Ünsped: Ordino için ücret istemek etik değil

Ünsped Gümrük Müşavirliği tarafından yapılan açıklamada, taşıyandan alınan ücretin dışında, bir de alıcıdan ücret almanın etik olmadığı görüşü paylaşıldı. Ünsped açıklamada ayrıca, kendilerine yapılan eleştirilere de yanıt verdi. 

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Özellikle deniz yoluyla taşınan, ithal hammadde ve ara malı taşınması için düzenlenen 'ordino' tartışması sürüyor.

Konuyla ilgili olarak Ünsped Gümrük Müşavirliği Müşteri Haklarını Koruma Kurulu da bir açıklama yayımladı.

"Şimdiye kadar 'gümrük için gereken belge' denilen bu 'bukalemun belge' şimdilerde isim değiştirip 'yük teslim belgesi' adını aldı. Aslında belgeye ne dedikleri değil ödenen ücret önemli" denilen açıklamada, "Terzi, size elbise diktiği için mi, yoksa terzi olduğu için mi siz ona para ödemek zorundasınız? Ya da kişi ben şu üniversite mezunuyum dediği zaman mı, siz ona para ödemek zorundasınız?" diye soruldu.

Taşıyanın mal için zaten ücret aldığını, taşınan bir mal için alıcıdan da para istemenin mantıksız olduğu görüşüne yer verildi. Açıklamada bu görüş şu şekilde dile getirildi: "Taşıyan malınızı teslim için sizden para almıyor mu? Sizden malınızı 100 TL'ye taşırım diye anlaşan ve parasını alan taşıyan malınızı götürdüğü alıcınızdan malı teslim için 200 TL de ayrıca teslim parası isterse bu hizmete ne dersiniz? Taşıyandan alınan ücretin dışında, bir de alıcıdan ücret almak etik değil."

'Bahşiş' ve yasallık eleştirilerine yanıt

Daha önce müşterilerinin kanuni haklarını koruyamaya yönelik açıklamalarda bulundukları ve bu nedenle eleştirildiklerini belirten Kurul, açıklamasında "Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki; biz bu hizmetimiz ile alakalı olarak hiç bir şirket veya kuruluştan ücret almıyoruz. Şu ana kadar vermiş olduğumuz özel görüşlerden de her hangi bir ücret alınmamıştır" ifadelerini kullandı.

Daha önce kendilerine müşterilerinin haklarını savundukları için çokca eleştiri yapıldığını belirten Ünsped Kurulu, "Biz Ticaret Kanunu’nda geçen yasaklanmış isimlerini (bahşiş, pay akçesi v.b) terimini kullandık. İsteyen daha farklı tabirlerle çoğaltabilir" dedi.

Kendilerini şu anda ağır bir şekilde eleştiren bazı derneklerin yakın zamanda ordino hakkında görüşlerinin farklı olduğunu dile getiren Kurul, Türk Ticaret Kanunu'nun 5 senedir değişmediğini vurguladı.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Biz sadece bildiğimiz konularda müşterilerimize danışmanlık veriyoruz. Bilmediğimizi de araştırıyoruz. Müşterilerimiz ayakta kalabilmeliler ki bizim de sürdürülebilir anlayışımız ne kadar doğruymuş diyebilelim. 1981 den beri bilgi birikimi ile devam eden firmamızın, müşterilerimize daha uzun yıllar hizmet verebilmesi için çaba sarfediyoruz. 37 yıldır hizmet verdiğimiz müşterilerimizle de gurur duyuyoruz.