11 havaalanı yıl sonuna kadar genişletilecek

Düşük maliyetli yolcu taşımacılığı modeli çerçevesinde amacıyla 11 ildeki havaalanlarında inşa edilecek tesislere ve genişletme çalışmalarına hız verildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
 
Meltem GÜNDÜZ
 
ANKARA - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından Adana, Mardin, Trabzon, Kars, Ağrı, Adıyaman, Hatay, Kastamonu, Milas-Bodrum, Antalya ve Erzincan'dan oluşan 11 havalimanında yapılacak genişletme çalışmalarının ve inşa edilecek yeni tesislerin bu yılsonuna kadar tamamlanacağı bildirildi.
Düşük maliyetli yolcu taşımacılığı modelinin hayata geçirilmesi amacıyla havaalanlarında inşa edilecek tesislere ve genişletme çalışmalarına hız verildi. Mardin Havaalanı pist genişletilmesi ve pat sahaları onarımı ve Trabzon Havalimanı apron büyütülmesi işleri geçici kabul aşamasına gelirken, 40 milyon 548 bin 823 liraya mal olacak Kars Havalimanı iç hatlar ve dış hatlar terminal binasının yapımının 9 Eylül'de, 35 milyon 750 bin liraya mal olacak Ağrı Havalimanı Terminal binasının yapımının ise 4 Aralık'ta bitirilmesi planlanıyor. Adıyaman Havalimanı'nda pist genişletilmesi, apron ve taksi yolu yapımını tamamlayan Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ), söz konusu havalimanında pist aydınlatma işlerini de bir an önce tamamlayarak en geç 10 Ekim'de hizmete sokmayı planlıyor.
2007 yılında Başbakan Erdoğan tarafından açılan, 51 milyon 896 bin 884 TL'ye mal olacak Hatay Havalimanı apron genişletilmesi ile şerit sahalarının standart hale getirilmesi işi de 25 Kasım'da bitirilecek. 15 milyon 288 bin TL'ye sözleşme imzaladığı Kastamonu Havaalanı Pat Sahaları Onarımı ve Tevsi işi ise 30 Ekim'de tamamlanacak. Milas-Bodrum Havalimanı'na yapılacak, 2 milyon 695 bin liraya mal olması planlanan itfaiye binası ise 13 Eylül'de tamamlanacak. Antalya Havalimanı'na yapılacak ve 2 milyon 890 bin liraya mal olacak garaj binasının 24 Ekim'de, Erzincan Havalimanı'na yapılacak ve 2 milyon 428 bin liraya mal olacak itfaiye binası ise 11 Ekim'de hizmete girecek. 28 milyon TL'lik maliyeti bulunan Adıyaman Havalimanı Terminal binasının da bu yıl sonunda bitirilmesi öngörülüyor. 
 
Diyarbakır'a 23 milyon liralık yatırım
Güneydoğu'nun en büyük ili konumunda olan Diyarbakır havalimanına, 23 milyon 347 bin TL'lik apron ve taksi yolu yapılacak. Yeni terminal binası için hazırlanan uygulama projeleri tamamlanan Diyarbakır Havalimanı için proje tutarının revize edilmesinin ardından yapım ihalesine çıkılacak. Yeni terminal binası 85 bin metrekare büyüklüğünde olacak. Maliyetinin 47 milyon 990 bin lira olacağı tahmin edilen Esenboğa Havalimanı hızlı taksiyolları ve apronu 9 Ağustos 2013'te tamamlanacak. Balıkesir-Körfez Havalimanı'na yapılacak, 23 bin metrekare büyüklüğündeki terminal binasının 38 milyon 883 bin 467 liraya mal olması ve 16 Ekim 2013'te tamamlanması planlanıyor. 33 bin 150 metrekarelik Mardin Havalimanı Terminal Binası'nın ise 7 Kasım 2013'te açılması hedefleniyor. 21 milyon lira harcanması beklenen Tekirdağ-Çorlu Havalimanı PAT Sahalarının genişletilmesi ve CAT II Standartlarına getirilmesi çalışmaları 21 Nisan 2013'te bitecek. 
 
Havaalanlarına AKG Gazbeton takviyesi
Çevre dostu üretim özelliği ve A1 sınıfı yanmaz malzeme olan AKG Gazbeton ürünleri, son olarak Türkiye'nin en önemli havalimanlarından İzmir Adnan Menderes Havalimanı İç Hatlar Terminali yenileme ve Balıkesir Körfez Havalimanı yeni terminal binası inşaatlarında kullanılmaya başladı. İzmir'de yer alan Adnan Menderes Havalimanı'nın İç Hatlar Terminali AKG Gazbeton ürünleri ile yenilenecek. Terminalin yenileme inşaatında, depreme dayanıklı, çevreci ve A1 sınıfı hiç yanmaz AKG Gazbeton duvar blokları ve lentoları kullanılıyor. 250 milyon euro yatırımla yenilenen terminal yaklaşık 200 bin metrekare kapalı alana sahip olacak.