Belarus taşımalarındaki sorunlara çözüm umudu

Türkiye ve Belarus arasındaki taşıma sorununun 2018'de Avrasya Ekonomik Birliği Gümrük Kanunu'nun devreye girmesiyle çözüleceği aktarıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye - Belarus KUKK Toplantısı Ankara'da gerçekleştirildi. Türk Tarafı, TIR garanti miktarı olan 60 bin euronun aşılması durumunda, Belarus'ta karşılaşılan uzun ve masraflı prosedürlerin çözülmesi hususunda Belarus tarafından destek talep etti.

Belarus tarafı, TIR garanti miktarının 100 bin euroya çıkması yönünde çalışmaların devam ettiğini, Belarus Taşımacıları ve IRU Kefil Kuruluşu Belarus Derneği'nin de benzer talebi olduğunu, ilgili kararın çıkması durumunda Türk Tarafının ivedi bilgilendirileceği protokol metnine kayıt edildi.

Belarus tarafı, Avrasya Gümrük Birliği Kanunu'na göre Belarus'dan Rusya'ya veya Belarus'tan Avrasya Gümrük Birliği Üyesi herhangi bir ülkeye UBAK veya geçerli bir geçiş belgesi ile taşıma yapmanın Avrasya Gümrük Birliği yasasına aykırı olduğunu belirtti.

Bunun UBAK ve Dünya Ticaret Örgütü kurallarıyla çeliştiğini, 2018'de Avrasya Ekonomik Birliği Gümrük Kanunu'nun devreye girmesiyle bu sorunun çözüleceği Belarus tarafınca aktarıldı. Sağlık sigortası konusundaki sıkıntılar da toplantıda dile getirildi. Geçerli sağlık sigortalarının İngilizce, mümkünse Rusça dilindeki formatını yanında bulundurmalarının önem arz ettiği belirtildi.