TNT’de yurtiçi atağı

Türkiye’de uluslararası taşımacılıkta yüzde 35’lik payla ilk sıralarda yer alan TNT Ekspres, yurtiçi taşımacılıkta da hedef büyüttü. TNT, büyük perakendecilerin yurtiçi taşımalarını yapacak, mallarını depolayacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 


Aysel YÜCEL

İSTANBUL - Hızlı kargo taşımacılığı alanında dünyanın önde gelen şirketlerinden Hollandalı merkezli TNT Ekspres, yurtiçinde özel taşımacılık faaliyetlerini artırdı. Bu alanda büyümek isteyen şirket, bir yandan yurtiçindeki depolama alanlarını genişletirken diğer yandan da yerli bir yurtiçi taşımacılık firmasını satın almak için araştırmalarını sürdürüyor. TNT Ekspres Türkiye Genel Müdürü Turgut Yıldız, “ TNT Ekspres’in şartlarına uyum sağlayabilecek ve uluslararası standartlarda yurtiçi taşımacılık yapan bir Türk şirket bulursak, hiç tereddütsüz hemen satın alırız” dedi. Nokia Simens’e de yurtiçi lojistik hizmeti sunan TNT, Türkiye içinde kişisel gönderilerden çok, Carrefour ve Migros gibi kurumsal büyük firmalara depolama-dağıtım hizmeti vermek istiyor.

Türkiye pazarına yatırımdan kaçınmıyor

Yıllık 7.5 milyar euroluk ciroya ulaşan, yaklaşık 200 ülkede faaliyet gösteren, TNT Ekspres Global’in Fransa, İtalya ve İspanya’dan sonra Güney Avrupa’daki en önemli pazarı Türkiye. Hollanda’daki merkezin Türkiye pazarını oldukça önemsediğini ve bu ülkeye yatırım yapmaktan çekinmediğini anlatan TNT Ekspres Türkiye Genel Müdürü Turgut Yıldız, Türkiye’de uluslararası taşımacılık alanında kendi kanıtlamış ve alanında ilk üçte yer alan TNT Ekspres’in şimdi ise yurtiçinde büyümek istediğini açıkladı. Türkiye içinde daha çok proje bazlı çalıştıklarını ifade eden Yıldız, özel taşımacılık alanında önemli bir noktaya geldiklerini kaydetti. Şirket, özel taşımacılık hizmeti altında Nokia Simens gibi teknoloji şirketlerinin yedek parçalarını depoluyor ve gerektiğinde hızlı bir şekilde bayiliklere ulaştırıyor. Yine bu kapsamda ilaç firmaları, klinik araştırma laboratuarları ve ilaç üretimi yapan araştırma şirketleri için “Klinik Ekspres” hizmeti veren TNT Ekspres’in Sabiha Gökçen Havalimanı’nda bulunan 6 soğuk hava deposu bulunuyor.

Perakendecilerin raflarını dolduracak

Yurtiçinde kişisel gönderilerden çok büyük kurumsal firmalara depolama ve dağıtım hizmeti vermek istediklerini belirten Turgut Yıldız, “Yurtiçinde kişisel kargo hizmeti sunmanız için yaklaşık 700 şubeniz olması gerekiyor.  Biz TNT olarak bu tür bir hizmeti kendimiz açısından karlı görmüyoruz. Fiyatlar düşük olduğu için bu alana yatırım yapmak istemiyoruz” dedi. Yurtiçinde daha çok lojistik ve depolama hizmeti vermeyi amaçladıklarını kaydeden Yıldız, hedeflerinin Cerefour ve Migros gibi büyük firmaların raflarını eksiksiz olarak tamamlamak olduğunu söyledi.  Bugüne kadar organik büyüdüklerini ancak standartlarına uygun yurtiçi taşımacılık yapan yerli bir firma ile anlaştıkları takdirde o şirketi hemen satın alabileceklerini aktaran Yıldız, “TNT Ekspres olarak bir takım standartlarımız var. Bu şartları bütün ülkelerde uyguluyoruz. Satın alacağımız şirketin de bu standartlara sahip olması gerek. Böyle bir şirket bulursak hemen alırız. Bu durumda TNT Global hiç tereddüt etmez” dedi.

Elektrikli araçtan yıllık 8 bin € tasarruf

2012 yılında araç ve depo yatırımları yaptıkları bilgisini veren Yıldız, 400 araçlık filoda 150 aracın yenilendiğini belirtti. Filodaki elektrikli araç sayınsı da 10’a çıkardıklarını ifade eden Yıldız, hem ekonomik hem çevreci olan bu araçlara yatırım yapmayı sürdüreceklerini söyledi. TNT Ekspres Türkiye, faaliyet gösterdiği tüm ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de 2020 yılına kadar karbondioksit emisyonlarını yüzde 40’a kadar azaltmayı hedefliyor. Şu anda yüzde 15’e ulaşarak ülkeler arasında birinci olduklarını aktaran Turgut Yıldız, elektrikli araçları kullanarak çevreyi korudukları gibi araç başına yıllık 8 bin euro da tasarruf sağladıklarının altını çizdi. Bursa’daki depolarını yenilemeye yönelik yatırım yaptıkları bilgisini de veren Yıldız, ayrıca gönder takibini sağlamaya yönelik IT yatırımı da yaptıklarını açıkladı.

‘Altyapı gelişirse hızlı trenle yük taşırız’

Türkiye’de hızlı trenlerle yük taşımacılığı yapmak istediklerini belirten Turgut Yıldız, ancak bunun için altyapının ve demiryolu ağının genişlemesi gerektiğini belirtti. Yıldız şöyle konuştu: “Avrupa’da hızlı tren artık lojistik taşımacılıkta da kullanılıyor.  Hızlı trene eklenen vagonlarla 30 kiloya kadar olan yükler taşınabiliyor.  Bu Türkiye’de de yapılabilir. Çünkü hızlı tren uçağa göre çok daha ekonomik. Havayolu ise pahalı.  Bu müşterimize de yansır.  Altyapı gelişirse bu alana yatırım yapabiliriz.”