Lojistikte 2023 hedefi; 5 milyon sefer

Lojistik sektöründe, 1,5 milyon olan sefer sayısının 2023'te 5 milyona çıkarılması hedefleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KONYA - Türkiye'nin 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşılmasında önemli rol üstlenecek lojistik sektöründe, 1,5 milyon olan sefer sayısının 2023'te 5 milyona çıkarılması hedefleniyor.

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Çetin Nuhoğlu, Türkiye'nin 2023'te 500 milyar dolar ihracat hedefini yakalaması için 10 yıl içinde bugünün 3 katı daha büyümesi gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin bulunduğu coğrafyanın, hedeflerini gerçekleştirilebilmesinde büyük avantajlar sağladığını ifade eden Nuhoğlu, ülkenin lojistik sektöründe çok daha fazla ön plana çıkması gerektiğini dile getirdi.

"2023 yılında 500 milyar dolar ihracat gerçekleştireceksek, bugün 1,5 milyon olan sefer sayısını 5 milyona çıkarmamız lazım" diyen Nuhoğlu, şunları kaydetti:

"Bunun için önümüzdeki engellerin kaldırılmasına ve yeni düzenlemelere şiddetle ihtiyaç var. Büyük bir rakamdan bahsediyoruz; 5 milyon sefer. Doğal olarak bu hedefi gerçekleştirmek için önünüze engellerin çıkmaması lazım. Hangi gümrüklerden, kapılardan çıkılacak, hangi Ro-Ro hatları kullanılacak, bunlar net belirlenmeli. Sadece batı için değil. Bizim için Irak, İran, Türkmenistan, Özbekistan, Kazakistan, Pakistan, Afganistan çok önemli yerler. Son 10 yılda Rusya'ya baktığımızda, seferlerimiz çok arttı. Karadeniz'e, Orta Asya'ya açılırken Hazar Denizi'ni nasıl geçeceğiz? Bütün bunları planlamamız lazım. Hedefleri gerçekleştirmek için plana ihtiyaç var."

"Ro-Ro hatları için hükümete müteşekkiriz"

Nuhoğlu, Suriye'de yaşalan olaylardan önce yılda 45 bin aracın bu ülke üzerinden Ortadoğu'ya gittiğini, ancak krizin ardından Suriye aktarmalı seferlerde aksama yaşandığını bildirdi.

Suriye'deki krizin ardından hükümetin gösterdiği öncü ve vizyoner liderlikle hemen Ro-Ro hatlarını devreye soktuklarına dikkati çeken Nuhoğlu, "Bu hatlarla Mersin ve İskenderun'dan hem Mısır'a hem de Hayfa'ya taşıma yapıyoruz. Suudi Arabistan'a belirli dönemde 12 bin taşıma yaparken, Ro-Ro'larla, tırların nasıl geçeceğinin tasarlanmadığı bir dönemde 9 bin tırımız bir sene içinde buradan Mısır'a taşındı, oradan Sina Yarımadası'na geçti. Mekke ve Medine'ye gitti" diye konuştu.

Suriye ile yıllık 80-100 bin taşımanın dışında önemli ticari ilişkilerin de olduğunu dile getiren Nuhoğlu, hükümetin hassasiyetiyle açığı kapatmaya çalıştığını vurguladı.

Nuhoğlu, uygulayacakları yeni plan ve projelerle Ortadoğu'ya daha fazla sefer yapacaklarını sözlerine ekledi.