESCO İstanbul’u tasarım şehri ilan etti. O yüzden 2018’de yapacağımız etkinliğe farklı bir anlam katıyor. Türkiye’de 8 milyon genç var. Çok ciddi bir potansiyel. Bu potansiyeli işleyerek endüstriyel ürünlerle buluşturmak önemli bir şey. Bunu yaptığımızda daha değerli olacak. Bir ürünün tasarlanmış üzerinde marka olan bir ürün olduğunda değerinin nasıl katlandığını görüyoruz. Bunu çoğaltmak bunu daha yüksek seviyeye çıkartmak ve ihraç etmek en önemlisi. Design Week Turkey’deki konuşmacıların özgeçmişine baktığınızda yaptıkları işler bu tarz işler ama ömrünü bu işlere vermişler en az 10 marka çıkarmışlar. Tasarımcılık ve marka başka bir şey marka işin son noktası bir ülkede 10’dan fazla marka sayın desem 3 ülke söyleyebilirsiniz 4.’sünü düşünürsünüz. Türkiye’de markalarını yaratacak. Bu yolda yürüyen markalarının altında o markaların tasarım kültürü çok önemli. Bunlar ile büyüyerek gidiyorsunuz.”

Gülle, insanların artık alışveriş yaparken onlara etki edecek şeyi bulduğunuzda aldığını, günümüzde artık ihtiyaçtan değil insanları etkilemesi ve mutlu etmesinden dolayı alışveriş yapıldığını söyledi. Gülle, Türkiye’de dizayn ekosistemini sağlayacak etkenlerin oluşmasının bir süreç olduğunun altını çizdi.

Emniyet sübabını yok edersek şirketler talan olur

TİM Başkanı’nı yakalamışken basın mensupları ihracat ve ihracatçının gündemine dair sorular da sordu. Gülle özellikle konkordato konusunda önemli bir uyarıda bulundu:

● İflas erteleme yanlış kullanılınca yerine konkordato sistemi getirildi. Şirketlerin elinde tek bir emniyet sübabı var. Onu da yok ettiğimizde ne kalacak. Tek bir çek yazıldı mı koca koca şirketler talan olur. Kötü niyetliyi ayırt etmek lazım, ama sistemi de yıpratmamalıyız.

● İhracatta rekor üzerine rekor açıklamak bize nasip oldu. Geçen ay ihracat rekoruna imza atan 34 bin şirketin 1152’si ilk kez ihracat yapmış. Bu da çok mutluluk verici. Onların cesaretini artırmak çok önemli. İhracatçının ihracatını artırması için para kazanması lazım. Bugünkü seviyenin altındaki bir kur yanık sesi getirir.

● Şirketlerin ihracat heyecanı yüksek. 10 firmadan 5’inden finansal sorunlarını dinliyorsam, 5’inden de yeni pazar arayışlarını dinliyorum. İhracatta çok destek var ama bu desteklerin daha kolay kullanılabilmesi, bürokrasinin azaltılması da çok önemli. Bu yolda çalışma yapılıyor.

● Geçtiğimiz yıl ihracatımızın yüzde 14’ü yerel paralarla yapılmış. 157 ülke ile yerel parayla ticaret yaptık.

Design Week gerçek bir tasarım haftası olacak

TC Ticaret Bakanlığı koordinasyonu ile Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen Design Week Turkey 18 Kasım’a kadar Haliç Kongre Merkezi’nde sürüyor. Design Week Turkey 22 panel ve konferans, 50’den fazla konuşmacı, 19 sergi ve enstalasyon, 16 atölye çalışmasında 100’ün üzerinde tasarımcı ve binlerce izleyiciyi bir araya getirecek. İsmail Gülle, pek çok sektörün tasarım konusunda organizasyonlar düzenlediğini, gelecek yıl tüm bu aktiviteleri aynı haftaya programlayarak ekosistemi geliştirecek gerçek bir tasarım haftası organize etmeyi hedeflediklerini söyledi. Bu yılki “Tasarım Ekosistemi” teması ile ziyaretçileri karşılayacak olan Design Week Turkey’de Türkiye’de tasarım kültürü oluşturmak, Türkiye’nin tasarım gücünü dünyaya tanıtmak ve tasarımın ekonomideki rolünün önemine dikkat çekiliyor.