Türkiye’nin ilk altın antreposu açıldı

İsveçli değerli eşya taşımacılık devi Loomis, Türkiye’nin ilk gümrüklü altın antreposunu açtı. Avrupa bankalarının altınları Türkiye’de stoklanacak, yurtdışından altın alım süresi 1 haftadan 3 saate inecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Aysel YÜCEL

İSTANBUL - Dünya çapında 16 ülkede 20 bin çalışanıyla nakit ve altın gibi değerli kargo ürünlerini taşıyan İsveçli Loomis, Fransa’dan sonra ikinci gümrüklü altın antreposunu İstanbul Atatürk Havalimanı yakınlarında açtı. İlk etapta 10 ton altın kapasiteli olacak antrepoda, Avrupa bankalarının altınları Türkiye’de gümrüksüz olarak saklanacak, yurtdışından altın ithal etmek isteyen Türk bankaları çok kısa bir sürede ihtiyacını karşılayabilecek. 2013’te altın ithalatında Türkiye’nin birinci sırada yer aldığını ifade eden Loomis Türkiye CEO’su Sarp Tarhanacı, “Türkiye’deki alıcıların en büyük sıkıntısı yurtdışı altın ithalatındaki uzun süreler.  Antrepomuz sayesinde yurtdışından altın alım süresi 1 haftadan 3 saate inecek” dedi. 

Avrupa bankalarından ilk sevkiyatlar başlıyor

Aynı zamanda Loomis Türkiye’nin azınlık hissedarı olan Loomis Türkiye CEO’su Sarp Tarhanacı, Türkiye’de ilk kez hizmete açılan gümrüklü antrepolarında ilk etapta 10 tona kadar altın stoklayacaklarını ilerleyen dönemlerde ise bu kapasiteyi 30 tona kadar çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Avrupa bankalarından Türkiye’ye getirilecek altınlar için ilk sevkiyatların bu ay içerisinde yapılacağını aktaran Tarhanacı, Türk bankalarının ağırlıklı olarak altın ithalatı yaptığı İsviçre, Almanya ve İngiltere bankalarıyla görüşmelerin başladığını kaydetti. Antrepo sayesinde Türk alıcılara hem zaman hem maliyet avantajı sağlanacağını vurgulayan Tarhanacı, şöyle konuştu: “Türkiye’deki altın ticareti yapan bankalar,  yurtdışındaki bankalara sipariş verirken hem yüksek taşıma maliyetleriyle karşılaşıyor hem de altının gelmesi uzun zaman alıyor. Türkiye’deki alıcıların yurtdışındaki bankalardan altın alırken en büyük sıkıntısı kredi tahsis sözleşmesi… Antrepo uygulamasında karşı bankanın altını alırken herhangi bir kredi tahsis sözleşmesine gerek yok. Bu sistem sayesinde alıcılar ihtiyaç duydukları altının aynı gün para karşılığında ithalat işlemini yapabiliyor. Hem bankalar arası ticari riski azaltılıyor hem de zaman avantajı sağlanıyor.”

İstanbul’u altında lojistik üs yapacak

Antrepo hizmetinin farklı amaçlara hizmet edeceğini belirten Tarhanacı, Türkiye’de ithalata dayalı altındaki antrepo rollerinin yanı sıra bir de uzun dönemli saklamalara hizmet etmeyi planladıklarını ifade etti. Dünyada her yıl 4 bin ton altın üretildiği ve bunun yaklaşık 2 bin tonunun saklanması gerektiğini anlatan Tarhanacı, “Şu anda kapasitemiz sınırlı ancak, kademeli olarak kapasitemizi artıracağız ve depomuzu aynı zamanda bir altın saklama merkezi olarak kullanacağız” dedi. Türkiye’yi altında lojistik üs haline getirmeyi hedeflediklerini kaydeden Tarhanacı, şu açıklamayı yaptı: “Türkiye’nin coğrafi avantajını kullanarak, Avrupa bankalarının altınlarını Türkiye’de stoklamasına hizmet edeceğiz. Bu bankalar sadece Türk bankalarına altın satmayacak, ihtiyaç duyulduğunda komşu ülkelere de altınını satabilecek. Avrupa bankaları altınlarını Dubai ya da ya da başka pazarlara satmak istediklerinde burada hazır stokları olacak, lojistik avantaj sağlayacak. Türkiye pazarı dışında da bir katma değeri olacak. Komşu ülkelere de altın satan bir banka stokunu burada tutacak,  maliyetleri düşürecek.  Bu da Türkiye ekonomisine önemli bir katkı yapacak. Ayrıca, lojistik olarak o bankanın ‘hub’ını bu bölgede konuşlandırabilirsek onun bütün dağıtımı da Türkiye’den çıkacak ve böylece lojistik gelirlerini artıracağız. Hem saklama hem taşımada gelir sağlayacağız.” Altın ithalatına yapacakları katkıya da değinen Tarhanacı, Türkiye’de talep ve arzın makasları açıldığında fiyat farkları oluştuğuna dikkat çekerek, “Talebin çok yoğun olduğu günlerde bunu fırsat bilerek altın borsasında fiyatlar bir anda yükselebiliyor. Bizim hizmetimiz sayesinde altın ticareti yapan firmaların dışında, altına ihtiyaç duyan kuyumculuk sektörü de altını uygun maliyetle alabilecek” dedi.

Değerli eşya taşımacılık sektörü 1 milyar TL’yi aştı

Loomis Türkiye CEO’su Sarp Tarhanacı, aynı zamanda Güvenlik Servisleri Organizasyon Birliği Derneği’nde (GÜSOD) Para ve Kıymetli Mal Taşıma Hizmetleri Çalışma Komitesi Başkanı olarak görev yapıyor. Tarhanacı, para, altın ve mücevher taşımacılığından elde edilen toplam cironun 1 milyar TL’yi aştığı bilgisini verdi. Türkiye değerli eşya taşımacılık pazarında beş büyük oyuncunun yer aldığını ifade eden Tarhanacı, bunlardan ikisinin banka iştiraki yerli firmalar olduğunu söyledi. Dünyada bankaların nakit transferini kendi bünyelerinde yapmalarının pek rastlanan bir durum olmadığına dikkat çeken Tarhanacı, “Avrupa’da nakit transferini bizim gibi firmalar yapıyor. Çünkü bu işte büyük riskler alıyorsunuz. Riski profesyonel bir şekilde yönetmeniz gerekiyor. Bir bankanın ise ana konusu bankacılık olmalı” diye konuştu.

 

2014’te cirosunu 35 milyon TL’ye çıkarmayı hedefliyor

Loomis, Türkiye’de 2011 yılından beri faaliyet gösteriyor. 21 milyon TL ciroya sahip olduğu pazarda 400 çalışanıyla hizmet veren şirketin, 18 ilde şubesi bulunuyor. Şirket, Türkiye’de günlük ortalama 50 milyon nakiti işleyip naklediyor. 2013’te Türkiye’de 5 milyon TL’nin üzerinde yatırım yapan Loomis,  7 para sayma merkezini hizmete açtı. Türkiye’de 36’ya yakın nakit noktasına taşıma yaptıklarını ifade eden Tarhanacı,  2014 yılında önemli yatırımlar yapmaya devam edeceklerini, özellikle para sayma merkezlerinin sayılarını artıracaklarını söyledi. 2014’te agresif bir büyüme hedeflediklerini belirten Tarhanacı,  “2014’te nakit merkezleri sayısını artırmayı planlıyoruz. İkisi büyük olmak üzere İstanbul’da diğerlerini ise Anadolu’da açmayı planlıyoruz. Bu merkezlerde taşınacak paranın sayılması, saklanması be paketlenmesi işlemlerini yapacağız” dedi. Tarhanacı, 2014’te yüzde 60 büyüme ve 35 milyon TL ciro hedeflediklerini söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir