Konya, Avrupa'ya bağlanacak

Konya, BALO Projesiyle demirağlarla Avrupa'ya bağlanacak. Üretilen ürünler yükselen pazarlar olan İslamabad'a ve Hindistan'a da ekonomik olarak gidecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KONYA - Konya Ticaret Odası (KTO), Konya Sanayi Odası (KSO) ve Konya Ticaret Borsası (KTB) yaptıkları ortak açıklamayla, sanayici ve üreticilerin taşıma maliyetlerini azaltarak, uluslararası piyasada rekabet güçlerini artırmak amacıyla hayata geçirilen Batı Anadolu Lojistik Organizasyonlar (BALO) Projesi'yle Konya'nın demirağlarla Avrupa'ya bağlanacağını bildirdi.

KTO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öztürk, KSO Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil ve KTB Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Uğur Kaleli, yaptıkları ortak bir yazılı basın açıklamasıyla, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu önderliğinde başlatılan BALO Projesi'nin, Anadolu'yu Avrupa'ya en hızlı ve ekonomik olarak ulaştıracağını belirtti.

BALO Projesi'nin, özel sektörün ve ihracatın önünü açan istikrarlı bir hükümet ile gelişen Türk ekonomisi ve ihracatının yüzde 38'ini Avrupa'ya yapan Konya için çok daha değerli olduğu vurgulanan ortak açıklamada, "BALO Projesi, özellikle Avrupa'ya yönelik dış ticaretimizin gelişmesinde etkin bir lojistik imkan olacaktır. Projeyi Konya Lojistik Köy ile de ilişkilendirilerek lojistik gücümüzü doğru ve etkin olarak kullanabileceğiz. Proje faaliyete geçtikten sonra Avrupa'da daha fazla noktaya ulaşılmasıyla bu etkinliğimiz daha da artacak. Bu sayede bölgesinde önemli tarım, sanayi ve ticaret potansiyeli olan Konya'nın gelişimine önemli katkı yapacaktır. BALO Projesi ile Konya'nın bu dinamizm ve potansiyeli harekete geçecektir" ifadelerine yer verildi.

Türkiye ve Konya merkez olacak

Şimdiye kadar AB'nin tarife dışı engel uygulamakta olduğuna dikkatin çekildiği açıklamada şunlar denildi:
"AB, bizlere 'mal hareketi serbest' diyordu. Ama bunu taşıyacak kamyonlara kota uyguluyordu. Proje ile hem maliyetimizi ucuzlatacak hem de kotanın üstüne geçebilecek bir noktaya geleceğiz. Bu proje sadece Anadolu'yu Avrupa'ya bağlama projesi olarak değerlendirilmemeli. Proje İslamabad'ı Londra'ya bağlayacaktır. Dolayısıyla Türkiye ve Konya bu işin merkezinde olacaktır. Ürettiğimiz ürünler yükselen pazarlar olan İslamabad'a da, Hindistan'a da ekonomik olarak gidecektir."

Taşıma maliyetleri yüzde 55 düşecek

BALO Projesi'nde ilk yüklerin 2013 yılında taşınmaya başlanacağı vurgulanan açıklamada, lojistik merkez ile BALO Projesi'ne bağlantı kurulmasının Konya ve Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (KOP) Bölgesi için bir dönüm noktası olacağı belirtilerek, "Tren yolu ile taşımada Avrupa'nın merkezine denizyoluna göre daha efektif taşımacılık yapmanın önü açılacak ve maliyet karayoluna göre yüzde 55 düşecektir" değerlendirmesinde bulunuldu.

Proje nasıl işleyecek?

BALO sisteminde, ihracatçıların kapılarından konteynerlerle alınacak yükler, İzmir, Manisa, Denizli, Bursa, Kütahya, Eskişehir, Ankara, Konya ve Kayseri'deki yük toplama merkezlerinden blok trenlerle öncelikle demiryolu ile Bandırma'daki (Okçugöl İstasyonu) Konsolidasyon Merkezi'ne ulaştırılarak Avrupa'daki varış noktalarına göre tasnif edilecek. Daha sonra yükler demiryolu vasıtasıyla Bandırma Limanı'na getirilerek, tren ferisi ile Tekirdağ üzerinden Orta Avrupa'daki nihai varış noktalarına ulaştırılacak.
Tekirdağ ve İstanbul bölgelerindeki ihracatçılara ait yükler ise, Tekirdağ- Muratlı arasında TCDD tarafından yeni yapılan 32 kilometrelik bağlantı yolu ile uluslararası demiryolu şebekesine bağlanacak. Tekirdağ Muratlı Aktarma Merkezi de sisteme dahil edilecek. Kapıkule Sınır Kapısı'ndan çıkış yapacak olan blok trenlerin planlanan varış noktaları Viyana, Nürnberg, Stuttgart, Köln ve Lyon'daki lojistik köyler olacak. Lojistik köylere varan yükler nihai varış noktasına iç taşıma araçları ile teslim edilecek. Proje faaliyete başladıktan sonra Avrupa'daki noktalar artırabilecek.
BALO sisteminde, dönüş yükleri yurt dışındaki göndericilerden toplanarak, yurt dışı lojistik merkezlerinde konsolide edilip, oluşturulacak olan blok trenler vasıtası ile Türkiye'ye getirilecek. Bu yükler, Muratlı ve Okçugöl Konsolidasyon Merkezi'nde tasnif edilerek muhtelif varış noktalarındaki nihai alıcılara teslim edilecek. Orta Avrupa'daki lojistik köylerde toplanan yükler, yine konteynerler ile en uygun maliyet, transit süre ve çevreci taşıma modeli olan demiryolu ile Türkiye ve çevre ülkelere (Ortadoğu, BDT gibi) sevk edilecek.

(AA)

 

Bu konularda ilginizi çekebilir