Kargo şirketleri, cirodan PTT'ye yüzde 2 pay verilmesine tepkili

Kargo, Kurye ve Lojistik İşletmecileri Derneği (KARİD) Başkanı Alsan Kut, geçtiğimiz haftalarda TBMM'de kabul edilerek yasalaştırılan 'Posta Hizmetleri Kanunu'nda, diğer tüm özel sektör taraflarının önerilerinin dikkate alınmadığını ve kanunda serbest rek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

2013 KARİD Olağan Genel Kurul Toplantısı'nda konuşan Aslan Kut, 10 Mayıs'ta TBMM'de yasalaştırılan Posta Hizmetleri Kanunu'na yönelik şu değerlendirmelerde bulundu: "Uzun yıllardır sürdürülmekte olan Posta Hizmetleri Kanun tasarısı çalışmaları, görüşmeleri, yazışmaları önceki yönetim kurullarında başlatıldığı üzere bu dönemde de sürdürüldü. Maalesef tüm bu çaba ve çalışmalar neticesinde Posta Kanunu bizlerin ve diğer tüm özel sektör taraflarının önerileri dikkate alınmaksızın TBMM'de kabul edilerek yasalaştı. Kanun hükümlerine göre bir yıl içerisinde yönetmelik çıkacak. Yasadaki olumsuzluklar ile ilgili düzeltmelerin yapılması için görüşmelerimizi sürdüreceğiz."

"PTT, reel sektöre göre yapılanmadı"

Aslan Kut, diğer iş kollarında olduğu gibi sektörlerinde de serbest rekabet koşullarının sağlanmasının önemine değinerek, "PTT kuruluş amacı kişiler arasındaki haberleşmeyi sağlamak. Kargo taşımacılığına yönelik son yıllarda faaliyet göstermelerine rağmen ticari mal akışında önemli bir etkisi yok. Özel kargo şirketleri teknoloji kullanımı, transfer merkezlerinin otomasyonu, kargo araçlarının dizaynı, operasyon şekli, organizasyon yapısı hizmet şekli, ürün çeşitliliği bakımından iş dünyasının ihtiyacına yanıt verecek şekilde yapılandı" dedi. PTT'nin yapısı ile özel kargo şirketlerinin yapısının çok farklı konsepte sahip olduğunu belirten Kut, şöyle konuştu: "PTT kişiler arası haberleşme gibi kamusal bir görevi olduğundan odaklandığı nokta kargo şirketlerinden farklı. Kargo şirketleri ise ticari faaliyetlerin olduğu noktaları göz önünde bulundurarak örgütlenmesini yapıyor. Ayrıca mobil hizmet verdiği noktalarla birlikte kargo şirketlerinin önemli bir bölümü 2 bin 500 yerleşim biriminden fazla noktaya hizmet götürüyor. Bir başka deyişle kargo şirketlerinin hedef kitlesinin bulunduğu yerde muhakkak bir şubesi var. Asıl önemlisi bu örgütlenme tarzı kargo şirketlerini daha avantajlı hale getiryor. Çünkü ticari faaliyetin bulunmadığı noktalarda maliyet unsuru teşkil edecek şubesi olmadığından yatırıma ve hizmet kalitesini arttırıcı eğitimlere daha fazla kaynak ayırabiliyor. Kaldı ki mobil hizmet organizasyonuyla ülkenin ihtiyaç duyulan her noktasına ulaşma esnekliğine sahip. Böylece kargo şirketleri dünya standartlarındaki bir hizmeti Türkiye'nin genelinde en önemli noktalara yaydı. PTT'nin bu anlamda özel sektör ile rekabet etmesi mümkün değil." Kut, Türkiye'nin gelişmiş ülkelerde olduğu gibi serbest rekabete açık bir posta sektörüne sahip olmasının gerekliliğine işaret ederek PTT'nin özelleşmesi halinde sektörde faaliyet göstermesinin PTT, kargo şirketleri ve ülke açısından olumlu sonuçlar doğuracağını belirtti.
 

'Tekel kalkmalı, fona kesilen pay sıfırlanmalı'

[PAGE]


'Tekel kalkmalı, fona kesilen pay sıfırlanmalı'

Posta Kanunu'nda Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek gramaja kadar olan gönderilerin PTT'nin tekeli kapsamına alındığını ve Evrensel Posta Fonu olarak, PTT'nin özel sektör şirketlerinden (Kargo-Kurye) yıllık cirolarının yüzde 2'si kadar pay almasının zorunlu kılındığını ifade eden KUT, "Her iki konu da rekabete aykırı ve haksız" dedi. Tüm sektörler serbest rekabete açılmış ve devlet ekonomik faaliyetlerden çoktan elini çekmişken, posta sektöründe halen 'devlet tekeli' anlayışının hakim olmasının Türkiye'nin gelişimi önünde engel teşkil ettiğini dile getiren kut, "Bu durum kargo, kurye ve lojistik firmalarının sorunu olmasından çok, reel sektörün gelişmesinin önünde bir engel. Yasama ve yürütme organları PTT tekelinin kaldırılması ve özelleştirme ile ilgili çalışmaları 2005'de başlattı ama sonuçlandırmadı. Bu süreç birçok AB ülkesinde yıllar önce tamamlandı. Rusya'da bile 20 yıl önce posta sektöründe tekel kaldırılmıştı" dedi.

'Hizmetimiz dünya standartlarında'

Son yıllarda kargo, kurye ve lojistik hizmeti veren şirketlerin, insan kaynağını geliştirmeye, teknoloji altyapısını güçlendirmeye, imajını yenilemeye, hız ve güven artırıcı yeni hizmetler sunmaya önemli kaynaklar ayırmaya başladığına dikkat çeken Kut, "Bu açılım rekabetçi bir ortamın katkısı ile hızla gelişmiş ve tüketiciye kaliteli hizmet olarak yansıdı." Sektörde yer alan firmalarımız her alanda dünya ile rekabet edecek kapasiteye ulaştı. Bundan sonra yapılması gereken, değişen global rekabet koşulları içinde, sektörde zaman ve işgücü tasarrufu kazandıracak otomasyon teknolojilerine geçilerek, bu teknolojik altyapıyı destekleyecek nitelikli personel imkanlarının oluşturulması" dedi.

Olağan Genel Kurul sonucunda KARİD organları şu şekilde oluşturuldu:
Yönetim Kurulu:
Başkan Aslan Kut (MNG KARGO)
Başkan Yrd. Salim Güneş (ARAS KARGO)
Genel Sekr Metin Kocael  (YURTİÇİ KARGO)
Sayman sn. Yusuf Köse ( AKTİF İLETİ)
Üye sn. İdris Karaca (KURYENET)
Üye sn. Vaner Kalaycıoğlu (İ.GLOBAL KARGO)
Üye sn. Oğuz tüzün (TNT EXPRESS)