260 milyon euro gemi yatırımı yaptık, K. Afrika'ya açılacağız
UN Ro-Ro CEO'su Sedat Gümüşoğlu son günlerde şirkete yönelik yapılan eleştirilere tek tek cevap vererek yeni yatırım ve hat projelerini anlattı. Gümüşoğlu, "Yeni gemiler ve yeni hatlarla Türk nakliyecisine yeni rotalar açacağız" dedi.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Murat ERDOĞAN
İSTANBUL - UN Ro-Ro CEO'su Sedat Gümüşoğlu, lojistik sektöründeki basın mesuplarıyla bir araya gelerek kurum hakkında yapılan eleştirilere cevap verdi. U.N Ro-Ro yönetiminin, özellikle UND seçimleri öncesinde 'malzeme' yapılmaktan rahatsız olduğunu dile getiren Gümüşoğlu, “Sektöre kim daha fazla hizmet edecekse o gelir inşallah" dedi. 8 Şubat'ta 280 araç kapasiteli yeni bir ro-ro gemisini denize indireceklerini açıklayan Gümüşoğlu, geminin işletmeye alınmasıyla birlikte hafta sonu seferlerinde artışa gideceklerini belirtti.
KKR, UN Ro-Ro'yu satın aldıktan sonra ne gibi yatırımlar yaptı?
UN Ro-Ro 910 milyon euroya satın alındı. Ardından ağırlıkla 6 yeni ro-ro gemisi olmak üzere, şu ana kadar toplam 260 milyon euro yatırım yapıldı. Yeni gemilerin gelmesiyle yeni hatlar açıldı. Dünya ekonomisinin ekonomik buhranda
olduğu dönemde biz 2009'da Mersin hattını açtık. 2010'da Fransa hattını, 2011'de ise Köstence hattını açtık. 2012 yılında doluluk oranı yüzde 70'in üzerinde seyretti. 2012'de 2011'e göre taşınan araç adetlerinde düşüş oldu. Fakat 626 seferle bitirdik 2012 yılını. Bu ortalama günde 2 sefer demek.
Taşımalardaki düşüşün nedeni zamlı navlunlar mı yoksa daralan pazar mı?
Çok uzun ve zor bir hatta taşımacılık yapıyoruz. Mesafe bakımından karayolu daha avantajlı. Bu nedenle bizim en büyük rakibimiz karayolu. Biz karayolundan ucuz değilsek, kimseyi kolundan çeksek gemilerimize bindiremeyiz. Karayolundan ucuz olmak zorundayız. Türkiye - Avrupa – Türkiye yönlü toplam taşıma adetleri bazındaki ro-ro'nun payı yüzde 44. Bu payı artırmak için kampanyalar yapıyoruz. Eylül 2011'den buyana navlunlara zam yapmıyoruz. Sadece BAF (yakıt ayarlama oranı) değişti. Fakat BAF Mayıs'ta 200 euroya çıkmıştı bugün itibariyle 90 euro. 2012'de toplam pazardan kaynaklanan bir düşüş oldu. Ro-Ro da yabancı piyasaya kayış yok. Ro-Ro da yabancı oranı en düşük seviyede ve yıllardır bu değişmiyor. Yabancı nakliyecilerin oranı Ro-Ro'da yüzde 9'u yıllardır geçmiyor. Ama Kara nakliyecisinde yabancı araca daha çok kayış var.
2013 ve sonraki dönemde karayolundan pay kapmak için ne gibi kampanyalar planlıyorsunuz?
Yeni gemilerimizle birlikte haftasonu sefer sayılarını artırma yoluna gideceğiz. İstanbul ile Trieste'den Cumartesi ve pazar günü karşılıklı birer gemi kalkıyor. 8 Şubat'ta teslim alacağımız 280 araç kapasiteli yeni gemimizle birlikte karşılıklı sefer sayısını üçe çıkaracağız. Böylelikle eleştirilerin geldiği haftasonu kontejanlarına yönelelik daha fazla rahatlama olacak. Navlunları düşürmeyeceğiz fakat BAF'ı sabitleyerek nakliyecilerimizin yıllık planlarını sağlıklı yapmalarına katkı sağlayacağız. İleriye yönelik Karadeniz ve Mısır'a hat açmayı düşünüyoruz. Fakat bunun için ikili karayolu anlaşmaları gibi altyapıların oluşması lazım.
Gerekçeli karar gelince davayı biz açacağız
Rekabet Kurulu'nun şirketinize verdiği ceza ile ilgili bugüne kadar neden konuşmadınız?
Biz yaptığımız yatırımlarla, şirket stratejileri ile gündemde olmak istiyoruz. Biz tamamen kurumlara duyduğumuz saygıdan dolayı konuşmadık. Çünkü RK'nin gerekçeli kararı henüz bize ulaşmadı. Gerekçeli karar geldiğinde konuşmayı planlıyorduk. Fakat biz konuşmayınca çok fazla yanlış bilgi dolaşmaya başladı. Rekabet Kurulu mahkeme değil, kararları idari bir karar ve yargı denetimine açık. Geçmişte danıştaydan dönen bir çok kararı var. Kimse merak etmesin karar bize geldiği an davayı ilk biz açacağız. Tüm yargı yolları tükenene kadar bu davayı takip edeceğiz. Rekabet Kurumu bizi tekel değil 'hakim durumda' olarak tanımladı. Çünkü bizim Avrupa hattında yüzde 77, Ulusoy Ro-Ro'nun yüzde 23 pazar payı var. Biz bu konuda kesinlikle suçsuz olduğumuza inanıyoruz.
Ahlaksız anlaşma iddialarına ne diyorsunuz?
UND mevcut yönetimi 2 yıl önce seçildiğinde hacizlerle karşı karşıyaydı. Yeni yönetim bizimle bir görüşme yaptı. 'Un Ro-Ro satılırken 13 milyon euro eden hisseler elimizde duruyor. Bu hisseleri o günkü değerinin üstünde olmak kaydıyla örneğin 15 milyon euroya bizden satın alır mısınız?' dediler. Ortaklarımız böyle bir şeyi uygun görmediler ama biz yönetim kurulu olarak dedik ki: Derneğin faaliyetlerini sağlam götürebilmesi için gerekli olan 5 milyon euroyu biz verelim. Ellerindeki hisselerin 3/1'ini aldık. Yeni Türk Ticaret Kanunu'na göre artık şirketler kendi hisselerini kendileri alabiliyorlar. 5 milyon euroyu 2 yıllık bir ödeme taksit planı ile derneğe vermeyi taahhüt ettik. Biz bunu bize dava açmamaları için yapmadık. Hiç ifade edilmeyen başka bir madde var ki iyi niyetimizi gösteriyor. Dava açmanız için sözleşmeyi fesh etmeniz gerekiyor yazıyor. Bir diğer madde ise 'eğer Un Ro-Ro Rekabet Kurulu'ndan herhangi bir şekilde ceza alırsa Un Ro-Ro bu sözleşmeyi tek taraflı fesh etme hakkına sahiptir'. Biz hiçbir sürecin önü kapansın istemiyoruz. O yüzden de o maddeyi koyduk. RK'nin kararının ardından biz sözleşmeyi fesh etmek istediğimizi söyledik. Fakat mevcut yönetim dernekte böyle bir kaynak olmadığı için derneğin zor durumda kalacağını belirtti. 19 Ocak'ta
genel kurul olacağı ve nakliyecilerin ortak alacağı kararla yeni bir süreç başlatılmasına karar verildi.
Paramızı versinler faiz ve ceza derneğe kalsın
Başkan olunca '4 milyon euroyu ödemeye hazırım' diyen Çetin Nuhoğlu'nun başkanlığı sizin için bir şans mı?
Doktor hastanın ayağına geldi. Dernekten varlık satışı yapılmadan hibe yoluyla bu kaynağı derneğe verebilecek biri çıktı. Şuana kadar derneğe 3.5 milyon euro ödendi. 1.5 milyon euroyu da bu yıl verecektik. Davalaşmaya giderlerse bu parayı ödemiyeceğiz. Sözleşme gereği fesh edilirse 500 bin euro cezası var. Fakat eğer Çetin Bey bu parayı hibe ederse ben de 500 bin euro artı faizi derneğe bağışlayacağımızın sözünü veriyoruz. Yani bir kuruş fazla para almayacağız. UN Ro-Ro bugüne kadar nakliyeciden bir lira faiz cebine koymamıştır, koymayacak da bunu da bu kadar iddialı söylüyorum.
19 Ocak'ta yapılak UND Genel Kurulu ve başkanlık seçimini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bu seçimin asla tarafı değiliz. Herhangi bir tarafın taraftası değiliz. Muhatabı da değiliz. Seçim sonuçlarının menfaatkarı da değiliz. Tüm başkan adaylarına kurum olarak başarılar diliyoruz. Kim sektöre ve ülkeye daha verimli hizmet edecekse o gelir inşallah.
'Kombine taşımacılığı destekliyoruz'
UN Ro-Ro olarak bazı şirketelere ayrıcalık yapıldığına dair eleştirilere de cevap veren Sedat Gümüşoğlu, şunları söyledi: “UN Ro-Ro olarak şirketlere değil kombine taşımacılığına destek veriyoruz. Kombine taşımacılığın gelişmesi, artması için daha da büyük destekler vermeyi planlıyoruz. Türkiye ve dünyanın geleceğinin kombine taşımacılık olduğunu görüyoruz. Trieste hattında tren işletiyoruz ve Türkiye'nin belge sorununa yardımcı olmak için de trenin yüzde 90 doluluk oranını biz garanti ediyoruz. Doluluk olmadığı zaman tren şirketine paraları biz ödüyoruz.”