"500 hizmet ihracatçısının 220'si lojistikçi"

UND'nin geleneksel iftar yemeğinde konuşan şirketin başkanı Çetin Nuhoğlu, 'Türkiye'nin 500 Hizmet İhracatçı Listesi'nde 220 lojistik firmasının yer almasının önemine vurgu yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

UND'nin geleneksel iftar yemeği Renault Trucks ve TOBB UND sponsorluğunda gerçekleşti. 19 Haziran'da Baltalimanı Portaxe'ta yapılan iftar yemeğine katılım oldukça yüksek oldu. UND Başkanı Çetin Nuhoğlu, yaptığı konuşmada 2-3 yıldır devam eden belirsizliğin yavaş yavaş ortadan kalktığını söyledi. Önümüzdeki 2 yılda seçim olmamasının önemine işaret eden Nuhoğlu, kamu ve sivil toplum örgütlerinin yan yana gelerek ertelenen projeleri hayata geçirmesi için ciddi fırsatlar bulunduğunu aktardı.

Geçen yıl 'Türkiye'nin 500 Hizmet İhracatçı Listesi'nde 220 lojistik firmasının yer almasının önemine vurgu yapan Başkan Nuhoğlu, toplam 60 milyar dolarlık hizmet ihracatının 14,5 milyar dolarını sektör firmalarının yaptığını söyledi.

Bu rakamla sektörün ikinci sırada yer aldığını belirten Nuhoğlu, "Turizm sektöründen sonra Türkiye'ye hizmet ihracatında en fazla döviz getiren sektör; inşaat değil, sinema filmcilik değil, eğitimcilik değil taşımacılıktır. Türkiye'ye net gelir getiren, Türkiye'nin hem mal ihracatını taşırken hem de hizmet ihraç eden çok önemli bir sektörüz. Gücümüz çok büyük. Türkiye'ye döviz getirirken, Türkiye'nin ürün ihracatında da ithalata para ödememek gibi önemli bir görevi üstleniyoruz. 31 Temmuz'da başvurular bitiyor. Geçen sene başvuran ama hala bu sene başvurmayan 100'ün üzerinde arkadaşımız var. Hizmet ihracatının Ekonomi Bakanlığı ve kamuda karşılığı çok yüksek. Onun sayesinde Eximbank kredilerinde, onun sayesinde Ekonomi Bakanlığı teşviklerinde her dönem sıramız biraz daha yükseliyor. Bu sadece sizlere bir katkı değildir. Bu sektörün değerini yükseltmekte çok büyük avantaj sağlayacak. Kamu ile gerçekleştireceğimiz işbirliklerinde bizim önümüzü açacaktır. Özellikle marka puan destekleri, fuar ve yurt dışı heyet destekleri, seyahat konaklama destekleri gibi somut rakamlarla bu sektör maddi katkılar sağlıyor" ifadelerini kullandı.

Avrupa'da davalar sürecek

Sektörün 43 yıldır özellikle gelecek tasarımında ve rekabetçilikte çok önemli katkılarının olduğunu aktaran Nuhoğlu, hala da bu katkıları sunduklarını belirtiyor.

Avrupa Adalet Divanı'da görülen davanın tarihi önemine işaret eden Nuhoğlu, "Şu anda bir mahkememiz görülüyor. Bu Lojistik sektörünün çok önemli bir davasıdır. İkinci davamız yolda. Avusturya'yı mahkemeye verdik. O da Avrupa Adalet Divanı'na gidiyor. Biz şunu diyoruz: Bize haksızlık yapmayın, kendi ülkenizde kendi üye firmalarınıza ne sağlıyorsanız bize de bunu sağlayın. Rekabette her şartlar altında her olumsuz durumda varız ama kayırmacılıkla, korumacılıkla, arkadan çelme atmakla baş edemeyiz. Onun için mücadelemiz sonuna kadar sürecek" diye konuştu.