'Türk havacılığı büyümede Avrupa'nın önüne geçti'
Corendon Havayolları Genel Müdür Yardımcısı Batuğhan Karaer Türkiye havacılık sektörünün geçen yıl dünyanın iki katı büyüdüğünü söyledi.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Duygu ŞAHİN DURMAZ
ANTALYA - Türkiye, 2012 yılında büyüme hızıyla havacılık sektöründe Avrupa'nın önüne geçti. 2012 yılında Avrupa'da havacılık yüzde 5.5 civarında büyürken; bu oran Türkiye'de 10.5'e çıktı. Son 10 yılın ortalaması alındığında sektörün Türkiye'deki büyüme hızı yüzde 14'ü buluyor.
Corendon Havayolları Genel Müdür Yardımcısı Batuğhan Karaer, 2012 yılında en ciddi büyümenin yüzde 17 ile Ortadoğu havacılığında gerçekleştiğini belirterek, "Avrupa dış hatlarda yüzde 5.5 oranında büyüdü, fakat iç hatlarında binde 7 oranında düşüş var. 2012 yılında dünyada havacılıkta artış 5.5 civarındayken, Türkiye'de bu oran yüzde10.5. Son 10 yıla baktığımızda büyüme yıllık yüzde14'e tekabül ediyor" dedi
Türkiye'de 2011 yılında iç hat ve dış hat yolcularının 118 milyondan, 130 milyona çıktığını ifade eden Karaer, "2012 yılında 15 milyar dolar hacim ile 150 bin istihdam yaratıldı. Bunu, 3'ü kargo, 12'si yolcu havayolu şirketi olmak üzere toplam 15 havayolu şirketi gerçekleştirdi. Bu hacmin yüzde 58'ini Türk ve yüzde 42'sini de yabancı havayolu şirketleri oluşturuyor. 214 uçuş noktasına 370 uçakla uçuldu. Dünyada bu alanda 7'nci sıradan 6'ncı sıraya yükseldik. Bu büyüme ivmesi bizi daha iyi noktalara götürecek gibi görünüyor. Atatürk Havalimanı yolcu yüzde 21 yolcu sayısı artışıyla dünyada en çok büyüyen havalimanı oldu. Sivil havacılığın geneline baktığımızda; gelişmiş ülkelerde havayolu taşımacılığı her yıl nüfusun iki-üç katı nispetinde bir yolcu rakamına ulaşıyor. Örneğin, Almanya nüfusunun yaklaşık 2.5 katı uçakla seyahat ediyor. Amerika'da ise bu oran çok daha yüksek. Türkiye'nin nüfusunun 75 milyon olduğunu kabul edersek, zaten 150 milyona kadar gidecek potansiyel olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu
İki havayoluyla 225 milyon dolar ciro
Corendon Havayolları olarak, birçok farklı şirketin oluşturduğu Corendon Turizm Grubu operasyonlarında etkin bir rol oynadıklarını dile getiren Karaer, "Corendon Turizm Grubu'nun Türkiye dışında Mısır, Yunanistan, Tunus, Portekiz, Gambiya, Makedonya gibi birçok farklı destinasyona yolcusu var. Geçmişte Hollanda çıkışlı uçuşlarla sadece Türkiye'ye operasyon yaparken, Hollanda merkezli olarak kurduğumuz Corendon Dutch Airlines aracılığıyla hizmet ağımızı ve ürün çeşitliliğimizi geliştirdik.Yaz döneminde iki havayolu şirketimizin filosunda yer alan 12 uçak ile operasyon yapmayı planlıyoruz." şeklinde konuştu.
Corendon Havayolları olarak 35 ülkede 108 şehir ve 120 havalimanına ulaştıklarını kaydeden Karaer, 2012 yılında iki havayolunun cirosunun 225 milyon dolar olduğunu aktardı. Karaer, "2012 yılında yolcu taşıma rakamlarımızda yüzde 11 artış yaşandı. 2011 yılında 1 milyon 482 bin yolcu taşırken, 2012'de 1 milyon 712 bine yolcu taşıdık. 2013 yılı için planlamamız; 2 milyon yolcu rakamına ulaşarak, ciromuzu yaklaşık 280 milyon dolara taşımak şeklinde" dedi. Yaptıkları operasyonun uluslararası niteliğine dikkat çeken Karaer, "Türkiye turizmine katkımız artarak büyüyecek" dedi.
Kuzey Kıbrıs'a getirdiğimiz yolcu sayısı 50 bine ulaştı
Orta gövdeli uçaklar kategorisinde Gazipaşa Havaalanı'na inme iznini alan ilk firma olduklarını kaydeden Karaer, "Gazipaşa'daki potansiyelin artırılmasıyla alakalı ciddi çalışmalarımız var. Gazipaşa'ya ilk etapta Hollanda'dan yolcu getirmeye başladık. 2013 için haftada 10 seferle; Hollanda, Danimarka, Polonya, Çek Cumhuriyeti gibi ülkelerden yolcu taşıyacağız. Gazipaşa bizim için potansiyelimizi artırmaya yönelik çalıştığımız bir meydan, değerli bir proje. Kuzey Kıbrıs'ta da devletin ve özel sektörün destekleri ile turizm ve havacılık operasyonlarımızı yeni destinasyonlarla çeşitlendirmeye başladık. KKTC'ye getirdiğimiz yolcu sayısı 50 bine ulaştı. Dünyadan izole edilmiş, ambargo altındaki Kuzey Kıbrıs'ın gelişimine katkı sağlayan bu operasyonlarımızı geliştirerek devam etmek arzusundayız" dedi.