İzmir’de yıl sonu makine ihracat hedefi 1 milyar dolar

Makine sektörünün 2018 yılı ihracat performansını ve bölgenin sektöre sağladığı olanaklar ile sektörün bölge ekonomisi açısından sunduğu fırsatları değerlendiren Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu, “İzmir’de yıl sonu makine ihracatı hedefimiz 1 milyar dolar” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BEYZA COŞKUNTÜRK

Yılın ilk on ayında toplam ihracatı yurt genelinde 14 milyar dolara ulaşan makine sektörü, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17.1 ihracat artışı sağladı. Ege Bölgesi’nde toplam makine ihracatı 2.2 milyar dolar olurken, bölge genelinde faaliyet gösteren makine ihracatçısı firma sayısı 2.317’ye yükseldi.

Sektörün 2018 yılı ihracat performansını ve bölgenin sektöre sağladığı olanaklar ile sektörün bölge ekonomisi açısından sunduğu fırsatları değerlendirmek üzere basın toplantısı düzenleyen Makine İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Kutlu Karavelioğlu,yaklaşık 1700 makine ihracatçısı firmanın faaliyet gösterdiği İzmir’de yılın ilk on ayı itibariyle toplam makine ihracatının yüzde 21 artışla 750 milyon dolara ulaştığını söyledi. Karavelioğlu, “Bu yılı 1 milyar dolar ihracatla kapatabiliriz. İşletmelerimizin yüzde 12’sine yakınının bulunduğu ilimizden makine ihracatımızın yüzde 6 kadarının yapılıyor olması çok önemli bir potansiyele işaret ediyor. İzmirli makine imalatçılarımızın bölgelerindeki rekabet üstünlüklerini yurtdışına taşımanın yollarını bulmalıyız” şeklinde konuştu.

Ege küresel rekabetçiliğini artırabilir

İleri teknoloji ve AR-GE odaklı bir sektör olarak makine sanayinde en temel unsurlardan birinin nitelikli insan kaynağı olduğunu vurgulayan Karavelioğlu, “Ege ve Dokuz Eylül Üniversitelerinin yanı sıra, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nün varlığı İzmir’e bu konuda önemli avantajlar sağlıyor. Sektörümüz, Marmara bölgesinde hızla yükselen maliyetlerini Ege’de düşürerek küresel rekabetçiliğini daha da artırabilir” dedi.

Makine sanayinin İzmir’deki gelişimi konusunda bir başka önemli noktanın da tarım konusunda yaşanan köklü dönüşüm olduğunun altını çizen Karavelioğlu, “Hızlı bir biçimde dünya gündemine giren ve ‘ticaret savaşları’ adı altında aslında teknoloji rekabetini tanımlayan bu durum, tarım makinelerinin üretimini ve ihracatını da hiç olmadığı oranlarda artırdı. Dış ticaret açığı fazlası veren bu alt sektörümüzün Ege’de gelişmiş olması bölgenin tarımdaki yeri ile doğrudan ilintili” ifadelerini kullandı.

İzmir’in Türkiye’nin tarımsal ürün ihracatının yüzde 13’ünü karşıladığını belirten Karavelioğlu, “Türkiye’nin makinecileri yılın ilk 10 ayında tarım ve ormancılıkta kullanılan makine ihracatını yüzde 23.6 artışla 672 milyon dolara taşıdı ve sene sonu hedefi ise 800 milyon dolar. Egeli çiftçilerimizin dış rekabetteki en büyük destekçileri, traktörden sulamaya, araç üstü ekipmandan iklimlendirmeye, depolamadan paketlemeye kadar bütün alt sektörleriyle Türkiye’nin makinecileri olacak” dedi.

Makine ihracatçılarının yüzde 12’sinin Ege Bölgesi’nde olduğunu ama ihracata katkılarının yüzde 6 olarak gerçekleştiğini dile getiren Karavelioğlu, “Bunun yüzde 12 olmasını isterdim. Biz ihracatçıların kullanılamayan potansiyelinin dış ticaret rakamlarına ulaşması için elimizden geleni yapacağız. İzmir imalatçıları kullanılan potansiyel rakamları bakımından elinden geleni yapıyor. 5 sene içinde toplam ihracat içindeki payımızın yüzde 15’in üzerinde olmasını hedefliyoruz. Makine ihracatı sektörü, dünyada petrolden sonra ikinci sırada. Petrol gider, makine birinci olur. Makine üretmeye gidersiniz tüm üretim alanlarında rakipsiz olursunuz. 5 sene içinde dış ticaret fazlası vereceğiz. Şu anda dünyada tarım makineleri ihracatı yüzde 53 artıyor, bu mücadele ileride daha da keskinleşecek” şeklinde konuştu.

Desteklerde makine sektörüne reel bakılmalı

Makine İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Erkunt Armağan ise Türkiye’nin en büyük eksiğinin tasarımcı yetiştirememek ve yetişenleri de ülkede tutamamak olduğunu belirterek, bu konuda çalışılması gerektiğini söyledi. Makine İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Gökçüoğlu ise makine sektörünün sessiz kahramanlar olarak bu ülkeye ciddi katma değer getirdiğini ifade ederek, “Katma değeri yaratabilmek için kendimizin üretmediği yeni nesil makineleri almak zorunda kalıyoruz. Bizim bunları üreten fabrikaları yeniden kurmamız gerekiyor. Endüstri 4.0’ı tarım 4.0’ı düşünüyorsak, öncelikle eğitim 4.0’ı gerçekleştirmeliyiz” ifadelerini kullandı.

Makine ihracatını artırmak için işbirliği

Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Kutlu Karavelioğlu, MAİB Yönetim Kurulu üyeleriyle birlikte Ege İhracatçı Birlikleri Başkanlar Kurulu’nu ziyaret etti. EİB ve MAİB, Egeli makine ihracatçılarının ihracat rakamlarını arttırmak için işbirliği kararı aldı. Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Ege Bölgesi’nde niş işler yapan KOBİ niteliğinde çok başarılı makine üreticileri ve ihracatçıları bulunduğunu, bölgedeki makine üreticilerinin ihracatçı kimlik kazanması için MAİB ile işbirliği yapmak istediklerini dile getirdi. Türkiye’de üretim yapan ve ihracat yapan 14 bin civarındaki makine ve aksamları ihracatçılarını temsil ettiklerini belirten Kutlu Karavelioğlu, Ege Bölgesi’nde yıllık 2.2 milyar dolarlık ihracat yapan 2 bin 300’ün üzerindeki makine ihracatçılarıyla iletişimlerini güçlendirmek için Ege İhracatçı Birlikleri ile işbirliği yapmak istediklerini kaydetti. Karavelioğlu, MAİB olarak yapacakları fuar, ticaret heyeti organizasyonlarının Ege Bölgesi’nde daha etkin duyurulması için Ege İhracatçı Birlikleri’nden destek talebinde bulundu.